Zece pelicule vor fi nominalizate la premiul Oscar pentru cel mai bun film

Academia de film americană a anunţat că, începând cu cea de-a 82-a ediţie a galei Oscar, programată pe 2 februarie 2010, numărul peliculelor nominalizate la premiul pentru cel mai bun film va creşte de la cinci la zece.

18 afișări
Imaginea articolului Zece pelicule vor fi nominalizate la premiul Oscar pentru cel mai bun film

Zece pelicule vor fi nominalizate la premiul Oscar pentru cel mai bun film (Montaj foto)

În încercarea de a permite mai multor filme să se bucure de lumina reflectoarelor care îi înconjoară pe participanţii la cele mai râvnite premii de la Hollywood, Academia de film americană a anunţat, miercuri, o schimbare a regulamentului oficial, potrivit căreia categoria "cel mai bun film" va include, începând din 2010, zece nominalizări.

Sid Ganis, preşedintele Academiei de film americane, a descris această decizie drept "o întoarcere spre trecut", când organizatorii galei premiilor Oscar selecţionau frecvent zece pelicule - şi uneori chiar mai multe - în această categorie.

Într-o conferinţă de presă, organizată la Samuel Goldwyn Theater, Sid Ganis a fost flancat de afişe care prezentau cele 10 producţii nominalizate la categoria "cel mai bun film" în 1939, ediţia considerată, din punct de vedere calitativ, drept cea mai bună din istoria Oscarurilor. În acel an, printre filmele nominalizate s-au numărat western-uri precum "Diligenţa/ Stagecoach", comedii sofisticate - "Ninotchka", melodrame - "Victoria Întunericului/ Dark Victory", filme clasice - "Domnul Smith merge la Washington", "Vrăjitorul din Oz" şi, desigur, câştigătorul acelei ediţii, "Pe aripile vântului".

"Imaginaţi-vă că ar fi trebuit să reduceţi această categorie la cinci filme nominalizate. Pe care dintre aceste filme le-aţi fi păstrat? Indiferent de cele cinci filme selecţionate, aţi fi pierdut alte cinci filme extraordinare", a explicat Sid Ganis.

Deşi Academia de film americană nu a mai nominalizat zece pelicule în această categorie din 1943, ideea de a reveni la această procedură a fost readusă în atenţia specialiştilor anul acesta, de producătorii galei Oscar, Larry Mark şi Bill Condon. Aceştia le-au sugerat membrilor Academiei americane să aibă în vedere posibilitatea creşterii numărului peliculelor nominalizate la categoria "cel mai bun film", iar comitetul care a revăzut gala Oscarurilor a acceptat această idee, recomandând-o comitetului de organizare, care a aprobat această schimbare în mod unanim.

O altă idee care este intens discutată de membrii cu drept de vot ai Academiei de film americane este împărţirea celor zece pelicule nominalizate în cinci drame şi cinci comedii, după modelul galei Globurilor de Aur.

"Este vorba despre «cel mai bun film», nu despre «cel mai bun film dintr-un anumit gen». Este vorba de un singur premiu", a replicat, însă, Sid Ganis.

Rămânând fidelă ideii de menţinere a unei singure categorii "cel mai bun film", Academia americană evită dezbaterile referitoare la încadrarea producţiilor în categoria "dramă"/"comedie".

Sid Ganis, care, începând din această vară nu va mai fi preşedintele Academiei de film americane, după patru mandate consecutive, a insistat asupra faptului că, prin includerea a zece pelicule în această categorie, "nu se va produce o diminuare a substanţei" acestui premiu. Menţionând faptul că aproximativ 300 de filme sunt eligibile în fiecare an - în 2008, numărul filmelor calificate pentru această categorie a fost de 281 -, Sid Ganis a declarat că pelicula câştigătoare va fi astfel cu adevărat importantă.

A 82-a ediţie a galei premiilor Oscar va avea loc pe 7 martie 2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici