Ziua Internaţională a Studenţilor, sărbătorită astăzi. Cum a devenit 17 noiembrie ziua în care sunt celebraţi studenţii din întreaga lume

17 noiembrie a fost declarată oficial Ziua Internaţională a Studenţilor în anul 1941, în urma unor evenimente ce au avut loc la Praga în anul 1939.

2334 afișări
Imaginea articolului Ziua Internaţională a Studenţilor, sărbătorită astăzi. Cum a devenit 17 noiembrie ziua în care sunt celebraţi studenţii din întreaga lume

Ziua Internaţională a Studenţilor, sărbătorită astăzi. Cum a devenit 17 noiembrie ziua în care sunt celebraţi studenţii din întreaga lume (Imagine: Shutterstock)

Pe 17 noiembrie 1939, nouă studenţi şi-au pierdut viaţa, iar alţi peste 1200 au fost trimişi în lagăre de concentrare, după ce au demonstrat în faţa Universităţii din Praga împotriva ocupaţiei naziste din Cehoslovacia şi împotriva uciderii studentului Jan Opletal şi a muncitorului Václav Sedláček, ce participaseră la un miting anti-nazişti.

În 1941, la Consiliul Internaţional al Studenţilor de la Londra, a fost luată decizia ca 17 noiembrie să fie declarată oficial Ziua Internaţională a Studenţilor, în memoria studenţilor ucişi sau trimişi în lagăre de concentrare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici