Crăciun, BCR: mindenki cáfolta, hogy a magánnyugdíj államosítását terveznék

Radu Crăciun, a BCR Nyugdíjak elnök-vezérigazgatója a MEDIAFAX-nak úgy nyilatkozott, nem igazolódtak be az információi, amelye szerint a kormány a magánnyugdíjalapok államosítására készülne. Egy ilyen döntés 7 millió személyre hatna ki és 7 milliárd euróról van szó.

23 afișări
Imaginea articolului Crăciun, BCR: mindenki cáfolta, hogy a magánnyugdíj államosítását terveznék

Crăciun, BCR: mindenki cáfolta, hogy a magánnyugdíj államosítását terveznék

Az ország legnagyobb nyugdíjalapja, az ING-ből lett NN a napokban arról tájékoztatta ügyfeleit, hogy az elmúlt hetekben a közbeszédben témaként megjelent a magánnyugdíj-alapok államosításának gondolata, és azt tanácsolta, hogy tájékozódjanak a piac összefüggéseiről.

Az értesülést azonban cáfolta Viorel Ştefan pénzügyminiszter, és a MEDIAFAX által megkérdezett elemzők is azt mondták, hogy ezek egyelőre csak spekulációk.

„Mindenki, akivel konzultáltam, és fontos tisztségeket töltenek be, cáfolták, hogy a magánnyugdíj-alapok államosítását terveznék, ami engem örömmel tölt el. Szintén örömmel tölt el az emberek reakciója, akik nagyon odafigyelnek arra, hoyg mi történik a pénzükkel, ami ezekben az alapokban gyűl, ami jelzés arra, hogy ha valakinek eszébe jutna államosítani ezeket a pénzeket, nem maradna reakció nélkül” – nyilatkozta a MEDIAFAX-nak Radu Crăciun, a BCR Nyugdíjak elnök-vezérigazgatója.

„Elméletileg bármit meg lehet tenni. De egyelőre csak spekuláció” - vallje eközben Ionuţ Dumitru, a Pénzügyi Tanács elnöke.

Aurelian Dochia pénzügyi elemző közben arra emlékeztetett, hogy a magánnyugdíjak államosításának témája nem újkeletű.

„Egy ideje szó van róla. Láttam érintetteket a nyugdíjalapoktól, akik nyilvánosan véleményt mondtak, és felhívták a figyelmet a veszélyre. A döntés a hatóságok kezében van. Ilyen dolgok máshol is történtek. A magánnyugdíjalapok kezdenek csábítóak lenni a hatóságok számára. Ezeket az összegeket el lehet kobozni, és fel lehet használni a költségvetésen tátongó lyukak betömésére. Hosszú távon a helyzet bonyolult azok számára, akik jó nyugdíjt szeretnének, és külön hozzájárulást fizetnek a magán alapokba. A pénzt felhasználhatják arra, hogy lyukakat tömjenek be, és nem jutnak el a nyugdíjalapba. Persze, az ügyvédek megtámadhatják ezt,s akár az EJEB elé is kerülhet, de ez jogi vita, vannak mindenféle álláspontok” – fogalmazta meg az elemző.

Mint ismeretes, Magyarország néhány éve államosította a magánnyugdíj-alapokat, Lengyelország pedig a nyugdíjalapok birtokában levő államkötvényeket államosította, hogy csökkentse az állami adósságot.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici