Ionuţ Dumitru a bérezésről: minden képzeletet felülmúl. 2018-ban 5,7 százalékos lehet a deficit

Ionuţ Dumitru, a Pénzügyi Tanács elnöke kedden a MEDIAFAX-nak úgy nyilatkozott, hogy éppen a kétszerese a bérezési törvénynek a költségvetésre gyakorolt hatása, mint amit a kormány állít, eléri az 50-60 milliárd lejt. 2018-ban a hiány meghaladhatja a bruttó hazai termék (GDP) 5,7 százalékát.

16 afișări
Imaginea articolului Ionuţ Dumitru a bérezésről: minden képzeletet felülmúl. 2018-ban 5,7 százalékos lehet a  deficit

Ionuţ Dumitru a bérezésről: minden képzeletet felülmúl. 2018-ban 5,7 százalékos lehet a deficit

Az első becslések szerint a bérezési törvény hatása jóval meghaladja a kormány által közölt szintet. Eddig azt mondták nekünk, hogy 30 milliárd körül alakul, négy év alatt. Abból, ami most látszik, a hatás csaknem ennek a kétszerese 50-60 milliárd. Jelenleg nem áll a rendelkezésünkre minden adat a pontosabb számításhoz. 2018-ban viszont óriási hatást fog gyakorolni. Az orvosok és asszisztensek fizetésemelését teljes egészében jövőre ültetik gyakorlatba, ami helyenként akár 150 százalékos fizetésemelést is jelent. Az oktatásban 50 százalékos lesz az emelés a 2017-es szinthez képest, máshol 25 százalékos. 2018. január elsejétől a közszférában átlagosan 40-50 százalékkal magasabbak lesznek a fizetések, mint 2017-ben. 2018-ban az intézkedés költségvetésre gyakorolt hatása 25 milliárd körül alakulhat, ami a GDP 1,8 százaléka, nettó hatás” – fejtette ki a MEDIAFAX-nak Ionuţ Dumitru.

Azt mondja, nehéz lenne azonosítani, hogy melyek lehetnének azok az intézkedések, amelyekkel csökkenteni lehetne a költségvetési hiányt.

„A számok maguktól beszélnek. Minden képzeletet felülmúlnak. Olyan körülmények között, hogy az Európai Bizottság számai 2018-ra 3,9 százalékos deficitet vetítettek előre béremelések nélkül, még hozzá kell adnunk az 1,8 százalékot, s ez csak a bérezési törvény. Milyen intézkedésekkel tudod ezt kompenzálni, honnan tudsz ekkora hiányt fedezni?” – tette fel a kérdést a Pénzügyi Tanács elnöke.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici