Nem kapcsolhatták be számítógépeiket az INS dolgozói a hackertámadás miatt

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) munkatársainak az elmúlt napokban történt hackertámadások miatt hétfő reggel megtiltották, hogy bekapcsolják számítógépeiket.

40 afișări
Imaginea articolului Nem kapcsolhatták be számítógépeiket az INS dolgozói a hackertámadás miatt

Nem kapcsolhatták be számítógépeiket az INS dolgozói a hackertámadás miatt

„8 órakor, amikor elkezdtük a munkát, nem engedték bekapcsolni a számítógépeket. Más, biztonságosabb szerverekről küldtük ki a sajtóközleményeket” – mondta el az INS szóvivője, Vladimir Alexandrescu a MEDIAFAX-nak.

Az INS közleményeit hétfőn reggel jelentéktelen, mindössze négyperces késéssel küldték ki a szokásos 9 órához képest, ám számos szerkesztőségbe nem érkeztek meg.

„USB-adathordozóra másoltuk az illető közleményeket tartalmazó közleményeket, és átvittük őket azokra a számítógépekre, amelyekről aztán biztonságban elküldhettük őket. Azok a gépek, amelyeken általában dolgozni szoktunk, most sincsenek bekapcsolva” – tájékoztatott a szóvivő.

Péntek óta egész sorozat hackertámadást jeleztek több mint száz országban, köztük Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban, Kínában, Oroszországban, Spanyolországban, Olaszországban és Vietnamban, de romániai intézményeknél és vállalatoknál is.

A támadáshullám a britOrszágos Egészségügyi Szolgálatot, az orosz belügyminisztériumot, a spanyol Telefonica távközlési vállalatot, az amerikai FedEx csomagküldő szolgálatot, a francia Renault csoportot és számos egyéb céget és intézményt érintett világszerte.

Romániában is több vállalat (köztük a Dacia) és intézmény (a vám, az adóhatóság és számos minisztérium) szervereit is elérték a hackerek.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici