Nem érdekelte különösebben a temesváriakat, hogy a városközpontban megszólaltak a szirénák

Nem érdekelte különösebben a péntek reggel a városközponton áthaladó temesváriakat, hogy megszólaltak a katasztrófavédelmi szirénák.

21 afișări
Imaginea articolului Nem érdekelte különösebben a temesváriakat, hogy a városközpontban megszólaltak a szirénák

Nem érdekelte különösebben a temesváriakat, hogy a városközpontban megszólaltak a szirénák

A tájékoztató rendszerek ellenőrzését célzó országos kampányban pénteken Arad, Krassó-Szörény, Dolj, Gorj, Hunyad, Mehedinţi, Olt, Teleorman, Temes és Vâlcea megye volt soron.

Temes megyében 10 és 12 óra között szólaltak meg a katasztrófavédelmi szirénák.

Bogdan Mutu, a Bánság Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU Banat) szóvivője elmondta, összesen 148 sziréna van a megyében, ezek közül 26 Temesváron, többségük a városközpontban és a magas épületeken.

„Temes megye Bánság Katasztrófavédelmi Felügyelősége a lakosságot tájékoztató és figyelmeztető gyakorlatot tartott. A lakosság hallhatta a katasztrófák esetén megszólaló hangokat, vagyis öt, egyenként 15 másodperces hangot, köztük tíz másodperc szünettel. Temes megyében 148 ilyen eszköz van, elektromos és elektronikus szirénákról van szó. A gyakorlat célja ezeknek a szirénáknak a tesztelése. A következtetéseket összesítik, és országos szintű tájékoztatást adnak ki. Azokon a településeken, ahol nincsenek szirénák, a lakosságot a templomok harangjai riasztják. A gyakorlat célja ezeknek a szirénáknak az ellenőrzése, ha nem működnek, jelentkezünk a részletekkel, és intézkedéseket foganatosítunk a meghibásodott eszközök kicserélése érdekében” – fejtette ki a katasztrófavédelmi felügyelőség szóvivője.

Hozzátette: azt nem tudja, hogy milyen idősek a szirénák, mint ahogy az sem, hogy hány óvóhely van Temesváron, mindössze annyit tud, hogy ezek többsége épületek alagsorában található.

A Béga-parti városban az első szirénák 10:20 óra körül a Győzelem (Victoriei) téren szólaltak meg. Az arra járók hallhatták a figyelmeztető hangokat, ám különösebben nem érdekelte őket, semmiféle reakciót nem váltott ki belőlük.

„Egy gyakorlat volt, nem tudom, mit kell tennünk katasztrófa esetén. Elbújunk valahová, vagy mit kell tennünk? Tényleg nem tudom, hogy Temesváron hol vannak óvóhelyek” – mondta egy temesvári hölgy.

„Ha katasztrófa történik, el kell bújnunk a pincékben. Én a Ronat negyedben lakom, és tudom, hol van ott óvóhely, az óvódánál. Tudtam, hogy ma gyakorlatot tartanak, így nem ijedtem meg” – fejtette ki egy másik gyalogos.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici