Oprea: vacsorát szerveztem a 2009-es választások estéjén. Nem cáfolom, hogy Coldea ott volt

Gabriel Oprea volt belügyminiszter csütörtök este azt mondta, a 2009-es választások vasárnapján, Neculai Onţanu születésnapján vacsoravendégséget szervezett, amelyre többek között George Maiort és Anghel Iordănescut is meghívta, illetve „nem cáfolja, hogy Coldea is ott volt”.

30 afișări
Imaginea articolului Oprea: vacsorát szerveztem a 2009-es választások estéjén. Nem cáfolom, hogy Coldea ott volt

Oprea: vacsorát szerveztem a 2009-es választások estéjén. Nem cáfolom, hogy Coldea ott volt

„2009 decemberében független képviselő voltam. Nem volt tisztségem se a kormányban, se az állami szervekben. Vacsoravendégséget tartottam, és pár nappal hamarabb bejelentettem, mert vasárnap volt Onţanu úr születésnapja, hogy vasárnap vacsora lesz nálam otthon. A választások estéjén, igen. Meghívtam Andronic urat, az újságírót, egy nappal előtte, meghívtam Anghel Iordanăescut, azt hiszem, ők tábornokok, magas rangú tisztek, meghívtam Vasile Dîncut és Maior urat is, aki még a Szociáldemokrata Párt (PSD) idejéből volt a barátom. A vacsora eltartott... Fél nyolc-nyolcra hívtam a vendégeket, 20 órakor kezdődött a vacsora, és fél tizenegy-tizenegyig tartott. 23 órakor már nem volt nálam senki, ezt be tudom bizonyítani. A vacsorára a nappalimban került sor. Viszont aki dohányozni akart, például Andronic úr, az átment az irodába, ahol nyitva volt az ablak, ott dohányozhatott. Én nem tudom, ki miről beszélgetett. Én házigazdaként tettem a dolgomat. Egy egyszerű vacsora volt. (…) Nem cáfolom, hogy Coldea úr is ott volt, de szeretném pontosan elmagyarázni, mi volt” – mondta csütörtök este Gabriel Oprea volt belügyminiszter az Antena 3 tévécsatorna műsorában.

Parlamenti vizsgálatot kért a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) a 2009-es választások megszervezése, illetve az elnökválasztás eredménye kapcsán, miután Dan Andronic újságíró hétfőn, az evz.ro-n közzétett cikkében azt állította, hogy a 2009-es elnökválasztás második fordulójának estéjén politikai konzultánsként ott volt Gabriel Oprea lakásán. A cikk szerint aznap este jelen volt többek között George Maior, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) akkori vezetője, Florian Coldea, a SRI igazgatójának első helyettese, illetve Laura Codruţa Kövesi, aki akkoriban Románia legfőbb ügyésze volt. Dan Andronic azt rja, Florian Coldeát és Laura Codruţa Kövesit aznap este Traian Băsescu győzelme foglalkoztatta.

A PSD elnöke, Liviu Dragnea szerdán azt nyilatkozta, ő lesz az elnöke annak a bizottságnak, amely a 2009-es választásokat vizsgálja, hozzátéve: mindenkit behívnak majd, akinek információk szerint bármi köze lehetett ahhoz az elnökválasztáshoz.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici