Barack Obama, "asasinat" pe Internet şi ţinta unui atac cu armă românească în 2011

Anul 2011 a însemnat pentru cuplul prezidenţial american vacanţe costisitoare în plină criză economică dar şi incidente de transport şi critici împotriva lui Barack Obama, "asasinat" pe contul de Twitter al Fox News, numit Anticrist şi vizat de un atac indirect cu o armă fabricată în România.

256 afișări
Imaginea articolului Barack Obama, "asasinat" pe Internet şi ţinta unui atac cu armă românească în 2011

Barack Obama, "asasinat" pe Internet şi ţinta unui atac cu armă românească în 2011 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Barack Obama, care şi-a început anul 2011 pe o plajă din Miami, a fost criticat pentru numeroasele sale vacanţe la care nu a renunţat în pofida crizei economice, dar şi pentru extravaganţele soţiei sale, Michelle, care ar fi cheltuit zece milioane de dolari din banii contribuabililor doar pe vacanţe în ultimul an. Uraganul Irene, care a afectat Statele Unite în august, a reuşit să îi răpească însă o zi din timpul pe care preşedintele american l-a petrecut cu familia pe insula Martha's Vineyard.

Începutul de an a însemnat, pentru preşedintele american, şi probleme de trafic. Astfel, coloana sa oficială, care se întorcea la Casa Albă după o vizită în Wisconsin, a întârziat o oră în trafic din cauza ninsorii, într-o călătorie care, în mod normal, durează 20 de minute, la sfârşitul lui ianuarie. Obama nu a scăpat de problemele de transport nici în cursul anului, când avionul său, Air Force One, la bordul căruia se afla, a ratat o primă încercare de aterizare, în mai, în Bradley Field (Connecticut), aterizând normal la a doua manevră. Şi soţia sa s-a confruntat cu o problema similară în aprilie, din cauza unei erori a unui controlor de trafic aerian. Michelle Obama şi soţia vicepreşedintelui Joe Biden, Jill, se aflau la bordul unui avion Boeing 737 care se întorcea de la New York. Acesta a "fost nevoit să îşi întrerupă procedura de aterizare, pentru că distanţa minimă între (Boeing) şi un avion militar de transport, de tip C-17, care ateriza, nu era respectată".

Obama a fost şi ţinta a numeroase atacuri pe parcursul lui 2011, pe fondul lansării campaniei pentru alegerile prezidenţiale din 2012. Astfel, în aprilie, un oficial republican a difuzat un montaj fotografic în care figura preşedintelui american era suprapusă peste fotografia unui pui de cimpanzeu, alături de remarca "Acum înţelegem de ce nu există un certificat de naştere". În iunie, el a fost ţinta ironiilor unui actor care l-a imitat în cadrul unei conferinţe preelectorale a republicanilor. În iulie, un grup de hackeri a spart contul de Twitter al postului de televiziune Fox News şi a anunţat că Obama a fost asasinat. În noiembrie a fost acuzat că a jucat golf cu 20 de minute înainte de asasinarea liderului reţelei teroriste Osama ben Laden şi tot în noiembrie Guvernul australian a pierdut un document secret care conţinea informaţii despre traseul preşedintelui SUA şi măsurile luate pentru protejarea acestuia în cursul vizitei în Australia.

La rândul său, şi ministrul australian de Externe a avut o vizită nu tocmai liniştită în Statele Unite, vameşii americani declarându-se hotărâţi să îi confişte borcanul cu Vegemite, o pastă tartinabilă de culoare închisă, cu adaos de drojdie, foarte populară în Australia şi Noua Zeelandă, dar care în cele din urmă a fost "salvat" graţie intervenţiei Ministerului de Externe de la Canberra.

Preşedintele american a fost, de asemenea, ţinta unui gest obscen făcut de o cunoscută prezentatoare de televiziune din Rusia, Tatiana Limanova, angajată a postului privat REN TV, atunci când i-a rostit numele în timpul unui buletin de stiri de ultima ora. Dar cea mai răsunătoare "acuzaţie" care i-a fost adusă preşedintelui american a fost aceea că este Anticristul, la o campanie de strângere de fonduri în Los Angeles, în septembrie. Ulterior, bărbatul care l-a numit astfel şi care s-a dovedit că avea o obsesie pentru preşedintele american, a tras cu o armă Kalaşnikov de fabricaţie românească asupra Casei Albe, când preşedintele era însă plecat.

Nici secretarul american de Stat, Hillary Clinton, nu a fost ocolită de ghinion. Astfel, după ce în iunie i-a greşit funcţia ministrului francez de Externe, Alain Juppé, prezentându-l pe rând drept preşedinte şi premier, în noiembrie coloana sa oficială a fost atacată cu ouă şi vopsea roşie în Filipine. Totodată, soţul acesteia, fostul preşedinte american Bill Clinton, a confundat în mai, în deschiderea unei conferinţe despre zona Balcanilor, Macedonia cu Muntenegru, afirmând: "Mă bucur să mă aflu în Macedonia!", în timp ce se afla în staţiunea Becici din Muntenegru.

Şi vicepreşedintele Joe Biden a gafat în acest an, când, vrând să exprime sprijinul Statelor Unite pentru fostul magnat şi critic al Kremlinului Mihail Hodorkovski, i-a greşit numele. "În ultimele luni, administraţia noastră s-a pronunţat împotriva exceselor din procesul lui...hmm...aaa...pardon...Hodor...kovinski", a declarat el în faţa studenţilor de la Universitatea de Stat din Moscova.

(Material realizat de Iuliana Enache, iulia.enache@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici