Cărţi la 5 şi 10 lei, steaguri şi cosmetice naturale, la Târgul Gaudeamus 2011

Povestea de dragoste dintre Marilyn Monroe şi Arthur Miller, la 5 lei, o carte-instalaţie inspirată din opera lui Borges, Universul Copiilor din 1937 şi aplicaţii pentru iPad pentru copii se numără printre ofertele de la Târgul Gaudeamus 2011, care a debutat miercuri şi se va încheia duminică.

850 afișări
Imaginea articolului Cărţi la 5 şi 10 lei, steaguri şi cosmetice naturale, la Târgul Gaudeamus 2011

Cărţi la 5 şi 10 lei, steaguri şi cosmetice naturale, la Târgul Gaudeamus 2011 (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Dacă la primul nivel al Pavilionului Central al complexului Romexpo, din Capitală, editurile au tot spaţiul să îşi întindă oferta de cărţi multicolore, să atârne fotografii sau afişe asemenea celor din cinematografe, cu titluri de cărţi, la cele două niveluri superioare, micii expozanţi îşi aşteaptă cumpărătorii în standurile în stilul cutiilor de chibrituri. Dar acest lucru nu înseamnă că în spaţiul de patru metri pătraţi nu există idei. Astfel, micii expozanţi variază de la vânzători de cosmetice bio la reprezentanţii unei fabrici de steaguri, dar şi anticari care şi-au adus oferta de cărţi şi reviste vechi.

Astfel, reprezentantul editurii Ant'Art a adus, la Gaudeamus, cărţi de la începutul secolului al XX-lea, dar şi iubitele reviste pentru copii din epocă. "Universul copiilor" din 1937, îngălbenit de timp şi cu copertele uşor zdrenţuite, este disponibil la preţul de 5 lei, pentru doritori.

Vizavi, una dintre revistele "de epocă" este consultată de o tânără, lângă un laptop. "Eh, vrei să facem schimb?", îi spune anticarul vecinului de stand, care vinde cele mai noi reviste de benzi desenate, în limba engleză. La standul de benzi desenate noi, aventurile lui Iron Man, Green Lantern sau Batman costă între 50 şi 60 de lei, în varianta de roman grafic. Revistele costă însă între 8 şi 15 lei, cât o mică pauză de dulciuri la cafeneaua aranjată la standul Asociaţiei Italienilor din România.

Din categoria "poveşti desenate", Tintin este, de asemenea, una dintre vedetele târgului. În standul care îi este dedicat, în apropierea intrării principale în Pavilionul Central al Romexpo, cărţile cu Tintin sunt subiectul mai multor oferte. Toate cele 12 volume apărute în România pot fi cumpărate la preţul a zece, pentru 250 de lei. De asemenea, cele două cărţi care au stat la baza ecranizării lui Steven Spielberg "Aventurile lui Tintin - Secretul Licornului" - recent lansată în cinematografe - sunt disponibile la pachet, contra sumei de 50 de lei.

Tot la cel mai înalt nivel de la târg poate fi găsită şi "Fabrica de steaguri", unde clienţii îşi cumpăra un tricolor românesc în orice dimensiune doresc sau un steag de piraţi, cu un craniu roz.

Iar pentru cei obosiţi de prea multe oferte există un spaţiu unde se pot reculege: un hexagon uriaş, din carton, unde uşa este decupată în forma unui om. În hexagon, vizitatorul poate citi fragmente din diferite texte, însoţite de grafică alb-negru. Hexagonul este lucrarea de diplomă, de acum doi ani, a Luciei Dumitrescu. Artista vinde, la Gaudeamus, variante micro ale hexagonului, inspirat din opera lui Jorge Luis Borges, împăturite sub formă de carte. O asemenea carte-obiect este creată într-o săptămână şi este vândută pentru 115 lei bucata, spune artista.

Copiii par a fi cei mai în câştig la Târgul Gaudeamus, care este organizat, în mod inspirat, înaintea Crăciunului. Astfel, editurile de profil au mai multe oferte la cartea pentru copii. Editura Gama din Iaşi practică reduceri de 70% la cărţile colorate cu aventuri şi prinţese dedicate celor mici - o colecţie de basme poate ajunge la 10 lei. Aceeaşi editură mai prezintă, la Gaudeamus, o aplicaţie pentru iPad, cu ajutorul căreia, prin joc, cei mici pot învăţa să numere până la 20. Aplicaţia poate fi utilizată în limbile română şi engleză şi va fi disponibilă, din 15 decembrie, la preţul de 1 euro, a declarat redactorul-şef al editurii, Diana Soare. Până atunci, cei mici pot testa joculeţul pe iPad-urile disponibile la standul editurii.

Cartea la 5 lei este, din nou, una dintre atracţiile târgului. Astfel, la standul Paralela 45, vizitatorii pot cumpăra volume din seria "Cupluri celebre", precum Marilyn Monroe şi Arthur Miller, contra acestei sume. Pentru acelaşi preţ sunt vândute şi cărţi practice, dar şi titluri semnate de Paul Auster şi John Updike.

Univers a ales un alt fel de sistem al cărţii la 5 lei, şi anume pachetul zilnic de şapte cărţi la 35 de lei. Miercuri, în prima zi a târgului, pachetul de cărţi includea titluri de Marguerite Yourcenar şi William Golding.

Printre ofertele de la Gaudeamus se mai numără şi deja celebra "2 plus 1" (o carte gratis la două cărţi cumpărate), dar şi "cartea de 10 lei".

De asemenea, curajoşii care prezintă o carte care le-a plăcut în studioul Kartier TV de la Gaudeamus pot primi două volume cadou.

Volumul "Faţă către faţă" de Andrei Pleşu, microromanul "Litera din scrisoarea misterioasă" de Alex. Leo Şerban şi Booktopia - o reţea socială a cititorilor pasionaţi - se numără printre noutăţile ediţiei de anul acesta a Târgului Gaudeamus, ce se desfăşoară între 23 şi 27 noiembrie, în Pavilionul Central al complexului Romexpo din Capitală.

Într-un spaţiu expoziţional de 14.000 de metri pătraţi, peste 400 de expozanţi reprezentativi pentru industria cărţii din România şi din străinătate oferă publicului un adevărat maraton de noutăţi editoriale şi de evenimente culturale.

Potrivit organizatorilor, la Gaudeamus au loc peste 650 de lansări şi prezentări de carte, dezbateri şi mese rotunde, expoziţii, întâlniri cu scriitori şi oameni de cultură atât din România, cât şi din mediul internaţional.

Italia este ţara invitată de onoare la Gaudeamus 2011. În contextul special al celebrării a 150 de ani de la unirea Italiei, târgul sărbătoreşte, timp de cinci zile, limba şi cultura italiană la Bucureşti. Alături de preşedintele de onoare al târgului, Luciano de Crescenzo, personalitate plurivalentă a culturii italiene actuale, scriitor, actor şi regizor de film, jurnalişti şi profesionişti ai cărţii şi radioului vor fi oaspeţii evenimentului. O premieră în acest an este prezenţa postului italian Rai la Gaudeamus, reprezentat de directorul de relaţii internaţionale, Marco Simeon, şi directorul adjunct, Sergio Valzania.

Accesul general al vizitatorilor în incinta târgului este permis pe baza biletelor de intrare, în valoare de 4 lei, şi a abonamentelor, valabile pentru întreaga perioadă, în valoare de 10 lei. Elevii, studenţii, cadrele didactice, pensionarii, membrii uniunilor de scriitori şi jurnaliştii au intrarea liberă, pe baza documentelor specifice vizate la zi (carnet de elev/student, legitimaţie de membru/serviciu, talon de pensie).

(Material de Oana Ghiţă, oana.ghita@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici