COMENTARIU: De ce România ar trebui să-şi retragă Ambasada din Luxemburg

În afara "derbiului" România-Luxembug de la coada clasamentului grupei a 4-a a preliminariilor Euro 2012, colac peste pupăză ne-am mai pricopsit cu un conflict, între ambasada noastră şi un ziarist luxemburghez, în urma căruia e musai să ne retragem în semn de protest.

31 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU: De ce România ar trebui să-şi retragă Ambasada din Luxemburg

COMENTARIU: De ce România ar trebui să-şi retragă Ambasada din Luxemburg (Imagine: Cristi Preda/Mediafax Foto)

După ce Dan Elvinger a scris un material numit "Hagi, cocaina şi Valahia", era de aşteptat să venim şi noi cu o reacţie, să arătăm lumii întregi că nu putem să ne lăsăm călcaţi în picioare, în buna noastră tradiţie. Şi Ambasada României a trimis un protest ziarului Tageblatt, prin care îşi exprima opinia că materialul cu pricina ar fi plin de "fabulaţii şi deformări".

Ce scrie ziaristul: că "România este considerată încă ruda săracă a Europei". O fi fabulaţie, o fi deformare? Posibil, dar ziaristul oferă şi o motivaţie, nu pare urechist - "producţia naţională este printre cele mai scăzute din Comunitatea Europeană". Ce ar fi trebuit să zică Elvinger ca să nu fabuleze şi să deformeze, că depăşim Germania şi Austria la creşterea PIB?

Ce ar mai fi de reproşat? "Distanţa dintre bogaţi şi săraci în România este incredibil de mare", a mai scris ziaristul. Hmm, o avea dreptate? Ziaristul spune că a vizitat România de patru ori şi se pare că s-a plimbat şi prin Dorobanţi, dar şi prin Ferentari. Sau să-i batem obrazul că a scris: "în Bucureşti e ceva obişnuit să vezi copii abandonaţi şi oameni de afaceri pretenţioşi"? Cam atât a scris ziaristul. În rest ne laudă, ba că Hagi fuse mare fotbalist, la fel şi Mutu, că echipa naţională are talent, că echipele de club merg bine. Ba mai mult, Elviniger a mai scris şi că "după revoluţia din 1989 au fost câţiva ani de haos, apoi a început reconstrucţia".

Şi ambasada noastră ce-i spune? Că nu e profesionist: "Este o insultă şi o aberaţie să prezinţi tineretul României prin «Case pentru copii orfani» şi «mii de copii ai străzii». Ambasada României regretă că domnul Dan Elvinger a depăşit graniţele decenţei pe care trebuie să le aibă un jurnalist profesionist".

După acest "scandal diplomatic", România, jignită profund de "neprofesionalismul" jurnalistului Elvinger, care a scris cam ce a văzut el prin "Valahia", ar trebui să-şi retragă Ambasada din Luxemburg. Poate aşa vor constata şi angajaţii întorşi în România că ţara lor nu e aşa cum a descris-o Elvinger. E mai rău.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici