COMENTARIU: "Gray Grantham de la Post", ziarist în RO

"Gray Grantham de la Washington Post" este jurnalistul căruia i-a dat viaţă în ficţiune John Grisham în al său "Dosar Pelican", un tip clonţos şi profesionist până în măduva oaselor, care produce un soi de Watergate, în care se amestecă bani, corupţie, afacerişti, CIA, FBI şi pelicani metaforici.

9 afișări

Când investigaţiile sale ajung să-l ţintească pe preşedinte, prin carte trece pasager Kate Graham, patroana. Katharine Meyer Graham, publisher al lui Washington Post, a fost cât se poate de reală, ca şi "Gray". El trăieşte pe bune printre jurnaliştii din lumea largă, pe ici-pe colo şi la noi. Nu este alintat "bătrânelule" şi "dragă Watson" de către doamna Graham şi, cu siguranţă, este ceva mai elocvent în replici decât: "da, am înţeles...corect...mamă...naşpa". În diviziunea muncii, nu Graham îi spune să ia gâtul preşedintelui, ci el îşi pune la bătaie pielea şi talentul ca să demostreze adevăruri în care crede. "Gray", ziarist de România, ar fi privit aici, de unii "Graham"-i ai noştri, ca găina cu dinţi, fără să le treacă prin cap că ar fi mai câştigaţi dacă ar cultiva şi intreţine o plantaţie de "Gray".

Această optică inversă îi lehămeteşte pe cei ca "Gray" şi îi ofileşte înainte de vreme pe cei care ar fi putut fi asemenea lui, pentru că trebuie să se scuture des de zoaie nemeritate, care, făţarnic, nu sunt împrăştiate cu adresă precisă, dar ale căror miasme îi cuprind fatalmente. Cam asta este esenţa dureroasă a condiţiei jurnalistului în recesiune (Mugur Isărescu ne-a atras atenţia că nu suntem în criză, ci în recesiune, criza fiind ceva infinit mai rău).

Despre condiţia de "Graham" în timp de recesiune "made in Romania", planează asupra ciclurilor binelui şi răului economic şi este - după culoarea locală - mai mult a actorului dintr-o poveste de dragoste şi ură, cu politica, "duşmanul din pat" (politica fiind, măcar gramatical, de genul feminin). Din această relaţie cu năbădăi rămâi bolnav de militantism aprig, dar schimbător, sau te salvezi, căzând din pat şi lecuindu-ţi vânătăile de la "aterizare" cu hapuri de neutralitate şi comprese reci. Cum suntem latini peste normă, ne sunt mai în fire năbădăile decât compresele reci. Însă adevărul este şi că, de când lumea şi pământul, politicianul, patron de putere formală, a râvnit la puterea reală a unui "Graham", jinduind să o aibă floare la butonieră.

În "Dosarul Pelican", după ce investigaţia sa face să se clatine Casa Albă, Gray Grantham de la Post se întoarce la treburile obişnuite ale unui jurnalist de casă mare. Să fi ştiut că îi sunt ascultate de zor telefoanele, făcea un Watergate suplimentar.

(Comentariu de Indira Crasnea, indira@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici