COMENTARIU: Sfârşit de film cu Traian Băsescu?

Traian Băsescu zâmbeşte doar din dinţi şi cu ridurile de la ochi încreţite de tristeţe. Singurătăţii sale îi ţine de urât un şir de fotolii goale. Poartă o elegantă cravată mov-cardinal cu picăţele şi priveşte obosit-melancolic recuzita împrăştiată pe masă: hârtiile, ochelarii, un serveţel.

5808 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU: Sfârşit de film cu Traian Băsescu?

Traian Băsescu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Cu liniile feţei căzute, cu un braţ sprijinit de fotoliul vecin şi gol, ascultă vocea molcomă a lui Toni Greblă, care îi citeşte un fel de rechizitoriu, întocmit parcă după o monitorizare radio-tv. Despre cum a fost mai preşedinte decât este cazul şi cum s-a umplut de toate păcatele lumii: Băsescu - premierul, Băsescu - "tăticul" de partid, Băsescu - terminatorul. Cum senatorul Greblă reuşeşte să fie doar cumsecade, totul suna a "Măi Traiane măi, ce făcuşi băiete?".

Pe cumsecadele Greblă îl ascultă şi Valeriu Zgonea&Crin Antonescu. Zgonea- drept-băţ şi proaspăt ferchezuit. Crin Antonescu - drept-băţ şi mai obosit ca un pat prost făcut.

La 10.59, Traian Băsescu se scutură din deprimare şi citirea notiţelor. Uită de serveţel. Vine la tribună şi ceva tresare din vechiul luptător. Morala discursului său: "Mă duc să mă judece alţii, deşi nu vă contest pe voi". Din când în când vorbeşte despre el la persoana a treia. Îl smotoceşte pe Ponta. Îl scarmănă pe Voiculescu. Jeleşte după Justiţia care doar sub el era onestă şi floare de crin. Dă indicaţii despre cum să fie referendumul. Le aruncă aleşilor în obraz respectul său. La 11,15 îşi strânge hărtiile şi pleacă, ridicând mână într-un gest care aminteşte de mitingurile din vremurile bune. Pentru ziarişti are vechiul zâmbet şi parcă un fel de seninătate.

Întâmplările din aceste zile erau aşteptate. Neaşteptate au fost brutalitatea, graba, un fel de hămeseală aproape indecentă a noilor stăpâni ai momentului. Poate în clipele lor de luciditate, Victor Ponta şi Crin Antonescu tresar la gândul că şi ei ar putea să fie supuşi brutalităţii, grabei, hămeselii. Victor Ponta ştie asta. Crin Antonescu este pierdut iremediabil în vise de omnipotenţă.

Zilele acestea sunt ale lui Traian Băsescu. Cu toate volutele Curţii Constituţionale, încruntările trans-atlantice sau exportate de la Bruxelles, strigătele din stradă, deznodământul va fi acelaşi.

Aduce a sfârşit de film?

Preşedintele-jucător rămâne actor în mijlocul scenei. Cu toate luminile pe el şi atât de solitar.

(Comentariu de Indira Crasnea, indira@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici