Consultări la Cotroceni despre UE şi Parlament, sub spectrul schimbărilor la Palatul Victoria

Preşedintele Traian Băsescu are programate, luni, consultări cu puterea şi opoziţia, despre tratatul european şi funcţionarea Parlamentului de la Bucureşti, în contextul declaraţiilor tot mai numeroase despre nemulţumirile din PDL şi despre perspectiva unor schimbări importante la Palatul Victoria.

215 afișări
Imaginea articolului Consultări la Cotroceni despre UE şi Parlament, sub spectrul schimbărilor la Palatul Victoria

Consultări la Cotroceni despre UE şi Parlament, sub spectrul schimbărilor la Palatul Victoria (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Preşedinţia a anunţat, săptămâna trecută, că şeful statului a invitat partidele parlamentare la consultări, luni, separat - opoziţia de la ora 12.00, iar puterea de la ora 13.00.

Temele sunt perspectivele ratificării de către România a Tratatului privind stabilitatea, coordonarea şi convergenţa în Uniunea Economică şi Monetară, precum şi dialogul dintre partidele politice şi funcţionarea Parlamentului României.

Întâlnirea are loc după plecarea delegaţiei FMI, BM şi CE de la Bucureşti, moment menţionat de reprezentanţii principalului partid de guvernare ca reper pentru declanşarea unor discuţii în formaţiune despre eventuala remaniere a Guvernului sau demisie a premierului, ori despre asumarea unor eşecuri precum neconstituţionalitatea comasării alegerilor.

Lideri PDL precum Elena Udrea sau Sulfina Barbu au admis că partidul trebuie să discute despre măsuri care trebuie luate la nivelul Guvernului. De asemenea, parlamentari ai PDL au vorbit public, deschis şi asumat despre necesitatea unor schimbări majore la nivel guvernamental, în contextul nemulţumirilor populaţiei şi având în vedere interesul partidului într-un an electoral.

Cei mai mulţi democrat-liberali doresc plecarea urgentă a lui Emil Boc din postul de premier şi susţin inclusiv înlăturarea acestuia din fruntea partidului, generând o presiune pentru acest lucru, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din partid, potrivit cărora o decizie este aşteptată în curând.

"Toată lumea spune că trebuie să plece (Emil Boc, de la Guvern - n.r.). L-am susţinut mai mult pentru preşedintele Băsescu. Trebuie să plece inclusiv de la partid, nu poate să rămână, dacă pleacă de la Guvern", a precizat, pentru MEDIAFAX, un lider PDL.

Iniţial, doar o parte dintre liderii PDL, cei grupaţi în jurul lui Vasile Blaga, au susţinut, fie vocal, fie indirect, înlocuirea lui Emil Boc. Această mişcare a luat însă amploare pe fondul nemulţumirilor venite din teritoriu cu privire la fondurile alocate de Guvern primarilor partidului, generând o presiune în această direcţie.

Prim-vicepreşedintele PDL Roberta Anastase a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, că este nevoie de o schimbare în interiorul Guvernului, pentru împrospătarea acestuia, menţionând că nu ştie dacă este cazul să se ajungă la schimbarea premierului, dar acest subiect se va discuta în partid.

Practic, majoritatea liderilor PDL doresc o schimbare importantă la Palatul Victoria, astfel încât imaginea partidului să aibă de câştigat. Mai mulţi parlamentari ai PDL au susţinut, săptămâna trecută, la întâlnirea cu premierul Emil Boc, că partidul nu este condus, Vasile Blaga spunând că s-a săturat de clişee şi că este nevoie în partid de reguli clare şi transparente.

Preşedintele Traian Băsescu declara, joi, la dezbaterea "România în UE. Cinci ani de la aderare", că premierul Emil Boc îi va fi în continuare un partener în ceea ce este de făcut pentru modernizarea statului şi atingerea standardelor europene de performanţă. ''Premierul Boc mi-a fost, îmi este şi îmi va fi în continuare un partener în ceea ce este de făcut'', a afirmat Băsescu, în contextul în care vorbea despre necesitatea modernizării instituţiilor statului şi a economiei pentru a continua procesul de integrare europeană şi de atingere a standardelor UE de performanţă.

Un cotidian central a relatat, sâmbătă, că premierul va demisiona după mijlocul săptămânii viitoare. Premierul Emil Boc a fost întrebat, sâmbătă, dacă demisionează în zilele următoare, el spunând că nu comentează "asemenea decizii sau speculaţii" şi că ştie ce are de făcut. "Nu comentez asemenea decizii sau asemenea speculaţii. Ştiu ce am de făcut", a spus Emil Boc, întrebat de jurnalişti cum comentează zvonul potrivit căruia ar urma să demisioneze din funcţie în zilele următoare.

Premierul a evitat un răspuns clar privind o eventuală demisie, precizând doar că va spune în primul rând în faţa colegilor de partid şi abia apoi presei ce are de făcut Guvernul în perioada următoare. "Fiţi siguri că voi spune în primul rând în faţa colegilor şi după aceea presei ce are de făcut Guvernul şi partidul în perioada următoare" a declarat Emil Boc, la finalul videoconferinţe cu prefecţii de la Ministerul Administraţiei şi Internelor.

În tot acest context, partenerii de guvernare ai PDL au anunţat că merg la consultări şi că este nevoie de dialog şi de stabilitatate, cu respectarea "interesului naţional".

Liderul PSD Victor Ponta a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că, "în principiu", cele trei partide din opoziţie vor merge, luni, la Palatul Cotroceni, la consultările iniţiate de preşedintele Traian Băsescu, mandatul urmând să fie stabilit luni.

Opoziţia a anunţat în Parlament, oficial, săptămâna trecută, că iniţiază un protest parlamentar "pe termen nelimitat", care presupune că parlamentarii nu vor participa activ la dezbateri sau vot.

Demersul opoziţiei poate afecta Legislativul, prin blocarea activităţii Senatului aproape complet, cel puţin până când puterea va lua măsuri pentru a face acest for funcţional, Parlamentul putându-se afla, pe termen scurt, în ipostaza de a fi, practic, unicameral.

Iniţiativa opoziţiei a fost criticată de cei de la putere, dar şi de unele voci importante din interior, cum ar fi fostul preşedinte Ion Iliescu. "Este în discuţie noţiunea asta de grevă parlamentară. Ce e aia grevă parlamentară? Cred că lupta parlamentară este un instrument al luptei politice şi nu se părăseşte câmpul de luptă în acest fel. Altfel trebuie gândite lucrurile", a declarat Iliescu într-un interviu acordat cotidianului Ring, răspunzând unei întrebări referitoare la greva parlamentară anunţată de USL.

De asemenea, întâlnirile de la Cotroceni au loc în contextul în care statele Uniunii Europene, cu excepţia Marii Britanii şi a Republicii Cehe, au adoptat, săptămâna trecută, un nou tratat de consolidare a disciplinei bugetare cu introducerea planificată a unor "reguli de aur" privind echilibrul bugetar. Şeful statului a participat la reuniunea la care s-a luat decizia şi a declarat, după, că actul trebuie ratificat prin Constituţie, până la finalul anului 2013, în unele condiţii acest lucru fiind necesar de făcut chiar şi mai repede.

"A mai rămas de clarificat, la nivel naţional, modul de introducere în Constituţie a obligaţiei de a respecta deficitul structural de maxim minus 0,5 % din PIB. Spre exemplu, formularea completă (...) Aş vrea să o citesc, să vedeţi unde este interpretarea. Spre exemplu, formularea tradusă - încă nu avem varianta în limba română, dar traducerea din engleză este următoarea: Regulile menţionate la paragraful 1, cele legate de deficitul excesiv, vor fi transpuse în legea naţională a părţilor contractante cel mai târziu la un an de la intrarea în vigoare a tratatului, prin prevederi cu forţă juridică şi caracter permanent, de preferinţă constituţional, sau prevederi care prezintă în alt mod garanţii că vor fi respectate şi asumate pe tot parcursul proceselor naţionale bugetare. Au fost state care au şi alt tip de legi, legi de tip constituţional şi li s-a dat şi această posibilitate. România nu are astfel de legi. În afară de Constituţie, toate celelalte legi pot fi modificate cu orice majoritate s-ar instala sau s-ar forma în Parlament. Deci, sistemul legislativ pe care noi îl avem nu dă garanţii de nemodificare decât prin revizuirea Constituţiei", spunea preşedintele.

De asemenea, întâlnirea de la Cotroceni are loc la începutul unei săptămâni în care Comisia Europeană va publica raportul pe tema MCV legat de România.

Rămâne de văzut ce soluţii pot degaja discuţiile de la Cotroceni, în condiţiile în care consultările iniţiate în ultima vreme nu s-au dovedit eficiente, fiind cel mult un prilej pentru replici acide şi prelungite între şeful statului şi reprezentanţii opoziţiei.

De asemenea, rămâne de văzut dacă este posibil un dialog politic, invocat ca necesar de către preşedinte, premier şi partidele de la putere, în contextul disputelor dintre tot mai puternice dintre opoziţie şi coaliţie, dar şi a disensiunilor tot mai evidente din PDL.

(Material realizat de Cristian Fierbinţeanu, fierbinteanu@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici