"Dubla" Ferrari, umbrită de un ordin de echipă

Ferrari a trecut în două săptămâni de la cea mai slabă clasare în 32 de ani la cea mai bună performanţă posibilă într-o cursă, "dubla", dar rezultatele obţinute duminică de Fernando Alonso şi Felipe Massa au fost umbrite de o "rocadă" fără perdea făcută de cei doi piloţi în turul 49 al MP Germaniei.

27 afișări
Imaginea articolului "Dubla" Ferrari, umbrită de un ordin de echipă

"Dubla" Ferrari, umbrită de un ordin de echipă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Alonso a adus a doua victorie din acest sezon pentru Ferrari, dar Massa, "eroul" cursei de la Hockenheim, a fost nevoit să cedeze prima poziţie în urma unui mesaj slab codificat, venit de la boxele echipei. Brazilianul s-a conformat fără să crâncnească, dar nu şi-a putut ascunde dezamăgirea în timpul festivităţii de premiere.

La Hockenheim, primul loc pe grila de start a fost din nou "marcă înregistrată" Red Bull, după ce echipa austriacă a câştigat pentru a zecea oară, în 11 etape, calificările de sâmbătă. Sebastian Vettel şi-a aşezat maşina în frunte în faţa propriilor suporteri, pentru a şasea oară în acest sezon. De data aceasta, germanul a smuls practic pole-position-ul, devansându-l cu numai două miimi de secundă pe Alonso, ceea ce a însemnat, potrivit calculelor, o diferenţă între cele două monoposturi de 12 centimetri.

După mai multe îmbunătăţiri aduse maşinilor, Ferrari a arătat o revenire spectaculoasă de formă pe parcursul întregului week-end german, iar acest lucru a fost materializat de locurile doi şi trei ocupate în calificări de Alonso şi Massa. În spatele lor s-au înşirat în ordine Mark Webber (Red Bull), Jenson Button şi Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes), adică piloţii care contează în lupta pentru titlul mondial.

La start, Vettel a considerat că pericolul poate veni dintr-o singură parte şi a fost preocupat să-l blocheze pe Alonso, fără succes însă. Germanul aproape că l-a trimis pe spaniol în parapet, dar a pierdut şi locul secund după ce Massa i-a depăşit pe cei doi prin exterior cu o manevră simplă, instalându-se la conducere. Hamilton a urcat pe locul patru, trecând de Webber şi de Button, apoi campionul mondial en-titre l-a depăşit şi el pe pilotul australian, formând un grup de şase monoposturi care s-a desprins de restul plutonului.

A urmat o cursă searbădă şi singurul lucru care a "stricat" ierahia stabilită în primele tururi a fost "rocada" prin care Massa i-a cedat locul şi victoria lui Alonso. Deşi ordinele de echipă sunt interzise în Formula 1, inginerul Rod Smedley i-a transmis, în turul 48, prin radio, lui Massa următoarele: "Alonso este mai rapid decât tine. Poţi confirma că ai înţeles mesajul?" La scurt timp, brazilianul a cedat conducerea cursei, fiind felicitat de la boxe pentru gestul său.

Această manevră readuce la lumină "obiceiurile" Ferrari, întâlnite mai ales în perioada când pentru scuderie concurau Michael Schumacher şi Rubens Barrichello.

"Dubla" Ferrari este a doua în acest sezon după cea înregistrată în prima etapă, în Bahrain. Ea vine la numai două săptămâni după ce Alonso şi Massa au scris o pagină neagră în istoria scuderiei, prin locurile 14 şi 15 ocupate la Marele Premiu al Marii Britanii, cele mai slabe din 1978. Atunci Gilles Villeneuve şi Carlos Reutemann au încheiat Grand Prix-ul Franţei pe locurile 12, respectiv 18.

Rezultatele de duminică nu produc schimbări majore în clasamentele generale. În clasmentul piloţilor, Alonso rămâne pe locul cinci, cu 121 de puncte, micşorând totuşi diferenţa de puncte care îl separă de primele poziţii. Hamilton continuă să fie lider, cu 157 de puncte, fiind urmat de colegul său Button, cu 143 de puncte şi de piloţii Red Bull, Webber şi Vettel, ambii cu câte 136 de puncte.

La constructori, echipa de pe primul loc, McLaren-Mercedes, şi-a rotunjit la 300 numărul puncte obţinute, Red Bull este pe doi cu 272 de puncte, iar Ferrari pe trei cu 208 puncte.

Următoarea cursă a Campionatului Mondial de Formula 1, Marele Premiu al Ungariei, va avea loc duminica viitoare, pe circuitul Hungaroring. Aceasta va fi ultima etapă înaintea "vacanţei de vară", care va dura patru săptămâni.

(Material realizat de Adrian Petculescu).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici