Europa şi-a reîntâlnit patronul excentric şi suporterii arbitri

Bucureştiul s-a remarcat în prima manşă a meciurilor din play-off-ul Ligii Europa nu prin prestaţia jucătorilor, ci prin comentariile finanţatorului Gigi Becali în timpul partidei Steaua -St. Patrick's, disputată fără spectatori şi prin decizia fanilor dinamovişti de a opri meciul Dinamo - Slovan.

9 afișări
Imaginea articolului Europa şi-a reîntâlnit patronul excentric şi suporterii arbitri

Europa şi-a reîntâlnit patronul excentric şi suporterii arbitri (Imagine: Mediafax Foto)

Gigi Becali a profitat de faptul că meciul dintre Steaua şi formaţia irlandeză St. Patrick's Athletic se dispută fără spectatori şi a încercat, de la loja lui, să comenteze partida alături de reprezentanţii presei, aflaţi cu un rând mai jos faţă de el. Dacă în prima repriză comentariile lui au fost reprezentate doar de unele încurajări timide către jucătorii stelişti, în pauza meciului Becali s-a dezlănţuit.

Antrenorul Cristiano Bergodi a fost primul care a făcut cunoştinţă cu pofta de vorbă a patronului. Când se întorcea de la vestiare, Bergodi a auzit un strigăt, venit de sus. "Cristiano! Cristiano!", îl saluta Becali pe Bergodi de la loja lui. Mirat, Bergodi l-a salutat timid şi a intrat cât a putut de repede sub copertina băncii.

Becali nu s-a oprit, dorind probabil să fie salutat de cineva cu putere de decizie din staff-ul tehnic al Stelei, şi l-a zărit pe managerul sportiv, Renzo Rossi, aflat în apropierea băncii de rezerve. "Renzo! Renzo!", îl striga Becali şi îi făcea cu mâna. Renzo Rossi l-a zărit, l-a salutat cu mâna la frunte şi apoi cu ea la inimă. A intrat apoi sub copertina băncii, dar Becali era mulţumit de această scenă oferită reprezentanţilor presei, singurii români prezenţi la meci.

Încântat de salutul primit, Becali a început să glumească cu presa, chiar să-i ofere o pară unei jurnaliste, aruncată de la loja lui. Para a fost scăpată de reporteră, dar Becali i-a oferit şi un cuţit. Cuţit aruncat şi el tot de la loja finanţatorului, cu grijă însă, "să nu lovească pe cineva".

Şi a început repriza a doua. "Hai Bănel, hai Bănel". Şi Nicoliţă a marcat. Atât a aşteptat patronul stelist. "Bravo Roberto Carlos. Bravo! Te voi vinde la Real Madrid. O să cer pe tine 420.000... de milioane", comenta Becali pentru presă şi îi cerea lui Nicoliţă să mai marcheze încă o dată.

Laude din partea patronului primea şi atacantul Bogdan Stancu, intrat în a doua repriză la Steaua. Netitularizarea lui Stancu nu l-a supărat pe Becali, care spunea că vrea să-l facă golgheter pe atacantul venit de la Unirea Urziceni în Liga Europa şi nu contează că nu face parte din primul 11. "Hai Bogdane! Trebuie să ajungi golgheter în Europa League". Şi Stancu nu l-a dezamăgit. A marcat două goluri. "Mai vreau unul tată! Vigilenţă Bogdane, vigilenţă! Nu dormi în careu! Unde ai fost, ai dormit acum, nu?", i-a reproşat părinteşte Becali lui Stancu la o fază din minutul 90 al meciului.

Însă patronul stelist a fost şi nemulţumit de prestaţia unor jucători stelişti şi şi-a conturat deja o nouă listă de fotbalişti care nu-i intră în graţii după Janos Szekely, Pawel Grzelak sau Krum Bibishkov. Principalii vizaţi au fost fundaşii centrali stelişti. "Tudose, ai grijă, că s-ar putea să mai stai pe bancă. Nu o să mai joci tu dacă continui aşa. Baciule, nu mai fi nervos, că nu eşti Maradona tu!", le-a reproşat Becali fundaşilor centrali Alexandru Tudose şi Eugen Baciu.

Meciul dintre Steaua şi formaţia irlandeză St. Patrick's Athletic, încheiat cu victoria formaţiei din România, scor 3-0, s-a disputat fără spectatori. Măsura a fost luată de UEFA după incidentele de la partida Steaua-Ujpest, când fanii stelişti au afişat un banner jignitor la adresa maghiarilor.

În cealaltă parte a Bucureştiului, pe stadionul din Şoseaua Ştefan cel Mare, meciul dintre Dinamo şi formaţia cehă Slovan Liberec a ţinut 88 de minute. Suporterii dinamovişti au decis să preia controlul asupra meciului şi să fluiere sfârşitul lui cu două minute mai devreme. Arbitrul austriac Thomas Einwaller a trebuit să se recunoască depăşit numeric de suporterii dinamovişti şi să trimită jucătorii la cabine.

O bătălie câştigată de suporterii dinamovişti după câteva meciuri terminate la egalitate cu oficialii din România şi cu cei de la UEFA. O bătălie însă, nu şi războiul, pentru că UEFA ar putea decide să nu (se) mai joace Dinamo prin Europa pentru următoarele trei sezoane.

O soartă pe care însă nu ar dori să o împărtăşească şi finanţatorul stelist, Gigi Becali, care a anunţat că va mări gardurile de protecţie la trei metri şi le va dota cu ţepi. "Să curgă sânge de câte ori un suporter încearcă să intre pe teren", a comandat el.

Prima manşă a play-off-ului Ligii Europa s-a remarcat pe stadionul "Steaua" prin absenţa suporterilor, încurajările fanilor fiind înlocuite de comentariul finanţatorului Gigi Becali. Pe stadionul "Dinamo", echipă patronată de mai mulţi finanţatori, dar nu la fel de gălăgioşi ca şi omologul lor din Bulevardul Ghencea, s-a remarcat "spiritul civic" al suporterilor dinamovişti care nu au mai suportat umilinţa scorului de 2-0 pentru Slovan Liberec şi au oprit partida.

Slovan Liberec, echipă care sezonul precedent a terminat pe poziţia a treia în campionatul Cehiei, conducea cu 2-0 pe Dinamo când fanii au decis că meciul trebuie încheiat. În sezonul precedent, Dinamo a fost aproape de a câştiga titlul în Liga I şi de a fi astfel prezentă direct în Liga Campionilor. Ce s-ar fi întâmplat dacă primul meci de pe teren propriu al dinamoviştilor s-ar fi disputat în compania câştigătoarei Ligii Campionilor, Barcelona? În ce minut şi la ce scor ar fi oprit meciul suporterii dinamovişti?

(Comentariu realizt de Florin Radu, florin.radu@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici