FOCUS: Demolatorul - comedie românească cu un ministru, o casă încăpăţânată şi două utilaje fantomă

Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, coboară îngândurat de la volanul Audi-ului de serviciu. Pe câmp, în Pipera, printre zeci de case în construcţie. Îl aşteaptă zeci de jurnalişti, pe care i-a anunţat că, în sfârşit, demolează o casă ce stă în coasta Aeroportului Băneasa de luni de zile.

1 afișare
Imaginea articolului FOCUS: Demolatorul - comedie românească cu un ministru, o casă încăpăţânată şi două utilaje fantomă

FOCUS: Demolatorul - comedie românească cu un ministru, o casă încăpăţânată şi două utilaje fantomă

Ministrului îi vine greu să admită că, deşi a venit, aşa cum a promis, a venit degeaba. Casa, o construcţie care nu iese cu nimic în evidenţă pe câmpul de kitsch din Pipera, care "nu contează a cui e", nu poate fi demolată! Primarul Pandele nu a semnat autorizaţia de demolare.

Ministrul nu ştie prea multe despre problemă. Nu ştie a cui e casa, nu ştie dacă a fost construită inconştient şi la sfidare de proprietar, fără ca acesta să aibă acte, sau dacă cineva i-a autorizat investiţia. Tot ce-l interesează este să o dărâme.

"Trebuie demolată şi va fi demolată de urgenţă", spune ministrul. "Nu ştim când", continuă el.

Bine-bine, spun jurnaliştii, dar în trei zile se reiau zborurile pe Aeroportul Băneasa, proaspăt renovat. Oare, cu clădirea încă în picioare, decolările şi aterizările sunt sigure?

"Sigur!", răspunde Orban, care este completat cu date şi explicaţii tehnice de directorul de comunicare al Aeroportului Băneasa, Ştefan Mladin, care l-a însoţit pe teren.

După ce răspunde întrebărilor jurnaliştilor, Orban, afectat de ratarea loviturii de imagine pe care o plănuise, îşi aprinde o ţigară. Şi-i roagă pe jurnalişti să nu-l fotografieze sau filmeze în acest timp. "Discutăm aşa, fără camere", decretează el şi mai schimbă o vorbă cu cei care l-au aşteptat vreo oră pe câmp.

Nici nu apucă ministrul Orban să termine ţigara, când dinspre pista aeroportului apar o "volă" şi un excavator. Conducătorii, la bustul gol şi cu ţigările aprinse în gură.

"Domnule ministru, vin nişte utilaje dinspre pistă", îi spune un aghiotant lui Orban, căruia un zâmbet larg îi colorează brusc faţa. "S-a rezolvat!", pare a-şi spune în gând ministrul, răsuflând uşurat.

Când maşinăriile se apropie, surpriză! Ministrul nu le recunoaşte ca fiind ale instituţiei pe care o conduce. Se uită întrebător la directorul Mladin. "Noi n-avem d-astea, domn' ministru!", îi spune acesta.

Zâmbetul îi dispare pentru o secundă lui Orban, după care, brusc, reapare parcă mai întins: "Or fi ale Primăriei din Voluntari". Mladin pune mâna pe telefon şi sună la primarul Pandele, edilul de Voluntari. "Are telefonul închis, domn' ministru. Şi la Primărie nu răspunde nimeni, că s-a terminat programul... E şase seara", îi spune acesta.

Misterul nu este spulberat nici după o discuţie cu cei doi conducători de utilaje grele sosiţi în zonă. "Am venit să săpăm nişte gropi, dar nu ştim unde. Aşteptăm să vină nişte şefi şi să ne arate ce e de făcut", le răspunde unul din ei jurnaliştilor curioşi, mărturisind sincer că habar nu are de vreo demolare. Au lămurit totuşi o parte: sunt angajaţii firmei care se ocupă de refacerea pistei Aeroportului Băneasa.

Utilajele parchează şi opresc motoarele. Fotoreporterii şi operatorii caută unghiul perfect pentru a-l prinde şi pe ministru, şi casa care era bine-mersi în picioare, şi utilajele-fantomă.

Orban priveşte contrariat în jur, înconjurat de zeci de jurnalişti. Observă o fotoreporteriţă prea aproape de şenilele excavatorului, sub cupa acestuia, ghemuită pentru a lua o imagine. Intervine pentru a o proteja, se apropie de ea la câţiva centimetri şi, din picioare, uitându-se în jos, îi cere să-i facă "o poză în exclusivitate". Audienţa se amuză.

"Baia de presă" continuă cu Orban care, sprinten, se urcă pe una din şenilele excavatorului pentru a schimba două vorbe cu şoferul. Nu-şi strâng mâna, dar Orban îi laudă utilajul. "Volvo, suedez", spune şoferul, trăgând cu nesaţ din ţigară.

Mai vorbesc puţin, după care Orban coboară şi dă să plece. Mai rămâne câteva minute la rugămintea unor reporteri de televiziune, care-i cer câteva declaraţii în direct pentru jurnalul ce începe în câteva minute.

Vizita lui Orban pe câmpul de lângă Pipera a rămas, marţi, fără rezultat. "Mâine, vedem mâine", le-a spus totuşi ministrul jurnaliştilor, cu convingere în glas.

Morala? În România nu este greu numai să construieşti ceva, ci - aveam să vedem cu ochii noştri - chiar şi să demolezi ceva. Inclusiv atunci când te cheamă Ludovic Orban şi ocupi, vremelnic, fotoliul de ministru al Transporturilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici