FOCUS: Eliberarea lui Nuţu Cămătaru după şase ani de detenţie cu incidente, nou eşec al sistemului

Eliberarea lui Nuţu Cămătaru, aşteptat să iasă, miercuri, de la Jilava, reprezintă un nou eşec pentru sistemul judiciar, incapabil să ţină după gratii un om care în şase ani de detenţie a fost protagonistul multor incidente şi care este condamnat la alţi 13 ani de închisoare pentru crimă organizată.

596 afişări
Imaginea articolului FOCUS: Eliberarea lui Nuţu Cămătaru după şase ani de detenţie cu incidente, nou eşec al sistemului

Nuţu şi Sile Cămătaru (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

Cert este că Nuţu Cămătaru a adunat în dreptul numelui său ocolecţie de fapte care stârnesc, implacabil, teamă. Pentru unele afost cercetat, pentru unele judecat, pentru unele condamnatdefinitiv, pentru altele nu. Şi cert este că Nuţu Cămătaru, şef declan de interlopi violenţi ale căror fapte au fost, până la unpunct, probate, va ieşi din închisoare. Şi va ajunge în libertate,unde, plecând de la nimic, a devenit dintr-un puşti de cartier abiaalfabetizat proprietar de domeniu populat de animale exotice, şoferde maşini scumpe sau mare admirator de cai. Pasiuni de lux pentruun om care niciodată nu a dat explicaţii despre modul în care aajuns să aibă ce are.

Nuţu Cămătaru a intrat pentru prima oară în puşcărie în anii'90, pentru o tâlhărie, însă a ieşit la scurt timp, fiind cercetatîn libertate. A fost arestat în 29 septembrie 1994, alături de altetrei persoane. Cazul a fost trimis în judecată un an mai târziu,dosarul fiind înregistrat la Judecătoria sectorului 2, în 12octombrie 1995. Abia în 7 februarie 2003, după ce a avut norocul cadosarul să-i fie pur şi simplu pierdut şi să fie nevoie de patruani pentru a-l reconstitui, Nuţu Cămătaru a fost condamnat la şaseani de închisoare. A atacat cu apel decizia instanţei, însăTribunalul Bucureşti i-a respins acţiunea. În 29 iulie 2004, lafinalul recursului, decizia a rămas definitivă, Nuţu Cămătaru fiindcondamnat.

În aceşti zece ani s-a produs ascensiunea lui NuţuCămătaru. În aceşti ani a ajuns temut în tot Bucureştiul, a ajunscă aibă controlul asupra prostituţiei în multe zone din Capitală, aajuns să aibă oameni care se ocupă de trafic de droguri, de traficde persoane, a ajuns să dea împrumuturi marilor afacerişti aitranziţiei româneşti şi să învârtă sute de mii dedolari.

La finalul acestor aproape zece ani, Nuţu Cămătaru, devenitclient de lux pe litoralul românesc şi deja jucător în "liga mare"a suspecţilor din Romania, căci era monitorizat de un an de zile înbaza unui mandat emis pe chestiuni de siguranţă naţională, estebrusc deranjat din concediu de mascaţi şi arestat într-un alt dosarpenal decât cel cu tâlhăria din '94. Deşi pare că nu contează,numărul acelui dosar penal e important pentru că spune multe despremersul justiţiei româneşti: dosarul 147/P/2004. Aşa ajunge NuţuCămătaru în arest în 23 iulie, deşi decizia de condamnare pentrutâlhăria din anii '90 a devenit definitivă şase zile maitârziu.

Acest dosar, 147/P/2004, este tabloul perfect menit săilustreze ce anume l-a ţinut ocupat pe Nuţu Cămătaru în aniitulburi de după '90.

Rechizitoriul procurorilor în acest dosar, precum şiinterceptările telefonice care au ajuns în presă, par un film degroază plin de scene de o violenţă greu de imaginat. Cu femei luatede pe stradă şi forţate să se prostitueze în promiscuitateamahalalelor de la periferiile metropolelor europene, cu puştoaicetransformate cu forţa în dependente de droguri pentru a ficontrolate mai uşor, cu bătăi cu bâte, răngi şi cuţite.

Din acest dosar au fost disjunse alte cel puţin zecedosare, toate vizându-l fie pe Nuţu Cămătaru, fie pe fratele săuSile, fie pe rudele acestora sau pe cei care s-au aciuat pe lângăcei doi deveniţi jupâni ai Bucureştiului. Dosare în care apar numede politicieni, de şefi de poliţie, de avocaţi şi de tot felul dealte VIP-uri.

Într-unul dintre ele, Nuţu Cămătaru a fost condamnat la nouă anide închisoare, însă pedeapsa i-a fost mult redusă în faza de apel aprocesului, unde instanţa a decis ca el să facă doar doi ani şicâteva luni de puşcărie. Deja în închisoare în urma condamnării laşase ani pentru fapta din 1994, pedepsele i-au fost contopite,astfel că Nuţu Cămătaru a ajuns să aibă de executat doar şase anide puşcărie. Mai puţin norocos, Sile Cămătaru are un traseu maicomplicat decât al fratelui şi mentorului său. Ia 15 ani deînchisoare în loc de doi şi ceva şi pierde orice şansă deeliberare.

În toţi anii de temniţă, Nuţu Cămătaru nu s-a oprit. A fostprins vorbind la telefonul mobil, a încercat să scape de pedeapsăînainte de termen în baza a tot felul de motive, care mai de caremai discutabile. Ba că a câştigat concursuri de şah şi rummy, ba căscrie în revista penitenciarului, deşi este semi-analfabet, ba căface planton în celulă. De multe ori, din discuţiile sale latelefon, procurorii au ajuns să facă alte dosare, pentru alţiinterlopi, din alte oraşe ale ţării, completând un peisajinfracţional suprapus aproape în întregime României: clanul Ştoacă,şefii galeriei Steaua, clanul Hassan de la Bacău, interlopii dinCraiova.

Nicio tentativă de ieşire înainte de termen nu i-a reuşit luiNuţu Cămătaru. Judecătorii îşi motivau respingerile fie arătând căomul nu s-a îndreptat deloc, fie că există pericolul ca proceseleîncă pe rol în care el este judecat şi în care riscă pedepse maripentru fapte grele să fie muşamalizate, prin intimidareamartorilor, a reclamanţilor sau a oricui ar fi de folosanchetatorilor pentru a-l înfunda.

În 2009, Nuţu primeşte o nouă lovitură: este condamnatla 13 ani, în primă instanţă, în celebrul dosar 147/P/2004, dosardevenit cunoscut drept cel "de crimă organizată" al fraţilorCămătaru şi conţinând fapte similare: proxenetism, şantaj, fapte cuviolenţă.

Procurorii sunt optimişti, probele sunt greu de contrazis, dince în ce mai multe victime vorbesc, iar clanul Cămătaru paredistrus. După un an însă, din care mai bine de jumătate a fostblocat aşteptând motivarea primei instanţe, dosarul este abia laînceputul fazei de apel a procesului, după mai multe "evidente"abuzuri de drept din partea celor judecaţi.

Miza - de altfel nu greu de intuit, având în vedereleameninţările cu "două cuţite în spate" sau "luat beregata chiar întribunal" ale lui Nuţu către cei care au acceptat să vorbească -era ca acesta să fie eliberat din închisoare înainte de o nouăcondamnare definitivă, ce ar fi echivalat cu moartea mitului său.Şi, evident, aranjarea oricărui dosar care l-ar fi putut aduce dinnou în puşcărie, lucru mult mai uşor de făcut din libertate decât"dinăuntru".

Însă, în ciuda zecilor de dosare în care a fostanchetat, în ciuda faptelor de speriat pentru care a fost judecatşi chiar condamnat, Nuţu Cămătaru iese, miercuri dimineaţă, dinînchisoare.

Eşecul statului rezidă în însuşi faptul că nu a fost capabil săurmărească şi să servească interesul public. Căci judecând dupăinformaţiile din presa ultimilor ani, interesul public ar fitrebuit să-i determine pe cei chemaţi să apere siguranţa socială săgăsească temeiurile legale prin care să-l împiedice pe NuţuCămătaru să iasă de după gratii înainte de a plăti pentru tot ce afăcut.

Imaginaţia ne poate duce cu gândul la o ieşire triumfală dinpuşcărie, poate chiar cu calul de jumătate de milion de dolari pecare-l are şi pe care-l descria, mândru, într-o audiere la Senat,ca fiind cel mai valoros din România. Şi, poate, după un mare chef,Nuţu Cămătaru ar putea să încerce să se răzbune pe cei care i-auluat şase ani de viaţă de lux sau măcar să se ocupe de dosarulaflat încă în instanţă, pentru a nu ajunge din nou închis.

(Material realizat de Departamentul social,social@mediafax.ro)

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici