FOCUS: Filme despre relaţii, medalii şi închisoare, în competiţie pentru trofeul TIFF

"O soluţie raţională", un film despre pasiunea dintre doi oameni la a treia tinereţe, "R", o incursiune în lumea închisorilor, şi "Medalia de onoare", despre un bătrân al cărui destin este schimbat de o medalie, sunt în cursa pentru Trofeul Transilvania, ce va fi acordat sâmbătă seara la gala TIFF.

22 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Filme despre relaţii, medalii şi închisoare, în competiţie pentru trofeul TIFF

FOCUS: Filme despre relaţii, medalii şi închisoare, în competiţie pentru trofeul TIFF (Imagine: Raul Ştef/Mediafax Foto)

Juriul, format din Martin Blanley, Christine Dollhofer, Monica Bârlădeanu, Barmak Akram şi Ineke Smits, va trebui să decidă care dintre cele 12 filme din competiţie va fi premiat cu Trofeul Transilvania.

Printre proiecţiile remarcabile din competiţie se numără "Altiplano" de Peter Brosens (Germania, Belgia, Olanda, 2009). Cu o imagine de excepţie, "Altiplano" este o incursiune în lumea unei comunităţi din munţii Anzi, din Peru, care este afectată de contaminarea cu mercur dintr-o mină locală. Pelicula pendulează într-o prezentare aproape antropologică a obiceiurilor comunităţii din Anzi şi drama lui Grace, un fotoreporter de război care îşi pierde soţul.

Anul acesta, în competiţia festivalului care se desfăşoară la Cluj, se află şi două filme româneşti: "Felicia, înainte de toate", debutul în lungmetraj al scenaristului Răzvan Rădulescu, şi "Medalia de onoare" de Călin Netzer.

În ambele filme, actorii din rolul principal (Ozana Onacea, respectiv Victor Rebengiuc) fac partituri de excepţie. Ozana Oancea - în rolul unei femei care locuieşte în Olanda, dar se întoarce în România, unde se reactivează dramele cu familia sa, iar Victor Rebengiuc, în rolul unui pensionar a cărui viaţă se schimbă radical, la aflarea veştii că a primit o medalie de onoare.

Un debut remarcabil la o vârstă destul de înaintată este filmul "O soluţie raţională" de Jorgen Bergmark (Suedia). Pelicula prezintă pasiunea dintre doi oameni aflaţi la a treia tinereţe, pasiune care face ca familiile lor să accepte un compromis ce creează o serie de situaţii tensionate.

"R", de Michael Noer (Danemarca, 2009), prezintă o poveste asemănătoare celebrului şi premiatului "Profetul" de Jacques Audiard - supravieţuirea în închisoare, în timp ce "Oraşul diavolului", de Vladimir Paskaljevic (Serbia), este o amestecătură de poveşti într-un stil ce se vrea a fi à la Almodovar, cu exagerări de situaţii. Una dintre scuzele regizorului sârb ar putea fi faptul că se află la debut şi, poate, în viitor, şi-ar putea rafina stilul.

"Cei mai frumoşi ani", de Laurent Perreau (Franţa), spune povestea lui Claire, care, la 17 ani, îşi împarte timpul între concursurile de înot şi prima iubire. O comedie savuroasă din competiţia TIFF este "Graşii", de Daniel Sanchez Arevalo (Spania). Pelicula reuneşte poveştile a cinci persoane supraponderale, în cadrul terapiei de grup. Asezonată cu dulciuri, calorii, umor şi sex, "Graşii" este un festin cinefil.

"Invers", de Borys Lankosz (Polonia), este povestea Sabinei, a cărei mamă încearcă să îi găsească un bărbat. Apariţia bărbatului visurilor provoacă o serie de evenimente neprevăzute în viaţa acesteia. "Nimic personal", de Urszula Antoniak, este o dramă despre doi oameni singuri, un bărbat şi o femeie, care se hotărăsc să locuiască împreună, fără a exista vreo implicare afectivă între ei.

"Poveste anodină", de Anocha Suwichakornpong (Thailanda), prezintă detaliile din viaţa cotidiană a lui Ake, un tânăr ţintuit la pat după ce un accident îi paralizează picioarele. În acelaşi timp, "Ultima conversaţie", de Noud Heerkens, este o producţie filmată cu 25 de camere ataşate de un automobil în mişcare. Anna, o avocată de 40 de ani, se desparte, la telefon de iubitul ei. Pe drum, însă, îşi dă seama că a devenit dependentă emoţional de acesta.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) se desfăşoară între 28 mai şi 6 iunie la Cluj-Napoca. Gala de premiere va avea loc, sâmbătă seara, la Teatrul Naţional din Cluj, începând cu 20.30. Potrivit organizatorilor, evenimentul va fi transmis în direct pe tiff.ro, TVR Cluj, NCN şi Realitatea.net.

(Material realizat de Oana Ghita, oana.ghita@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici