FOCUS: Jocurile Olimpice de Iarnă de la Vancouver vor găzdui în paralel Olimpiada Culturală

Jocurile Olimpice de Iarnă de la Vancouver 2010 vor găzdui în paralel Olimpiada Culturală, o celebrare a imaginaţiei contemporane, care va cuprinde o serie de festivaluri multidisciplinare, precum şi o serie de proiecte de artă digitală.

44 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Jocurile Olimpice de Iarnă de la Vancouver vor găzdui în paralel Olimpiada Culturală

FOCUS: Jocurile Olimpice de Iarnă de la Vancouver vor găzdui în paralel Olimpiada Culturală (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Olimpiada Culturală Vancouver 2010 este un eveniment care cuprinde trei festivaluri multi-disciplinare, care au crescut ca amploare şi notorietate în perioada 2008-2010, fiind pentru prima dată când Jocurile Olimpice de Iarnă încep să găzduiască o Olimpiadă Culturală, cu doi ani înainte de începerea competiţiei sportive internaţionale.

De la colaborări artistice în care fuzionează perspective antonimice, la talente locale care reinventează "vocea" contemporană a Canadei, Olimpiada Culturală va prezenta atât evenimente de muzică, dans, teatru, arte vizuale, film, dar şi proiecte de new media.

Mai mult decât atât, Olimpiada Culturală va avea şi o ediţie digitală, intitulată CODE, care va propune vizitatorilor scurtmetraje, spectacole de artă vizuală online şi muzică electronică.

CODE va cuprinde patru proiecte diferite: CODE Live, un spectacol de muzică electronică şi instalaţii de artă new media în Vancouver; CODE Screen 2010, o colecţie online de artă vizuală; CODE Motion Pictures, o colecţie de filme; şi Canada CODE, o colecţie de fotografii online şi materiale audio-video realizate de utilizatori, şi care alcătuiesc un adevărat portret al Canadei.

După lăsarea nopţii, la campusul Great Northern Way, lângă satul olimpic, va începe un spectacol muzical dedicat melomanilor, în cadrul căruia va performa formaţia instrumentală Bell Orchestre.

Artiştii canadieni vor avea şansa să-şi expună lucrările în faţa unei audienţe globale, în perioada Jocurilor Olimpice.

În plus, platforma online a Olimpiadei Culturale permite persoanelor din întreaga lume să facă schimb de fotografii şi impresii, cele mai memorabile urmând să fie proiectate pe ecranele outdoor în timpul competiţiilor sportive.

Şi în România vor avea loc manifestări culturale dedicate Jocurilor Olimpice de Iarnă - Vancouver 2010.

Astfel, Muzeul Naţional Filatelic, în colaborare cu Muzeul Sporturilor va organiza expoziţia "Sporturile de iarnă în timbre şi imagini". Vernisajul va avea loc joi, 11 februarie, ora 12.00, la Muzeul Naţional Filatelic.

Expoziţia, care va fi deschisă publicului în perioada 11 - 28 februarie 2010, va ilustra tema prin machete ale diferitelor mărci poştale româneşti emise cu ocazia Olimpiadelor de Iarnă desfăşurate de-a lungul timpului, precum şi prin mărturii legate de tradiţiile sporturilor de iarnă în România.

Dintre cele mai importante piese expuse se regăsesc cupa de campioni mondiali la bob, cucerită de Alexandru Frim şi Vasile Dumitrescu, la Engelberg (Elveţia), în 1934, şi diploma prin care s-a conferit "Premiul naţional pentru sport", în acelaşi an, celor doi bobeuri români. În cadrul evenimentului, vor fi expuse şi fotografii ale sportivilor români participanţi la diferite competiţii de iarnă, precum şi trofeele şi distincţiile primite de aceştia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici