FOCUS: Noaptea de Halloween la Bucureşti - între petreceri în cluburi şi filme de groază la cinema

Filme de groază, petreceri cu vampiri, vrăji şi câteva sperieturi pe cinste - acestea sunt distracţiile pe care cluburile, dar şi cinematografele din Bucureşti le promit publicului pentru miercuri seara, pentru a marca sărbătoarea de Halloween.

11 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Noaptea de Halloween la Bucureşti - între petreceri în cluburi şi filme de groază la cinema

FOCUS: Noaptea de Halloween la Bucureşti - între petreceri în cluburi şi filme de groază la cinema

Halloween-ul, sărbătoare păgână din evul mediu, introdusă în tradiţia americană a secolului XX şi preluată de români în urmă cu câţiva ani, revine şi anul acesta cu petreceri asortate cu de-acum nelipsiţii dovleci cu rânjete decupate, decoraţiuni cu aripi de liliac, vrăjitoare şi stafii.

Chiar dacă o serie de petreceri s-au desfăşurat deja în weekend-ul ce a trecut, o a doua rundă de distracţii va avea loc miercuri seara, chiar în noaptea de Halloween, cel mai bun prilej de costumaţii comice.

Una dintre petrecerile pregătite bucureştenilor este cea din clubul Twice, care se promite a fi cea cu "cele mai sexy costume". Florin şi Mihai, băieţii de la Hi-Q, vor fi maeştrii de ceremonii, iar DJ Star va fi cel responsabil cu muzica. De asemenea, organizatorii promit că nu vor lipsi nici concursurile, iar surprizele "vor pândi pe la colţuri".

Ca să gonească spiritele rele, dar mai mult pentru distracţie, formaţia Mandinga a hotărât să serbeze Halloween-ul la Cafeneaua Actorilor de Vară. Alex, Chupi, Elena, Marietta, Florin, Bazooka, Zah, precum şi cele două dansatoare şi-au ales deja costumele, iar cafeneaua va fi decorată în stilul specific: dovleci, lumânări şi surprize. Membrii trupei îşi doresc un Halloween vesel, fără simboluri ameninţătoare, aşa că au pregătit un repertoriu special.

Sărbătoarea va fi punctată miercuri seara şi în clubul Studio Martin, unde petrecăreţii sunt invitaţi să danseze pe muzica mixată de Livio şi Pagal. De asemenea, participanţii au ocazia să câştige invitaţii la toate evenimentele Studio Martin din luna noiembrie.

În aceeaşi notă va fi noaptea de Halloween, pregătită de cinematografele din Bucureşti - filme de groază, de la cele mai recente, precum "Rise" / "Evadare din morţi", cu Lucy Liu, de la Hollywood Multiplex, şi până la clasicul "Semnul vampirului" / "Mark of the vampire" (1935), cu Bela Lugosi, de la Cinema Union, vor rula în maraton.

La Multiplex, seara de Halloween va mai prezenta spectatorilor filme precum "Hot Fuzz"/ "Poliţist meseriaş", "Halloween", "Rise" / "Evadare din morţi", "Hannibal Rising " / "Hannibal: În spatele măştii", "Residet Evil: Dispariţia". Acestea vor fi cuprinse într-un program special, cu concursuri de sculptat dovleci, trucuri de magie şi ghicit în cărţi de Tarot.

Şi la Cinema Union seara de miercuri va fi dedicată Halloween-ului. În deschidere se va proiecta parodia "Balul vampirilor" / "The Fearless Vampire Killers or Pardon Me But Your Teeth Are in My Neck", cu Jack Mc-Gowran, urmat de "Incubus", de John Hough.

În programul Cinematecii intră şi "Vârcolacii"/ "Slepwalkers", regizat de Mick Garris, "Piranha" şi "Piranha 2", de James Cameron, şi "Tentacule"/ "Tentacules", de Oliver Hellman.

Seara filmelor de groază de la Union se va încheia cu "Semnul vampirului"/ "Mark of the vampire", de Tod Browning, în care joacă actorul de origine română Bela Lugosi.

La Cityplex, Halloween-ul se va sărbători începând de vineri, unde se vor organiza proiecţii la "Sala filmelor de groază". Astfel, vor fi prezentate filmele "Bug" / "Omul cu gândacii", "Fragile" / "Oase fragile", "Saw 2" / "Puzzle mortal 2" şi "The Reaping" / " Zece semne rele". Maratonul de filme horror mai cuprinde şi producţiile "Wolf Creek" / "Traseul morţii", "Red Eye" / "Zbor de noapte", "When a Stranger Calls" / "Apel misterios", "Doom", "The Ring Two" / "Avertizarea doi", "Dawn of the Dead" / "Dimineaţa morţii" şi "Blood and Chocolate" / "Pasiune şi destin".

Halloween-ul este sărbătorit în noaptea de 31 octombrie, cel mai adesea în ţări precum SUA, Canada, Marea Britanie, Puerto Rico. O tot mai mare popularitate capătă în Australia şi Noua Zeelandă.

Sărbătoarea de Halloween a apărut iniţial la celţii din Irlanda, Anglia şi Franţa ca un festival al recoltelor. Irlandezii, scoţienii şi galezii care au emigrat în secolul al XIX-lea în America de Nord au purtat cu ei această tradiţie.

Majoritatea ţărilor occidentale au preluat sărbătoarea de Halloween din cultura pop americană a secolului XX.

Cuvântul "Halloween" este forma prescurtată a termenului "All-hallow-even", care înseamnă "seara tuturor sfinţilor".

Halloween-ul este deseori asociat cu ocultul. Multe tradiţii europene susţin că noaptea de Halloween este unul dintre puţinele momente în care lumea spiritelor se poate întâlni cu cea vie, iar vrăjile care se fac în această noapte au mai multă putere.

(Cristina Mazilu, Irina Darlea; life@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici