FOCUS: Retragerea Google din China - între aprecieri, regrete şi mesaje naţionaliste

Decizia Google de a-şi închide motorul de căutare în China şi de a nu mai cenzura rezultatele căutărilor online a provocat, marţi, în întreaga lume, dezbateri diverse pe teme precum viitorul companiei, încălcarea dreptului la informare, dar şi relaţiile diplomatice dintre China şi SUA.

36 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Retragerea Google din China - între aprecieri, regrete şi mesaje naţionaliste

FOCUS: Retragerea Google din China - între aprecieri, regrete şi mesaje naţionaliste

Potrivit AFP, anunţul Google privind retragerea sa din China a declanşat reacţii diverse. Pe platforma de micro-blogging Twitter, care este cenzurată în China, dar este, totuşi, utilizată de criticii regimului de la Beijing, prin intermediul unor tehnologii care blochează sistemele de cenzură ale guvernului, au circulat mai multe mesaje de susţinere pentru compania americană.

"China devine astfel a treia ţară care nu poate folosi Google, celelalte două fiind Iran şi Coreea de Nord", se arată într-un mesaj publicat pe Twitter de un utilizator chinez.

"Pe Twitter, foarte mulţi oameni susţin Google", a declarat Ai Weiwei, artist chinez contestatar al regimului comunist, care foloseşte această platformă pentru a lupta împotriva cenzurii impuse de administraţia de stat.

"Ei cred că poziţia Google este foarte dificilă, deoarece este o companie multinaţională - multe alte companii nu ar fi acţionat astfel. Faptul că China îşi consolidează sistemul de cenzură şi de control aduce prejudicii dreptului fundamental la liberă exprimare", a mai spus el.

Pe de altă parte, şi internauţii naţionalişti şi-au exprimat părerea despre "inamicul" Google.

"Imperialiştii pleacă umiliţi", a scris un internaut chinez pe forumul găzduit de site-ul Global Times, reluând versurile unei melodii foarte populare în timpul Revoluţiei Culturale, "Socialismul este grandios".

"Google are legături cu serviciile de stat americane şi este foarte evident rolul său", a scris un alt internaut chinez, reluând acuzaţiile lansate de agenţia de stat oficială, China Nouă, la sfârşitul săptămânii trecute.

"Este bine că Google a plecat din China. China este o ţară care se descurcă pe cont propriu. Dacă nu avem Google, avem Baidu", se arată în mesajul unui alt internaut chinez.

Alte opinii, mai pertinente, au reuşit să se facă auzite pe principalele site-uri din China, în pofida cenzurii.

"Decizia Google de a se retrage din China pune sub semnul întrebării dorinţa de deschidere a Chinei şi pune capăt legendei potrivit căreia companiile internaţionale se pot impune pe piaţa chineză", a scris un internaut chinez pe un alt site.

Pe blogul personal, găzduit de Sina.com, un expert în internet, Xie Wen, şi-a exprimat regretul privind decizia Google de a-şi închide operaţiunile în China. Conţinuturile publicate de Wen au fost cenzurate la puţin timp după publicare.

Potrivit experţilor, decizia Google de a-şi transfera operaţiunile la Hong Kong nu va schimba prea multe pentru internauţii chinezi, cei mai mulţi din lume (circa 400 de milioane).

Pe de altă parte, grupurile care militează pentru drepturile omului au salutat decizia Google de a nu mai cenzura rezultatele căutărilor efectuate pe motorul său din China, făcând apel şi la alte companii din domeniu să îi urmeze exemplul.

"Decizia Google ar trebui să fie un mesaj pentru alte companii, care trebuie să ştie că există soluţii dincolo de alegerea simplistă de a rămâne în China, tolerând cenzura, sau de a pleca. Cei de la Google au cu adevărat idei originale. Practic, ei rămân în China, dar nu se mai supun cenzurii", a declarat Sharon Hom, directoarea asociaţiei Human Rights din China.

"Autorităţile chineze au demonstrat că optează pentru cenzură şi nu pentru deschidere. Nu putem să facem altceva decât să deplângem faptul că cel mai mare motor de căutare din lume a fost constrâns să îşi închidă versiunea chineză, din cauza cenzurii", au declarat, la rândul lor, reprezentanţii Reporters sans frontières (RSF).

RSF a salutat "poziţia curajoasă" a Google. "Apariţia, în ultimii ani, a unor sisteme de intranet naţionale, controlate de stat, face din internauţi victime ale unei segregări digitale", au mai spus reprezentanţii organizaţiei.

În acelaşi timp, specialiştii de pe piaţa media analizează ce se va întâmpla la nivel de business pe piaţa din China, importantă pentru multe companii. Potrivit unui articol din Wall Street Journal, retragerea Google ar putea avantaja Microsoft, care poate astfel să îşi promoveze mai mult motorul de căutare Bing, ce nu s-a dovedit foarte popular pe această piaţă.

Google Inc. a făcut publică, marţi, decizia de a închide versiunea chineză a motorului său de căutare, disponibilă la adresa www.google.cn, şi a redirecţionat căutările către un site din Hong Kong, necenzurat, disponibil la google.com.hk

În prezent, pe lângă lansarea portalului google.com.hk, Google a anunţat că intenţionează să îşi continue acţiunile de cercetare şi dezvoltare în China şi să păstreze personalul de vânzări din această ţară. Google are circa 600 de angajaţi în China continentală, această divizie generând venituri anuale între 300 şi 600 de milioane de dolari. Pe blogul oficial al Google, reprezentanţii companiei au declarat că decizia de relocare a operaţiunilor a fost luată în Statele Unite ale Americii de oficialii din această zonă, care şi-au stabilit ca prioritate protejarea angajaţilor chinezi. Potrivit presei chineze, în ultimele luni, mai mulţi angajaţi chinezi ai Google şi-au depus CV-urile la alte companii de tehnologie şi internet.

Pe de altă parte, investitorii au început deja să vândă acţiunile pe care le deţineau în cadrul Google.

Înainte de anunţul oficial de retragere din China, guvernul de la Beijing a ţinut să le amintească reprezentanţilor Google că nu agreează presiunile. Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Comerţului a declarat că Google ar trebui să se supună legilor, chiar dacă decide să îşi închidă operaţiunile din China.

"Când au intrat pe piaţa chineză, în 2007, le-a fost specificat în mod clar că trebuie să respecte legile chineze. Sperăm că Google, chiar dacă rămâne pe piaţa din China sau dacă se retrage, va respecta legile chineze", a declarat purtătorul de cuvânt. "Chiar dacă îşi închide operaţiunile, procesul ar trebui să se desfăşoare în conformitate cu legislaţia chineză", a mai spus el.

Legislaţia chineză prevede ca Ministerul Comerţului să fie informat de către companiile străine despre planurile lor de retragere de pe piaţă.

Deşi China are oficial cel mai mare număr de internauţi din lume, guvernul de la Beijing monitorizează atent activitatea online a chinezilor şi cenzurează conţinuturile care nu sunt în linie cu politica partidului comunist. Site-uri extrem de populare la nivel internaţional, precum Facebook, Twitter şi YouTube, sunt blocate în China.

(Material realizat de Gabriela Dita, gabriela.dita@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici