PDL s-a bucurat de victoria din primul tur, deşi Băsescu ar fi vrut "un procent-două" în plus

Liderii democrat-liberali au petrecut ziua alegerilor departe de ochii presei, în sediul din Modrogan 22, unde nimeni nu a mai avut acces, comparativ cu alţi ani, o noutate fiind preluarea sarcinilor secretarului general Vasile Blaga de către prim-vicepreşedintele PDL.

16 afișări
Imaginea articolului PDL s-a bucurat de victoria din primul tur, deşi Băsescu ar fi vrut "un procent-două" în plus

PDL s-a bucurat de victoria din primul tur, deşi Băsescu ar fi vrut "un procent-două" în plus (Imagine: Mediafax Foto)

Democrat-liberalii au primit rezultatele primului tur de scrutin cu bucurie moderată, miza fiind turul doi de scrutin, pe 6 decembrie.

O primă noutate a zilei de alegeri, faţă de celelalte scrutinuri, a fost aceea că secretarul general al partidului, Vasile Blaga, nu a mai coordonat partidul în procesul de vot din sediul Modrogan 22, unde se află comandamentul central de campanie.

De data aceasta, Blaga a fost prezent, în calitate de ministru, la sediul Ministerului Administraţiei şi Internelor.

În locul său, atribuţiile de coordonare la nivel central le-a preluat prim-vicepreşedintele Adriean Videanu, care, pe lângă turul secţiilor de votare, a organizat de-a lungul zilei de duminică mai multe teleconferinţe cu toate organizaţiile judeţene, dar şi două briefinguri de presă.

O altă tradiţie care nu s-a mai păstrat la aceste alegeri a fost faptul că jurnaliştii acreditaţi nu au mai putut sta în sediul din Aleea Modrogan 22, ci doar la sediul central din Modrogan 1, unde, la ora 21.00, a ajuns şi preşedintele Traian Băsescu, pentru a urmări rezultatul exit-poll-urilor.

Pe la sediul PDL au mai venit consilierul prezidenţial Cătălin Avramescu şi fiul deputatului Silviu Prigoană, Honorius Prigoană. La scurt timp a ajuns şi Silviu Prigoană, împreună cu soţia.

În jurul orei 14.00, de la sediul central al PDL a fost ridicat un autoturism Mercedes, probabil parcat ilegal în curtea democrat-liberalilor.

Mai multe echipe de muncitori au lucrat întreaga zi pentru amplasarea ecranelor şi a scenei pe care urmau să fie urmărite rezultatele de la ora 21.00.

Din difuzoare au răsunat toată ziua acordurile imnului partidului "Verde-nourat" şi "Omul bun şi pomul copt".

Despre evoluţia votului, democrat-liberalii se arătau încrezători că preşedintele Traian Băsescu se va afla pe prima poziţie şi vorbeau chiar despre o posibilă "confruntare finală" Băsescu-Antonescu, Mircea Geoană aflâdu-se, potrivit lor, pe un trend descrescător.

"Geoană e mâncat. După dezbaterea televizată de vineri, Crin i-a luat-o în faţă cu 2 procente", spunea un lider PDL, despre ideea unei finale Băsescu-Antonescu pe 6 decembrie.

În jurul orei 15.00 a ajuns la sediul partidului şi coordonatorul de campanie, Gheorghe Flutur, sosit direct din teritoriu, unde şi-a exprimat şi votul.

Întrebat care este situaţia, Flutur a răspuns cu entuziasm: "Stăm bine!", fără a preciza câte procente îl despart pe Traian Băsescu de competitorul său de pe locul doi.

Echipei de coordonatori i s-a alăturat şi preşedintele PDL, Emil Boc, sosit în jurul orei 16.00 la sediul din Modrogan 22, direct de la Cluj.

Toţi ziariştii aflaţi la cele două sedii de campanie, cel al PDL şi cel al preşedintelui, s-au întrebat pe tot parcusul zilei unde se află Traian Băsescu, în condiţiile în care singura apariţie a acestuia a fost la secţia de votare, împreună cu familia.

Odată cu apropierea orei 21.00, la sediul PDL au ajuns toţi liderii partidului, în frunte cu Emil Boc, Liviu Negoiţă, Theodor Stolojan, Vasile Blaga, Gheorghe Pogea, Elena Udrea, Cristian Boureanu, Cristian Poteraş, Sulfina Barbu, dar şi Marian Petre Miluţ, însoţit de mai mulţi membri PNŢCD.

Curtea sediului din Modrogan s-a umplut cu simpatizanţi democrat-liberali, care fluturau steaguri cu tricolorul şi sigla PDL.

Dacă la începutul zilei distanţa dintre primii doi contracandidaţi era, conform informaţiilor vehiculate de democrat-liberali, de aproximativ 7 procente, odată cu venirea serii între Traian Băsescu şi Mircea Geoană rămăseseră între două şi patru procente, după calculele PDL.

Apariţia pe ecrane a rezultatelor exit-poll-urilor a fost primită cu aplauze în Aleea Modrogan, deşi pe chipurile liderilor nu răzbătea o bucurie prea mare, diferenţa dintre Băsescu şi Geoană fiind mică, pentru ca succesul în turul doi să fie garantat.

"Să anunţe şi referendumul, că eu vorbesc despre amândouă", a spus Traian Băsescu, după apariţia rezultatelor exit-poll-urilor pentru Preşedinţie.

"Referendumul a fost validat", a anunţat Băsescu după câteva minute, adăugând că peste 50% din electoratul românesc s-a prezentat la votul pentru referendum şi probabil 80% au votat "DA" pentru amblele soluţii propuse.

Democrat-liberalii au încheiat seara prin muncă, începând numărătoarea paralelă, dar şi conturarea strategiei pentru turul doi de scrutin, când victoria trebuie să fie clară în favoarea lui Traian Băsescu.

Traian Băsescu a ţinut să spună, după ce şi-a încheiat discursul, că trebuie aşteptat rezultatul oficial. "Cred că mai e loc de un procent-două", a spus el, în timp ce se retrăgea în sediu, fiind completat de Emil Boc: "Chiar trei-patru".

Material realizat de Valentina Ion, valentina.ion@mediafax.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici