Predare-primire cu întârziere, un oaspete pe fugă şi promisiuni, la Ministerul Mediului

Ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, şi-a preluat portofoliul, miercuri seară, imediat după ce a depus jurământul la Cotroceni, de la predecesorul său, Elena Udrea, care în ultimele luni a asigurat interimatul, ceremonia având loc în prezenţa liderului său pe linie de partid, Marko Bela.

15 afișări
Imaginea articolului Predare-primire cu întârziere, un oaspete pe fugă şi promisiuni, la Ministerul Mediului

Predare-primire cu întârziere, un oaspete pe fugă şi promisiuni, la Ministerul Mediului

Cei trei au ajuns la sediul Ministerului Mediului cu o întârziere de aproape o oră şi jumătate faţă de ora anunţată de reprezentanţii instituţiei, 16.15.

Până la sosirea noului titular al portofoliului, femeile de serviciu din instituţie au şters şi aranjat mobilierul din cabinetul ministrului şi au aspirat covoarele, punând încăperea într-o ordine perfectă.

Puţin înainte de ora 18.00, fostul ministru al Mediului, Elena Udrea, actualul titular al portofoliului, Laszlo Bobely şi liderul UDMR, vicepremierul Marko Bela, au sosit la sediul ministerului, venind direct de la ceremonia de depunere a jurământului de la Palatul Cotroceni.

Primul care a vorbit a fost Marko Bela. În scurtul său discurs, acesta s-a referit la importanţa protecţiei mediului în general şi a ministerului de resort în special, la final dându-i câteva sfaturi subalternului său pe linie de partid.

"Vă doresc şi vă cer să acţionaţi ferm, cu toată priceperea, în interesul acelui factor vital, mediul, care ne priveşte pe toţi şi în legătură cu care de astăzi înainte aveţi o răspundere aparte", a spus Marko Bela, în finalul discursului său.

Fostul titular al portofoliului, Elena Udrea, care a asigurat interimatul la minister timp de aproximativ trei luni, după demisia predecesorului ei Nicolae Nemirschi, a ţinut să-i spună lui Borbely că preia un minister "important", dar şi o echipă "extrem de competentă".

Udrea a vorbit apoi şi despre lucrurile pe care le-a realizat în scurtul ei ministeriat, vorbind despre proiecte de canalizare, staţii de epurare sau management al deşeurilor, realizate împreună cu autorităţile locale, dar şi despre actele normative pe care le-a promovat, amintind de ghidurile de finanţare pentru proiecte ce au legătură cu turismul. În acest sens, Udrea a spus că s-a străduit să facă o legătură între mediu şi turism, că în opinia ei a reuşit şi că, plecând de la această premisă, va colabora cu noul titular al portofoliului.

"Mediul încape pe mâini excelente. Tot ceea ce se face aici şi tot ce se preconizează arată că urmează un mandat de succes. Aştept să colaborăm în cele mai bune condiţii", a spus Udrea, în încheierea discursului ei.

Noul ministru al Mediului i-a mulţumit Elenei Udrea pentru modul în care a condus ministerul "într-o perioadă grea", după care s-a referit la multele proiecte care trebuie demarate sau urgentate.

"Cred că Ministerul Mediului este unul dintre cele mai grele", a spus Borbely, amintindu-şi de cele cinci proceduri de infringement demarate de Comisia Europeană împotriva României, promiţând că, în zilele următoare, va promova o ordonanţă de urgenţă care să rezolve "măcar una" dintre ele şi afirmând că suntem "rămaşi în urmă" în privinţa îndeplinirii angajamentelor faţă de UE. Ulterior, ministrul avea să nuanţeze şi să spună că actul normativ va stabili clar perioada în care maşinile noi aduse în ţară până în 31 decembrie 2009 vor putea fi înscrise fără a se plăti taxa de înmatriculare.

Borbely a avut de transmis un mesaj şi pentru cei circa 30.000 de oameni pe care-i va coordona din noua sa poziţie: "Vor vedea că sunt un ministru foarte exigent".

A urmat momentul festiv al scurtei ceremonii, în care Udrea şi Borbely au semnat un protocol de predare-primire, ocazie cu care vicepremierul Maro Bela s-a retras, plecând către şedinţa de Guvern programată pentru ora 18.30.

Borbely a răspuns apoi câtorva întrebări din partea jurnaliştilor, vorbind despre restanţele în privinţa folosirii energiilor noi, regenerabile, despre modificările necesare de adus la Legea apelor sau despre importanţa finalizării studiului vizând ariile protejate, un alt subiect de infringement din partea CE.

"Vedeţi că deja încerc să mă pun la punct. Vin câteva zile în care trebuie să ne tragem sufletul, însă ceasul ticăie, aşa că trebuie să ne mişcăm repede", a spus Borbely, în finalul declaraţiei sale, promiţând "în scurt timp, după sărbători", o conferinţă de presă.

(Material realizat de Ovidiu Vanghele, ovidiuv@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici