„Marius Tucă Show” | Interviul integral. Dr. Simona Tivadar: Chimia curei de slăbire este foarte simplă. Din această chimie facem meniul

Medicul nutriţionist Simona Tivadar a explicat joi, la emisiunea Marius Tucă Show, ce, când şi cât trebuie să mănânci pentru a slăbi sau a-ţi menţine silueta şi a demontat mai multe mituri legate de alimentaţie care circulă pe internet.

2568 afișări

Marius Tucă: Ce să mănânce la prânz şi ce să mănânce seara?

Simona Tivadar: Depinde de momentul curei, depinde de o mie de lucruri.

Marius Tucă: De la început, de mâine ne propunem să slăbim 5 kg?

Simona Tivadar:  Chimia curei de slăbire este foarte simplă: trebuie glucoză puţină, proteine suficiente ca să nu ne consumăm masa musculară, lipide puţine pentru că au calorii multe şi că sunt combustibili de rezervă şi nu ştiu ce, gata am terminat cu chimia curei. Din această chimie facem meniul, meniul are legătură cu vârsta, sexul, activitatea individului, anotimpul, 1000 de lucruri.

Marius Tucă: E o chestie particularizată, despre anotimpuri am mai vorbit, timp, mesele la ce oră să fie.

Simona Tivadar: Nu putem să dăm o reţetă generală...

Marius Tucă: Nu am dat o reţetă generală, dar am vorbit de un principiu, da? de un om care vrea să slăbească şi mai ales am vorbit despre oameni care vor să fie sănătoşi şi să nu se îngraşe şi lucrurile aici le-ai explicat pe înţelesul tuturor, foarte simple, un singur fel de mâncare la prânz, e foarte important, să fie carne roşie sau mă rog carne de felul acesta, iar seara...

Simona Tivadar: Sau o brânză mai grasă poate să fie, nu toată lumea mănâncă carne.

Marius Tucă: Iar seara poate să fie o ciorbă, poate să fie un grătar de carne albă, cum la fel de bine, dar asta până la ora 6 să se întâmple asta şi eventual o gustare după, eventual un iaurt sau o supă de legume simplă fără nimic, fără ulei.

Simona Tivadar: Că de aia masa târzie de seară se numeşte supeu din totdeauna.

Marius Tucă: E adevărat, spune-mi te rog salatele îşi fac loc aici dar fără ulei, că am văzut 100 de grame de ulei înseamnă foarte multe calorii?

Simona Tivadar: Cinci linguri de ulei au atâtea calorii cât 100 de grame de ciocolată şi acum iar, ce fel de salată mâncăm? Salata aia are Gorgonzola, un pumn de nuci, un pumn de struguri...

Marius Tucă: Nu, vorbim despre legume, roşii, castraveţi...

Simona Tivadar: Legumele sunt nerestrictive, eu când văd pacienţi care vin din tot felul de locuri cu restricţii la legume, ameţesc pentru că nu există nici un argument logic prin care unui om aflat într-o cură de slăbire să îi interzici legumele, nu există, creierul înţelege că mănâncă, au calorii foarte puţine, nu rabdă de foame, se disciplinează, îi aduc nutrienţi secundari: minerale, vitamine, fibre, antioxidanţi, deci toate lucrurile astea care de fapt contează în alimentaţia noastră şi pe care noi nu le facem şi cu cât scoatem mai mult legumele din alimentaţie cu atât mâncarea noastră se viciază mai mult în direcţia glucidelor.

Marius Tucă: Acum trecem la mituri şi la subiectele, după părerea mea cele mai importante, că aici sunteţi as, din păcate avem 30 de subiecte legate de mituri şi nu numai şi v-aş ruga...

Simona Tivadar: Să fiţi scurtă doamna doctor...

Astea sunt numite misterios şi generic toxine, ca să fie ceva aşa înspăimântător, nu există toxine, toxinele alea te duc la plasmafereză, la dializă şi la veşnică pomenire.

Marius Tucă: Dacă se poate, dacă nu, nu. Spuneţi-mi aşa foarte clar, detoxifierea nu există.

Simona Tivadar: Da, exact.

Marius Tucă: Vă rog să explicaţi.

Simona Tivadar: Este un abuz al termenului toxină, corpul nostru nu acumulează toxine, că cu toxină ajungi la ATI, dacă tu bei lichid de frână care e un lichid toxic, te duce la reanimare. Dacă mănânci mici prea mult, deşeurile metabolice nu ţi le vor scoate sucul verde, deci este o diferenţă între toxină şi deşeu, deşeul este ceva natura, normal să rezulte din metabolismul nostru, nimeni nu spune şi nu ne-a spus niciodată până acum, exact la ce toxină se referă, cum o cheamă şi care este formula chimică a acelei toxine pe care o scoate din organismul nostru prin programul de detoxifiere. Astea sunt numite misterios şi generic toxine, ca să fie ceva aşa înspăimântător, nu există toxine, toxinele alea te duc la plasmafereză, la dializă şi la veşnică pomenire.

Marius Tucă: Şi atâta timp cât nu există toxine, nu există detoxifiere.

Simona Tivadar: Evident.

Marius Tucă: Păi da, asta e moda şi mitul cel mai important în România, în fiecare zi asistăm la regim, la dietă care vorbeşte despre detoxifiere, deci nu există detoxifiere pentru că mâine...

Simona Tivadar: Dacă mâine vrei să vinzi pachetul ăsta de şerveţele cu un milion de euro, trebuie să te apere de cancer, să îţi crească imunitatea şi să te detoxifice şi poţi să primeşti pe el un milion de euro, poţi să vinzi orice (căcat) care face aceste trei lucruri, detoxifică, creşte imunitatea şi luptă împotriva cancerului.

Marius Tucă: Deci să nu mai auzim  despre detoxifiere, sucuri de castraveţi, de pătlăgele, de tot felul care...

Simona Tivadar: Care sunt cu multe prafuri, cine a trecut prin clinicile de detox, magazinele astea sunt de doi lei, dar să vezi în clinici unde sunt mii de euro, unde în maglavais-urile alea ţi se bagă nişte prafuri, pentru că există un sindrom foarte periculos, cel de refeeding care poate să te omoare şi aşa s-a şi descris...

Marius Tucă: După ce ai trecut prin detoxifiere...

Simona Tivadar: Exact, datorită unor tulburări electrolitice, este un sindrom descris la marii operaţi care au avut intervenţii chirurgicale majore şi care au stat nu ştiu cât timp fără să mănânce şi în clipa în care au mâncat rezultatul a fost că au murit.

Marius Tucă: Vă rog să afişaţi telefonul, numărul de telefon pe micul ecran, să ne scrie oamenii, să o întrebe pe doamna doctor, dacă au întrebări legate de tot ceea ce discutăm...

Simona Tivadar: Şi tu 30 de întrebări şi oamenii, nu mai plecăm de aici.

Marius Tucă: Nu mai plecăm, rămânem aici peste noapte. Dar apropo, aveţi dreptate doamna doctor şi mi-am adus aminte, există clinici unde se face detoxifiere pe mii şi mii de euro.

Simona Tivadar: Exact, inclusiv în Bucureşti.

Marius Tucă: 5-7 mii de euro câte o săptămână.

Simona Tivadar: Exact.

Marius Tucă: În străinătate cu atât mai mult, există undeva şi la Braşov...

Simona Tivadar: Unde se ducea Pavarotti, de exemplu, numită de un pacient de al meu templul intestinelor, care, iată, a murit de un cancer pancreatic în ciuda faptului că se ducea de două ori pe an într-un decor idilic, bineînţeles, să îi rupă unii frunză de salată cu mâna şi să îi dea două portocale pe zi şi două linguriţe de miere amestecate neapărat cu o lingură din nu ştiu ce lemn special, contra banilor de rigoare...

Marius Tucă: Să ştiţi că există şi magazine în Bucureşti, să le dea Dumnezeu sănătate, în care se vinde astăzi suculeţ de nu ştiu ce, mâine suculeţ şi în fiecare zi omul îşi ia la prânz, dimineaţa şi seara cât o sticlă de suculeţ ca să urmeze cura de detoxifiere. Deci am închis, nu există detoxifiere...

Simona Tivadar: Marius, lumea cumpără sucuri cool şi tot felul de sucuri, deşi urlăm de atâţia ani că nu trebuie să bea. Părinţii continuă să le dea copiilor suc de fructe în ciuda faptului...

Marius Tucă: Carbogazoase.

Simona Tivadar: Şi necarbogazoase, portocale, în ciuda faptului...

Marius Tucă: Fără sucuri de fructe?

Simona Tivadar: Exact, nu pentru că zic eu...

Marius Tucă: Şi spui că un suc de fructe face cât o pizza şi patru felii de pâine.

Simona Tivadar: Nu, cât patru felii de pâine.

Marius Tucă: Am crezut că şi o pizza, mă apucam să mănânc pizza.

Simona Tivadar: Nu, 40 de grame de carbohidraţi aproximativ într-un suc de portocale.

Marius Tucă: De ce fără sucuri de fructe?

Simona Tivadar: Pentru că aşa zice Societatea Americană de Pediatrie, de aia, nu pentru că a inventat Simona Tivadar care e un nimeni pe Planetă, nişte reguli ca să le strice distracţia părinţilor, că oricum copilul nu mănâncă nimic şi atunci măcar să bea sucuri, doamna doctor, că ia vitamine. Nu e nici o vitamină, ia multă vitamina C pe care o depune la toaletă cu ocazia primului pipi, deci exact atât, că excesul de vitamina C se elimină prin urină. Pentru că sucurile de fructe înseamnă foarte multe glucide, foarte multe zaharuri absorbite brusc, se evacuează rapid din stomac în 30 de secunde, se absorb brusc, biciuiesc pancreasul prin mulgere de insulină. Nu, zice toată lumea.

Cafeaua verde, acidul clorogenic, cantitatea de acid clorogenic pe care trebuie să o înghiţi ca să îţi crească rata metabolică te duce în terapie intensivă prin intoxicaţie

Marius Tucă: Pastile de slăbit?

Simona Tivadar: Da, sigur că da, care pastile, ananasul?

Marius Tucă: Păi scrie aici, ananasul, algele, spirulina...

Simona Tivadar: Exact, am scris despre toate, una mai mare tâmpenie decât alta, una mai mare şi ai văzut... nu îţi aduci aminte Alcaciofa de Leon, ne-o rupt, deci au fost săptămâni, luni în şir ne-au înnebunit. A dispărut după ce şi-a făcut suma, producătorii ăia, sunt închise toate paginile, totul este... cum adică, nu mai e bună Alcaciofa de Leon să slăbim? Prostii.

Marius Tucă: Deci pastilele exclus, nu are rost să iei pastile de slăbit pentru că sunt nişte prostii care te mint, fie că e vorba de pastile de ulei de nu ştiu de care, fie că e vorba despre...

Simona Tivadar: De exemplu cafeaua verde, acidul clorogenic, cantitatea de acid clorogenic pe care trebuie să o înghiţi ca să îţi crească rata metabolică te duce în terapie intensivă prin intoxicaţie, deci nu există...

Marius Tucă: Exclus pastile de slăbit, să nu mai auzim despre asta.

Simona Tivadar: Bineînţeles, nişte ţepe.

Marius Tucă: Dar luaţi cartea, la pagina 193 algele, pastilele de slăbit pentru trupuri grăsuţe şi minţi slăbuţe. Mergem mai departe că mergem pe pagini, e aici un citat care îmi place: „eşti ceea ce citeşti, nu ceea ce mănânci pentru că foarte mulţi citesc pe internet şi mănâncă pe internet şi sunt exact ceea ce citesc pe internet”.

Simona Tivadar: Sunt nişte victime, să ştii că eu îi înţeleg pe oameni că sunt speriaţi, că sunt disperaţi, sistemul sanitar este aşa cum este, nu au de unde să primească informaţii şi atunci se duc acolo...

Marius Tucă: Păi dar eu nu sunt disperat?

Simona Tivadar: Ba da.

Marius Tucă: Şi de ce nu iau pastile de slăbit?  De ce nu fac detoxifiere? Pentru că citesc, nu? Ce spuneai mai devreme?

Simona Tivadar: Probabil eşti mai sceptic, eşti mai afurisit ca mine, eşti din liga asta de circumspecţi...

Marius Tucă: Sunt într-o ligă, nu mai vorbesc de ăştia care sunt născuţi în noaptea de...

Simona Tivadar: 12 spre 13 august...

Marius Tucă: Nu ştiam că zidul Berlinului atunci s-a ridicat?

Simona Tivadar: Atunci s-a ridicat, da.

Cancerele sunt boli plurifactoriale, ele nu sunt declanşate de alimente...

Marius Tucă: Am un poem pe care să ţi-l citesc, ţi l-am arătat cum e cu Perseidele, îţi arăt un pic mai încolo. Diete anti- cancer nu există...

Simona Tivadar: Ştiu poemul tău cu Perseidele să ştii.

Marius Tucă: Dietele anti-cancer nu există?

Simona Tivadar: Evident că nu există.

Marius Tucă: Dar spune doamna doctor...

Simona Tivadar: De ce nu există? În primul rând pentru că nu există o formă de cancer, ci există zeci şi sute de cancer în funcţie de organ, dacă sunt cu celule diferenţiate, nediferenţiate, deci cui te adresezi? La fel cancerului de limbă ca şi cancerului de colon? Eu zic că totuşi gura şi fundul sunt două orificii diferite, nu putem să le tratăm cu acelaşi fel de mâncare, asta o dată. În al doilea rând nu mâncarea, cancerele sunt boli plurifactoriale, ele nu sunt declanşate de alimente...

Marius Tucă: Pot fi şi de alimente, că dacă mănânci 10 mici în fiecare zi...

Simona Tivadar: Nu păţeşti nimic dacă mănânci 10 mici în fiecare zi, dar dacă mănânci numai carne procesată, de proastă calitate, de fapt carne puţină şi...

Marius Tucă: Salam cu foarte multe...

Simona Tivadar: Exact...

Marius Tucă: Dacă mănânci carne cu E-uri, mai ales mezeluri la fel şi...

Simona Tivadar: Dă-le dracului de E-uri că asta e altă tâmpenie, altă isterie românească falsă şi declanşată. Deci, ca să faci un cancer trebuie aşa: Să ai o ereditate încărcată, adică noi pe aceeaşi genă avem o oncogenă şi o anti-oncogenă care o blochează, dacă anti- oncogena asta  se...

Marius Tucă: E slabă.

Simona Tivadar: Exact, oncogena va funcţiona şi ea va determina ca celula din plămânul tău de fumător să faci cancer, deci trebuie să fie factori genetici, factori de mediu şi factori locali, cancerele sunt plurifactoriale, nu sunt o boală datorată unei singure cauze.

Marius Tucă: Pe mine mă interesează ceea ce spune doctorul Simona Tivadar, că de aia e medic nutriţionist...

Simona Tivadar: Păi dacă eu îţi dau numai mâncare şi tu în schimb fumezi 300 de pachete de ţigări pe zi şi în familia ta există foarte mulţi oameni cu diverse feluri de cancere, am eu vreun aliment cu care să pot stopa, nu, evident.

Marius Tucă: Deci nu existe diete. Mai departe: „totul este otravă, nu există nimic neotrăvitor, doza face diferenţa”.

Simona Tivadar: Asta este rostit de Paracelsus la 1600 şi ceva, cred, exact, că totul este otravă în final, mătrăguna e otravă, beladona este otravă, dar dacă o punem într-o anumită diluţie în ochi...

Marius Tucă: Deci măsura este cea care contează.

Simona Tivadar: Exact, botoxul, toxina botulinică este o substanţă toxică folosită de indieni să paralizeze musculatura şi să omoare şi în cantitate foarte mică uite ce bine arăt eu.

Marius Tucă: Superb, requiem pentru cârnaţi.

Simona Tivadar: Asta a fost supărarea mea cu OMS-ul, când OMS-ul a încadrat carnea roşie la produse cancerigene, deşi spune clar că nu s-a găsit nici un fel de evidenţă, pe lângă că a fost o porcărie, adică s-au studiat nişte studii...

Marius Tucă: Păi studiul China e unul dintre ele.

Simona Tivadar: Dar să studiezi o mie de studii şi tu să tragi concluziile e unfair, pentru că tu nu mai analizezi dacă studiile alea sunt corecte sau incorecte, au fost făcute cu probitate ştiinţifică sau fără sau sunt pur şi simplu nişte publicaţii oarecare.

Marius Tucă: E de evitat carnea roşie, nu trebuie să o...

Simona Tivadar: Nu, nu este de evitat că ai fost...

Marius Tucă: Nu de evitat, să nu fie consumată...

Simona Tivadar: Stră-stră-străbunicul tău a fost vânător şi pescar, noi suntem oameni de zonă central – europeană...

Marius Tucă: Am crezut că au fost hoţi de buzunare, dar e ok.

Simona Tivadar: Or fi fost, dar tot vânători şi pescari au fost şi minim agricultori, adică...

Nu poţi să îl cerţi pe unu care mănâncă trei felii transparente de jamon pe o pâine şi trei roşii şi să zici: vai de capul tău o să mori de cancer ca prostul

Marius Tucă: Da, dar este un studiu care se cheamă Studiu China şi vorbeşte acolo...

Simona Tivadar: Studiul China este o făcătură cum să demonstrezi orice despre orice, deci este exact modelul ăsta de fie premisele sunt greşite, fie concluziile sunt greşite, modelul lui Eugen Ionescu: toate pisicile mor, Socrate a murit, deci Socrate a fost pisică. Nu, Socrate nu a fost pisică...

Marius Tucă: Nu, era un studiu făcut pe milioane de oameni şi cei care nu mâncau carnea roşie ca şi carne principală nu aveau bolile cei pe care studiau.

Simona Tivadar: Marius, una dintre ţările cu cel mai mult cancer în lumea asta este Nepal de exemplu, acolo unde există ciuperca magică, ciuperca de nu ştiu unde, aerul cel mai pur...

Marius Tucă: Nu are legătură una cu alta...

Simona Tivadar: Nu, are legătură, oamenii ăia mănâncă carne roşie...

Marius Tucă: Deci îmi place titlul şi îmi place ideea...

Simona Tivadar: Trebuie să nu mâncăm procesată, adică ceea ce nu e carne şi trebuie să nu mănânci în exces.

Marius Tucă: Şi cârnaţii de ţară nu sunt procesaţi, sunt făcuţi din carne...

Simona Tivadar: Acolo problema e a grăsimii...

Marius Tucă: Câtă grăsime conţin?

Simona Tivadar: Nu, dar nu putem face confuzia între un jamon făcut din porcul ăla negru, sportiv, spaniol, care toată ziua umblă, trăieşte în bioritmul lui lumină-întuneric şi parizer...

Marius Tucă: E un somon pe patru picioare ăla.

Simona Tivadar: Exact, şi parizer...

Marius Tucă: Care e foarte procesat, care...

Simona Tivadar: Deşi este carne procesată, carne roşie, OMS-ul a băgat-o în aceeaşi categorie şi aici eu de asta m-am revoltat, pentru că nu poţi să îl cerţi pe unu care mănâncă trei felii transparente de jamon pe o pâine şi trei roşii şi să zici: vai de capul tău o să mori de cancer ca prostul, ca şi pe unul care toată ziua mănâncă salam nu ştiu de care pe pâine proastă.

Marius Tucă: Dar pe vremea lui Ceauşescu eu cred că acel parizer era ok.

Simona Tivadar: Eu nu cred, dar nu ştie nimeni, numai Institutul de Cercetări Alimentare ne poate da formula.

Marius Tucă: În vremea aceea îmi aduc aminte că nu erau foarte mulţi stabilizatori şi aşa mai departe, foarte mulţi...

Simona Tivadar: What?

Marius Tucă: Erau?

Simona Tivadar: Cum să nu, adu-ţi aminte în orice...

Marius Tucă: În primul rând nu se găsea nimic.

Simona Tivadar: Se găsea totuşi ceva.

Marius Tucă: Parizer se găsea.

Simona Tivadar: Parizer din când în când, salam de vară se găsea, salam Victoria.

Marius Tucă: Şi crezi că era făcut cu stabilizatori parizerul de atunci?

Simona Tivadar: Păi de ce nu se strica?

Marius Tucă: După două zile era verde, era gata, în plus că muream de foame.

Simona Tivadar: Aia e, deci nu se strica pentru că... probabil că nu exista chiar atâta chimie, chimia a înflorit şi a explodat şi ţine locul de mâncare, nu? Ceea ce e foarte rău, dar asta nu înseamnă că pe vremuri nu erau. Nu erau controlate.

Marius Tucă: Am ajuns la subiectul numărul 10 şi am 40, pe bune, e o emisiune ratată din start. „nemaiîntâlnitele, nemaivăzutele, neasemuitele virtuţii ale mămăligii”.

Simona Tivadar: Vai, ăsta a fost un articol, dar a fost o ruşine, adică fiecare cuvânt era o insultă la adresa inteligenţei.

Marius Tucă: Zici tu aici că  mămăliga are proprietăţi astringente, da.

Simona Tivadar: Dar sunt nişte prostii îngrozitoare.

Marius Tucă: Cineva zicea că „domnule când mănânc mămăligă simt gustul sărăciei”, spunea cineva, nici chiar aşa, dar mămăliga...

Simona Tivadar: Ba nu, mie îmi place mămăliga şi este un aliment de seară, dar dacă pui brânză de burduf...

Marius Tucă: Are mai puţine calorii decât pâinea.

Simona Tivadar: Şi nu numai, e uşor digestibilă, dar dacă pui pe ea brânză de burduf, smântână şi un ou, trebuie să pleci să plimbi câinele până la Ciorogârla, pe când dacă pui o brânză slabă, este o cină ideală, un cottage de exemplu sau o brânză de vaci şi nişte iaurt.

Este o cretinătate să îţi imaginezi tu că trebuie să bei cantităţi foarte mari de apă alcalină în timp scurt şi o să faci oricum edem cerebral

Marius Tucă: Apele salvatoare, purificate, îmbunătăţite, apele de fiţe, nu există aşa ceva, nu trebuie să bei, sunt vândute peste tot demagnetizate, polarizate...

Simona Tivadar: Nu, dar circul cu apa alcalină, adică acizii din noi, cimitirele din noi, am mâncat animale moarte...

Marius Tucă: Deci nu există aşa ceva, să închidem subiectul da?

Simona Tivadar: Pe ăsta nu l-aş închide aşa de simplu pentru că PH-ul organismului nostru, apropo...

Marius Tucă: Este între 1 şi 2 sau cât este?

Simona Tivadar: Nu, în stomac este între 1 şi 3, dar în sânge este 7.45, între 7.35 şi 7.45 punct atât, deci nu e acelaşi lucru dacă vorbesc despre stomac sau despre sânge, noi nu putem vorbi despre PH aşa în general, urina are 6, pielea are 6 şi un pic, fiecare cu PH-ul lui. Deci cum să vorbeşti despre alcalinizare? Numărul 2. Pentru PH-ul sângelui care ăla e important există nişte mecanisme atât de precise de a îl ţine acolo în limitele alea extrem de strânse, 7.35-7.45 încât este o cretinătate să îţi imaginezi tu că trebuie să bei cantităţi foarte mari de apă alcalină în timp scurt şi o să faci oricum edem cerebral, deci o să te opreşti acolo, nu reuşeşti să te omori.

Marius Tucă: Deci se bea apă alcalină pentru PH-ul sângelui?

Simona Tivadar: Dar pentru PH-ul cui?

Marius Tucă: Pentru PH-ul stomacului credeam că se bea, nu ştiu, nu am băut niciodată, te întreb.

Simona Tivadar: Dacă în stomac bunul Dumnezeu a lăsat un PH acid între 1 şi 3, că dacă punem acidul ăla clorhidric aici face gaură şi curge până jos, de ce vrei tu să faci PH de sodă caustică acolo, de săpun?

Marius Tucă: Ca să îţi facă ţie gaură până la altă gaură.

Simona Tivadar: Pentru ce când celulele alea trebuie să trăiască acolo într-un mediu foarte acid că aşa sunt ele obişnuite?

Marius Tucă: Şi se ia apă alcalină şi pentru PH-ul sângelui?

Simona Tivadar: Păi nu e supăra, orice bei sau mănânci în final se absoarbe...

Marius Tucă: Se recomandă la modul ăsta?

Simona Tivadar: Bineînţeles ca să te alcalinizezi aşa în general, nu numai acolo local, că altfel iei un tampon şi îţi faci...

Marius Tucă: Şi iau o apă dintr-asta alcalină...

Simona Tivadar: Îţi dau un aparat care alcalinizează contra mii de euro.

Marius Tucă: Care ce să facă? Ce să facă sângelui?

Simona Tivadar: Să îţi facă sângele alcalin pentru că tu eşti plin de acizi, pentru că tu ai mâncat animale moarte şi carne şi mizerii care ţi-au dat nişte acizi şi e vai de capul tău.

Marius Tucă: Tocmai explicai că PH-ul sângelui e una, are o anumită valoare?

Simona Tivadar: Eu puteam să explic, dar vine vânzătorul care e mult mai carismatic decât mine...

Marius Tucă: E important să spui că degeaba bei tu 200 de litri de apă alcalină, că o să faci edem cerebral, pentru că nu schimbă în nici un fel PH-ul sângelui.

Simona Tivadar: Nu ţi-l schimbă aşa cum crezi tu, pentru că din fericire ai aceste mecanisme de apărare.

Marius Tucă: Mergem mai departe, 10 sfaturi ca să petreci vacanţa ideală culinară, aici am râs foarte tare la pagina 78.

Simona Tivadar: Te-ai regăsit în ceva?

Marius Tucă: Nu, eu sunt echilibrat.

Simona Tivadar: Mă duc în vacanţă să văd cât mai multe lucruri, nu să mă aşez într-un resort să mănânc.

Marius Tucă: Doamna doctor, „10 sfaturi ca să petreci vacanţa ideală culinară: 1. Evită călătoria cu avionul, mâncarea e puţină şi proastă, în schimb în maşină poţi ronţăi tot timpul chipsuri, floricele şi covrigei minunaţi”, alo e vorba de foarte multă ironie, să nu vă apucaţi să urmaţi aceste... „2. Este obligatoriu micul dejun, e masa cea mai importantă, omletă cu şuncă şi caşcaval, pâine cu unt şi salam ori dulceaţă, cereale, iaurt cu fructe şi foietaje dulci, cu stafide şi ciocolată, bea suc de fructe mult”, trebuie să nu faceţi nimic din toate astea, cam asta ar fi ideea: „ până la prânz mestecă fără oprire orice ai cumpărat de la supermarket, croasanţi cu ciocolată, napolitane, sticksuri, gogoşi şi/sau îngheţată învelită în ciocolată şi nu uita să bei băuturi răcoritoare carbogazoase, 10 grame de zahăr la  100 de mililitri. Nu te arunca la fructe fermentează şi rişti să pari în mod eronat burtos, 4. Masa de prânz e masa de bază a zilei, chiar dacă e cald o ciorbiţă cu smântână şi pâinică e bine venită, obligatoriu cartofi prăjiţi cu şniţele, la felul doi, cere şi parmezan ras pe cartofii prăjiţi. Dacă te pune necuratul să vrei salată toarnă o sticluţă de ulei pe ea, desertul e tot obligatoriu, dar poţi alege ce îţi place, nu uita să bei măcar o sticlă de vin, că e trecut de 12, somn de voie. 5. Dacă nu vrei să pierzi vremea la restaurant sau nu stai grozav cu banii, fast-food-urile te aşteaptă cu meniuri complete, 1000 de calorii fiecare”, adică ce, eu citesc frumos. „6. După -amiezile pe plajă sunt cel mai plăcut lucru în vacanţă, nu te sfii să bei câte beri poţi, cu chipsuri sau cu alune sărate... 7. – 8.”. Deci sunt vreo 10 într-adevăr, e mult de râs aici, eşti ceea ce mănânci sau ceea ce citeşti, eu cred că ceea ce citeşti, că de mâncat mănânci ceea ce citeşti. La pagina 80 găsiţi, mergem mai departe: „Dumnezeu ţi-a dat un înger, educă-l să devină om”, apropo de asta, e vorba de copiii noştri şi aici e o mare problemă.

Atitudinea noastră faţă de copii, de asta să ştii că se datorează foarte mult faptului că în primii doi, trei ani de viaţă presiunea asupra mamelor este uriaşă

Simona Tivadar: Aici sunt îngrozită, deci am primit recent o solicitare, „bună ziua doamna doctor, vreau să programez un sugar la clinica dumneavoastră”, ce să vorbesc eu cu sugarul ăla? El are 7 luni, cum aş putea să comunic cu un sugar. Deci foarte des părinţii se deculpabilizează sau se deresponsabilizează în felul ăsta şi uneori le mai zic: „Domnule de ce nu îl duceţi la orfelinat, dacă e aşa de greu de crescut?” sau îl consideră pe copilul de 5 ani încheiat: „nu am ce să îi fac doamna doctor lu ăsta că...”, are salariu, mănâncă ce vrea?  Nu face ce îi permiţi tu să facă şi treaba ta de părinte nu este aceea să îl înveţi ce e bine şi ce e rău, să îl înveţe pe da şi pe nu? Dar asta nu poţi să o faci dacă tu nu eşti exemplu, degeaba îi spui copilului „nu mai bea mă atâta sucuri” şi în jur pe masă sunt 7000 de sticle de suc, „nu mai mânca dragă atâta îngheţată sau atâta ciocolată”, tu i-ai cumpărat-o, nu a plouat nicăieri cu ciocolată, nu a nins cu ciocolată, i-ai cumpărat-o. Deci atitudinea noastră faţă de copii, de asta să ştii că se datorează foarte mult faptului că în primii doi, trei ani de viaţă presiunea asupra mamelor este uriaşă, enormă, nu a mâncat carne nu ia premiul Nobel, vai prostul tău nu a mâncat carne, extraordinar, nu o să ajungă nimic în viaţă, da? Şi atunci mamele absolut se epuizează şi părinţii se epuizează totul să facă bine şi pe urmă când scapă de copil şi îl dau la grădiniţă du-te să nu mai aud ce faci, nu mă interesează, vrei să mănânci din oliţă, mănâncă din oliţă, vrei să mănânci croasant, ia croasant de la mama, adică ştii, tot zic că e chestia asta între isterie şi abandon...

Marius Tucă: Glutenul?

Simona Tivadar: Glutenul altă isterie...

Marius Tucă: Aici m-a durut foarte tare, deci pasajul ăsta: „o omleţică cu slănină la băieţi vă rog”, pagina 45.

Simona Tivadar: Exact, nu mai mâncăm colesterol că...

Marius Tucă: Nu, pe mine m-a durut începutul.

Simona Tivadar: De ce?

Marius Tucă: Ţi-l citesc imediat că nu mai ţin minte, lasă colesterolul. „Până în zilele trecute ştiam că bărbaţii sunt de două feluri, microbişti sau afemeiaţi, plus varianta dificilă, matrimonial de şi şi, dar e rară, nu se pune”. E foarte interesant articolul, glumeam bineînţeles...

Simona Tivadar: E o clasificare a mea personală...

Marius Tucă: Apropo de colesterol şi explici aici bărbaţilor să fie bărbaţi, cum la fel  de bine scrii, că nu mai avem foarte mult timp şi asta mi se pare unde e aia cu grăsuţu, că îţi e dor de un grăsuţ: „îmi e dor de grasul vesel şi fericit” la pagina 38.

Simona Tivadar: Care să zică: „da doamna doctor îmi plac ospeţele, mă aşez, mănânc, savurez, mai stau un pic să se aşeze, mai cer ceva, mai iau un Triferment”...

Marius Tucă: Şi vin la tine tot felul de graşi care nu mănâncă nimic şi sunt nefericiţi.

Simona Tivadar: Exact, eu nu mănânc nimic.

Marius Tucă: Peştele crud, gătit la grătar, la cuptor, fiert, la steamer, cum e mai bine? E recomandat în orice caz.

Simona Tivadar: În orice formă în care să nu înghită multă grăsime, să nu înghită mult ulei.

Marius Tucă: Vaccinurile şi pentru vaccinuri, da?

Simona Tivadar: Evident şi în plus că sunt pentru vaccinuri, acum de exemplu îmi caut mie, fetele mele sunt vaccinate anti HPV în plin scandal anti-vaccinal, când toate mamele urlau că vai de mine ce se întâmplă cu fetiţa mea, eu mi-am vaccinat fetele şi bine am făcut, pentru că am prevenit şi vezi că acum s-a introdus vaccinul anti HPV şi la băieţi, pentru prevenirea cancerului laringian şi în afară de asta eu caut acum, vreau să mă vaccinez anti zona-zoster pentru că având în vedere multiplele, nu ştiu, să zicem epidemii de gripă, de iată coronavirus ăsta nou, nu ştiu ce...

Marius Tucă: Deci sunt aproape obligatorii?

Simona Tivadar: Ce bine ar fi să avem acum un vaccin anti acest coronavirus? Până să se răspândească el din... ne făceam vaccinul şi în două săptămâni când venea el din China noi eram vaccinaţi şi rezolvam problema.

Marius Tucă: Sper să nu vină. În loc de concluzie în această carte excepţională, doctor Simona Tivadar, medicină, nutriţie şi bună dispoziţie, apărută la editura Humanitas.

Simona Tivadar: Acum trei ani.

Marius Tucă: Acum trei ani, a fost trei ani la rând bestseller, o recomand din tot sufletul, foarte mult umor, dar foarte multă informaţie pe înţelesul tuturor, foarte multă ironie fină, dar în egală măsură să spunem lucruri dovedite ştiinţific pentru că nu e nimic la întâmplare.

Simona Tivadar: Pentru orice am argumente.

Marius Tucă: Pentru orice, în loc de concluzie breaking news: sunt câteva puncte importante, puteam să începem cu asta, avem un bioritm dat de alternantă zi şi noapte, am vorbit despre asta că trebuie să mâncă, apropo de mesele principale...

Simona Tivadar: Că suntem pe Planetă de 200.000 de ani, nu de când s-a inventat curentul electric.

Marius Tucă: Funcţionăm cu glucoză şi oxigen, foarte important, o echivalenţă importantă apropo, cinci linguri au cam la fel de multe calorii cât 100 de grame de ciocolată, dulciurile irezistibile, scoateţi dulciurile că nu îşi au rostul.

Simona Tivadar: Ba nu le scoateţi, le-aţi mâncat, faceţi un fel de efort fizic, eu aşa procedez.

Marius Tucă: Alcoolul îngraşă, fiecare gram de alcool pur aduce 7 kilocalorii pe care organismul le foloseşte preferenţial înainte celor provenite din mâncare.

Simona Tivadar: Exact, când mâncăm şi bem trebuie să dansăm.

Marius Tucă: Mă încurajaţi, că vreau să mă apuc de băutură.

Simona Tivadar: Alcoolul, apucă-te, dar când mâncăm bine şi bem bine trebuie să dansăm după aceea, ceea ce a făcut omenirea întotdeauna, toate triburile când le-o dat aiuhască au ţopăit.

Marius Tucă: Creierul asigură 40% din senzaţia de saţietate, ca să nu mâncăm porţii exagerat de mari, trebuie să privim mâncarea şi să o mestecăm pe îndelete. Nu degeaba gătitul se numeşte arta culinară. Vreţi să vă mai citesc câteva titluri ca să cumpăraţi cartea şi ca să învăţaţi din ea?

Simona Tivadar: Marius să ştii că eu primesc atât de puţini bani pe carte încât...

Marius Tucă: Gloria e cea care te hrăneşte doamna doctor.

Simona Tivadar: Cu glorie am să mă hrănesc, o să scriu o carte, asta e înţelegerea cu Humanitas de atunci când cartea trebuia să arate cu totul altfel, o carte în care jumătate să fie nutriţie serioasă, adică mai pe puncte...

Marius Tucă: Profesionistă...

Simona Tivadar: Ca să nu trebuie să extragă omul, mai mură în gură aşa şi cealaltă jumătate, acelaşi stil de a râde de diete de toate felurile.

Marius Tucă: Uite titluri să râdem de diete şi după aceea ne luăm la revedere de la cei care ne privesc...

Simona Tivadar: Şi eu îţi dau pixul înapoi.

Marius Tucă: Este stilou, l-am primit cadou de ziua mea, mulţumesc. „Îmbuibă-te creştine e post”, „trei escroci se întâlniră raza soarelui, de bănuţi vă jumuliră”, „drum vegan categoria muls”, eşti împotriva prostiilor de genul ăsta, „vocaţia vedetei cercetare ştiinţifică excepţional”, „prânzul tihnit din copilărie”, apropo despre masa care trebuie luată tihnită, despre mămăliga, ciorba şi Nobelul, „bolile româneşti care m-au albit prematur”, care sunt alea?

Simona Tivadar: Boala curentului, operaţia: „nu, dar sunt operată doamna doctor”

Marius Tucă: Dar aia că trebuie să te operezi de apendicită, nu ai avut-o? Eu am trăit mulţi ani cu ea, că am apendicită.

Simona Tivadar: Gigel m-a lovit la operaţie.

Marius Tucă: Aveam şi eu aici avocado, anghinare, ananas, andive, algele, toate cu A au fost... de ce nu creşte bambusul în Teleorman, asta e atac la...

Simona Tivadar: Nu e atac la nimeni, eu nu atac pe nimeni, eu râd de mâncare.

Marius Tucă: Cafele verzi pe pereţi ai spus, cum funcţionează metabolismul şi cum accelerăm arderile, unul dintre patru copii este obez, iar părinţii îi îndoapă în continuare. Ce repede a trecut, îţi mulţumesc mult pentru participarea la această ediţie specială.

Simona Tivadar: Şi eu îţi mulţumesc pentru invitaţie.

Marius Tucă: Sper să ne vedem curând, să avem mai mult timp să discutăm pe îndelete despre toate astea, până atunci doctor Simona Tivadar căutaţi-o, citiţi-o.

Simona Tivadar: Eu am recomandat la lansarea acestei cărţi să o pună oamenii în toaletă şi să citească în fiecare dimineaţă câte una, câte două, să plece cu zâmbetul pe buze la job, să nu plece aşa nervoşi cu toţii.

Marius Tucă: Mulţumesc mult Simona Tivadar, ne vedem din nou luni la o ediţie cu totul şi cu totul specială, orele 17:00 şi de asemenea ne auzim la radio, Smart Radio, orele 17:00, ţineţi aproape.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici