„Marius Tucă Show” | Interviul integral. Ion Cristoiu: Constituţional, sunt doi Ludovic Orban. Unu care e interimar şi unu care candidează. Dacă e votat, se înlocuieşte cu el însuşi

Analistul politic Ion Cristoiu a devăluit miercuri, la emisiunea Marius Tucă Show, una dintre situaţiile paradoxale care au apărut după demiterea Guvernului prin moţiune de cenzură: posibilitatea ca Ludovic Orban să fie şi premier interimar, şi premier desemnat, şi să pice la vot, dar să rămână în funcţie.

732 afișări

Marius Tucă: Marcel Ciolacu, nu îmi spune nimic numele.

Ion Cristoiu: Marcel Ciolacu este un preşedinte interimar şi atenţie este angajat în bătălia pentru şefia PSD, deci  e foarte important, el nu e angajat să... bun, hai să luăm în trei luni acest preşedinte interimar a unit Partidul, a făcut coaliţie cu Victor Ponta? A trântit Guvernul? A făcut o coaliţie cu Ponta şi ALDE să propună un nou Guvern?

Marius Tucă: Da, de acord.

Ion Cristoiu: În consecinţă dacă pica Moţiunea era terminat, da?

Marius Tucă: Corect.

Ion Cristoiu: El nu va mai face congres acuma pentru că vin anticipatele.

Marius Tucă: Da şi atunci el ca interimar conduce partidul la alegerile anticipate.

Ion Cristoiu: Face listele de parlamentari, păi dar ce vreţi mai mult, ştiţi ce înseamnă să faci listele?

Marius Tucă: Da ştiu pentru că am auzit astăzi că a zis Ludovic Orban că toţi cei din Parlament sunt făcuţi de Orban parlamentari că i-a pus pe liste, asta...

Se va face o lege, un proiect de urgenţă prin care parlamentarii de acum numai în decembrie îşi termină mandatul

Ion Cristoiu: Nu, de Dragnea.

Marius Tucă: De Dragnea, scuze, da, Orban a zis că sunt parlamentarii lui Dragnea.

Ion Cristoiu: Dar a mai spus ceva, ţineţi-vă bine : pregătesc următorul lucru, se va face o lege, un proiect de urgenţă prin care parlamentarii de acum numai în decembrie îşi termină mandatul.

Marius Tucă: A, ca să beneficieze de pensii.

Ion Cristoiu: Da, deci noi vom avea aşa, vom avea alegeri anticipate...

Marius Tucă: Domnuel încep să înţeleg că securişti deja s-au mutat în altă parte şi că dau informaţii unde trebuie...

Ion Cristoiu: Vă place asta?

Marius Tucă: Da, îmi place mult şi de dumneavoastră. Şi că nu mai riscă nimic că se discuta problema că nu renunţă nimeni la mandatul de parlamentar apropo de pensie.

Ion Cristoiu: Dar dumneavoastră cum o s vă adresaţi celui care  e noi parlamentar?

Marius Tucă: Stăpâne.

Ion Cristoiu: Păi nu, nou parlamentar.

Marius Tucă: Nou stăpân... ciocoii vechi şi noi.

Ion Cristoiu: Deci au loc anticipatele şi are loc un nou Parlament, ei până în decembrie nu se duc în Parlament...

Marius Tucă: Da sunt parlamentarii ăştia de acum în continuare.

Ion Cristoiu: Păi dar ăştia care e deosebirea între ăştia şi ăştia?

Marius Tucă: A, vor fi aceeaşi?

Ion Cristoiu: Unii vor fi aceeaşi, deci vor fi acum, dar alţii noi cum le adresaţi dumneavoastră că el nu e parlamentar.

Marius Tucă: Domnule viitor parlamentar.

Ion Cristoiu: Nu, parlamentar ales.

Marius Tucă: A, domnule parlamentar ales, în virtutea faptului că începând cu decembrie veţi intra în posesia mandatului şi a statutului de parlamentar daţi-mi voie să vă bag în direct. 

Ion Cristoiu: Şi în felul acesta votează cântând căderea.

Marius Tucă: Bine, aţi descris un scenariu perfect din punctul ăsta de vedere şi o să ne demonstreze viaţa dacă este adevărat sau nu. De ce să vrea Iohannis şi Orban să meargă pe scenariul ăsta?

Ion Cristoiu: Fac o precizare, pentru că nu cunosc istorie, pentru că şi Napoleon la Waterloo trebuia să câştige, dar a venit ăla.

Marius Tucă: A şi ei se gândesc să o să meargă, o să ia 37% cum sunt în sondaje acum, nu, asta ar fi ideal?

Ion Cristoiu: Ceauşescu a studiat, ştiţi bine că la Timişoara (...) hai mă gata, pac, pac...

Marius Tucă: O rezolvăm în trei mişcări şi totuşi până la urmă acest scenariu poate fi învins...

Ion Cristoiu: Ei nu au ţinut cont niciodată de realitate, politicienii români că de fapt de baţi cu realitatea, nu cu Ciolacu.

Marius Tucă: Nu, dar conform acestui scenariu vă mai întreb o dată, am şi eu o întrebare, ştiţi că m-aţi terorizat în fiecare noapte cu ăla că de ce nu i-a luat carnetul, vă aduceţi aminte? Nu mai ştiu în ce context şi ziceaţi: măi Marius şi totuşi...

Ion Cristoiu: Era şeful SIE, Harnagea care trecuse pe stop şi nu îi luase carnetul, dar de ce nu i-a luat carnetul?

Marius Tucă: Şi eu vă explicam că ăla era şeful SIE.

Ion Cristoiu: Şi ce dacă era şeful SIE.

Marius Tucă: Şi eu întreb acuma încă o dată, exact ca atunci, dar întrebarea chiar are rost şi logică, spuneţi-mi şi mie de ce să dai 25 de OUG într-o noapte când tu ai venit la putere aşa cum ai venit?

Ion Cristoiu: Pentru că domnul Marius Tucă, li s-a zis, consilieri că au făcut tot felul de... fiecare dintre ei au acolo...

Marius Tucă: Dar Iohannis a ştiut?

Ion Cristoiu: Da, pentru că li s-a zis aşa, hai să spunem: eu nu spun că aşa va fi, eu spun ce gândesc ei, ştiţi foarte bine că din 1990 până acum tot am văzut ce gândeau politicienii şi ce au gândit, nu le-a ieşit uneori, ca la Waterloo, nu le-a ieşit a întârziat ăla, dracu ştie, poţi să ştii? Dacă venea poate era alta situaţia. În cazul de faţă ei spun aşa: am dat aceste Ordonanţe deoarece 1. Pe electoratul nostru îl doare în cot de democraţie, aşa şi este, ei sunt democraţi, electoratul lor, numai când e vorba de PSD, pe ei nu îi interesează şi 2. Să ne lăudăm în faţa electoratului, bă noi am făcut...

Marius Tucă: Ei se adresează electoratului lor, electoratul PNL şi într-o măsură USR.

Ion Cristoiu: Care este un electorat nedemocratic, o să râdeţi, care nu crede în democraţie.

Marius Tucă: Care cred în democraţie când vine vorba despre PSD, asta aţi spus.

Ion Cristoiu: Corect, adică cât sunt ai noştri au voie să încalce, adică au apărut deja la ei la tefelişti următoarea teză: domnule Ordonanţele de Urgenţă sunt rele, dar ele sunt bune dacă sunt pentru popor, rele dacă sunt date de PSD. Asta este.

Marius Tucă: Bine dar sunt şi mulţi, păi vorbeam numai de Ghinea, sunt şi mulţi care spun că este inacceptabil să dai 25 de OUG într-o noapte. Orban va rămâne cu chestia asta...

Ion Cristoiu: Eu am spus din punct de vedere electoral, atenţie, faptul că USR a pierdut momentul de azi noapte va fi catastrofal pentru el. Dacă ei erau apărătorii cum încearcă Ghinea, ai democraţiei, o parte din electorat se ducea către ei.

Marius Tucă: Domnu Cristoiu, dar vorbim încă de la instalarea Guvernului Orban, ei puteau să facă opoziţie încă de atunci, pentru că PSD nu mai exista. Şi nu au făcut nimic din momentul ăla, au acceptat să fie unii care să voteze să sprijine de la investirea Guvernului Orban tot ce au făcut.

Ion Cristoiu: Dar nu mai spun că aveau la PNL toate... PNL şi PSD e aceeaşi mizerie, aveau pesedizarea PNL, era temă.

Marius Tucă: Da  şi nu au făcut nimic de data asta, de ce?

Ion Cristoiu: De ce a pierdut domnul Barna la prezidenţiale, a zis ceva de Iohannis?

Vor face pe dracu în patru ca PNL să nu câştige majoritatea absolută pentru că la un moment dat vor spune aşa: ăla şi cu ăsta ne belesc, iertaţi-mi expresia, la Servicii nu există sentimente

Marius Tucă: Parcă a zis la un moment dat dar nu era nimeni...

Ion Cristoiu: Are o frână.

Marius Tucă: Cu siguranţă are o frână. Dar nu vă întreb întâmplător de Barna şi de USR, vă întreb pentru că totuşi noi ştim bine cu ajutorul cui a ajuns Iohannis preşedinte, era cel mai la îndemână preşedinte pentru serviciile secrete, pentru instituţiile de forţă. Cum se poziţionează acum serviciile de forţă, serviciile de informaţii faţă de tot ce se întâmplă? Sunt de acord cu tot demersul ăsta cu toată această comedie bufă?

Ion Cristoiu: Vreţi să vă spun un paradox? Sistemul nu este interesat ca PNL să câştige zdrobitor, din câte ştiu eu din surse, de fiecare dată când a fost USL scorul ăla şi PSD băieţii se neliniştesc, nimic nu e mai puternic pentru ei decât divizarea, deci ei vor face pe dracu în patru ca PNL să nu câştige majoritatea absolută pentru că la un moment dat vor spune aşa: ăla şi cu ăsta ne belesc, iertaţi-mi expresia, la Servicii nu există sentimente, sunteţi de acord? Şi atunci ei au interesul să nu fie nimeni, mi-a zis o dată cineva de la ei, dar nu vreau să îi dau numele şi zice: domnule mi-am făcut cruce când am scăpat de USL. Zice, dacă scăpăm de valul ăsta, venea un val, pentru că o majoritate...

Marius Tucă: A scăpat o dată de USL, o majoritate zdrobitoare, 70% cu lideri puternici şi uite că i-au făcut, pe româneşte.

Ion Cristoiu: Păi nu şi la PSD, deci aţi înţeles ei se tem de majorităţi...

Marius Tucă: De oricare parte ar fi.

Ion Cristoiu: Cel mai bine ar fi să nu mişti.

Marius Tucă: Să fii acolo să poate să controleze şi mai ales să poată să formeze prin oamenii pe care îi au majorităţi, aduceţi-vă aminte la învestirea Guvernului Orban cum dintr-o dată într-o bună dimineaţă, trei, patru, cinci, şase băieţi din partidul lui Ponta care a zis că nu votează învestirea, a votat învestirea, pentru învestirea Guvernului Orban.

Ion Cristoiu: Cea mai mare surpriză a mea a fost produsă dimineaţa când am citit ziare.com, ziare.com este un editorial pe care o să îl reiau pe blog, am citit, am citat care spune în felul următor, o cunoscută jurnalistă: domnul Georgian Pop...

Marius Tucă: Cine Dogioiu?

Ion Cristoiu: Da, Ioana Ene Dogioiu, toată stima...

Marius Tucă: E vocea României.

Ion Cristoiu: A scris un editorial de parcă ar fi semnat de mine, asta aşa: domnul Georgian Pop şi încă  vreo câţiva fac parte din acest metronom numit interesul naţional, aţi înţeles ironia?

Marius Tucă: Da.

Ion Cristoiu: Păi scria ea.

Marius Tucă: De ce?

Ion Cristoiu: Nu ştiu, era să leşin.

Marius Tucă: E unul din unitate, spuneţi-mi adică nu mă lăsaţi în bezna timpului să mă pierd.

Ion Cristoiu: Cred că e ordin din USR că nici ei nu sunt...

Marius Tucă: Bun, deci marele câştigător ziceţi că e Ciolacu, nu am auzit prea bine de dânsul, dar mă obişnuiesc cu ideea.

Ion Cristoiu: Da, marele câştigător din punctul ăsta de vedere.

Marius Tucă: Dar spuneţi-mi şi mie ce face PSD la alegerile locale şi parlamentare anticipate?

Ion Cristoiu: Deci domnul Ciolacu, vă fac o altă destăinuire...

Marius Tucă: Sunteţi la ora destăinuirilor, ce înseamnă să treci de 50 de ani începi să te destăinui.

Ion Cristoiu: La ora resurselor. Domnul Ciolacu a fost încă din 26 mai adeptul, împreună cu un grup, nu vi-l spun care e...

Marius Tucă: Grupul de la Vişegrád.

Ion Cristoiu: Mă rog, din deal, grupul din păduri, dintr-o pădure. Adepţii următoarei teze: noi trebuie să intrăm în opoziţie urgent, dar cu un scor mulţumitor. Deci scopul domnului Ciolacu este următorul: acum prin această victorie gata, e preşedintele PSD, nici numai discut.

Marius Tucă: Clar, va conduce PSD la alegerile anticipate.

Ion Cristoiu: Nu numai asta dar este, a căzut Guvernul? În acelaşi timp scopul lui este următorul...

Marius Tucă: A mai făcut o chestie, a bătut palma cu Ponta care este foarte important pentru anumiţi oameni din PSD şi chiar pentru electoratul PSD.

Ion Cristoiu: Că l-au ajutat, bun... foarte important este următorul lucru: scopul domnului Ciolacu şi al conducerii mai mult sau mai puţin interimare este următoarea: noi nu avem de cucerirea puterii anul ăsta. Trebuie să rămânem în opoziţie, parcă ar fi Ion Brătianu, patru ani, dar să intrăm în două condiţii, să avem în continuare primari pentru că domnul Marius Tucă primarii la PSD sunt coloana vertebrală a partidului. Primarii dacă în Boloteşti, dacă într-un sat primarul nu e PSD, organizaţia PSD nu mai există, deci baza partidului este alcătuită din primari care sunt şi şefii organizaţiilor locale, da? Deci au reuşit cu cele două tururi. Că vor fi în continuare un partid, dar nu cred că doamna Firea nu va fi că Marcel Ciolacu nu are nici un interes să câştige Firea, cel mai bine e să câştige duşmanul nu-i aşa? A câştigat duşmanul, nu am ce zice, dar câştigă prietenul tău ăla din partid şi ajunge la Bucureşti e o problemă, mare.

Marius Tucă: Cum s-a dovedit şi pentru Dragnea, o problemă mare.

Ion Cristoiu: Da şi atunci au nevoie de un scor mulţumitor în aşa fel încât ei să fie foarte puternici în acea opoziţie. Pe de altă parte există, după părerea mea şi cu ea sunt de acord, la un moment dat ei vor să facă un fel ca pe vremea lui Carol I, alternativă. Eu cred, eu sunt convins cercetând, dezastrul post decembrist a fost faptul că PSD a fost tot timpul la putere. Adică noi aveam nevoie în 1990...

Marius Tucă: Mai tot timpul...

Ion Cristoiu: În felul acesta scăpa şi PSD de complexul puterii, adică după cinci ani scotea şi liderii PSD limba la electoratul de dreapta, aţi văzut ce a făcut? De fiecare dată aceste forţe de dreapta, ţineţi minte cu CDR...

Marius Tucă: Păi nu, vă dau un exemplu: vă dau exemplu aceste trei luni care sunt incredibile pentru PSD. Adică faptul că au fost doar trei luni PNL la putere şi au muniţie pentru următorii trei ani.

Ion Cristoiu: Dar să fie cinci. Şi atunci dacă ar fi fost patru ani unii, patru ani unii nu ar mai fi fost discrepanţa asta la nivelul opiniei publice, ciuma roşie aia PSD cutare, cutare, ăştia pirpirii...

Marius Tucă: Şi în permanenţă la putere şi ei sunt partidul de stat şi aşa mai departe.

Ion Cristoiu: Şi ăştia de dreapta pe care îi cocoloşim...

În România nu există decât  vot al antipatiei şi atunci PSD reuşind să stârnească prin elementele astea, antipatia, ăstora mici

Marius Tucă: Şi atacă în permanenţă statul de drept şi justiţia şi aşa mai departe.

Ion Cristoiu: Păi bună observaţie, dacă după trei luni arătam muniţia.

Marius Tucă: Păi asta zic, dacă ar fi ani de zile. Dar se mai întâmplă un lucru extraordinar în istoria post revoluţionară, nu ai mergem pe guverne dintr-astea patru ani bătute pe muchie, ceea ce se întâmpla, venea cineva la putere şi patru ani stătea acolo şi nu mişcai orice s-ar fi întâmplat. Vedem că lucrurile s-au schimbat după trei ani de guvernare PSD, da?

Ion Cristoiu: Da.

Marius Tucă: Uite s-au format chiar dacă conjunctural sau dacă vreţi, pentru o perioadă, o altă majoritate, a venit PNL la guvernare, în ce măsură votul oamenilor mai este respectat dacă ajungem la lucruri de genul ăsta, că totuşi demonstraţiile din piaţă şi-au făcut efectul şi el au început imediat la câteva luni, aduceţi-vă aminte, apropo ştiţi când s-a dat Ordonanţa, s-a umplut piaţa, Ordonanţa 13, exact acum trei ani pe cinci februarie. E adevărat, dar spun că lucrurile în ce măsură democraţia pe care o ştiam noi, cu votul universal, oameni care vin şi votează şi ştiu că partidul pe care l-au votat a câştigat şi stă patru ani, mai e valabilă de aici înainte?

Ion Cristoiu: În România nu există decât  vot al antipatiei şi atunci PSD reuşind să stârnească prin elementele astea, antipatia, ăstora mici... deci partidele de dreapta, guvernele de dreapta au avut un mare noroc într-un fel, erau considerate plăpânde şi toată lumea simţea să le mămoşească. Dacă ar fi fost patru ani, sunteţi de acord, de genul acestor trei luni eu cred că la un moment dat...

Marius Tucă: Păi dispărea cum a dispărut PNŢCD-ul. Bun şi cum se face o majoritate la alegerile din 21 iunie, parlamentare anticipate şi alegeri locale.

Ion Cristoiu: Cred că nu se va face în nici într-un caz cu o majoritate a unui partid, nu se va mai repeta, povestea cu Dragnea nu se va mai repeta în veci.

Marius Tucă: Şi care este partidul, să îi spunem...

Ion Cristoiu: Va fi PNL un partid dar nu va reuşi să facă majoritatea, s-ar putea...

Marius Tucă: Şi cu cine va face majoritate? Cu UDMR care e bine venită.

Ion Cristoiu: Nu ştiu, cu USR se face ceva.

Marius Tucă: Da, dar USR dacă merge pe trendul ăsta de care vorbeaţi dumneavoastră...

Ion Cristoiu: Iau şi acolo vreo 5-6%, iau vreo 7%, oricum nu are cum să câştige PNL pentru că...

Marius Tucă: Nu are cum să câştige cu majoritate, nu are cum să câştige nici măcar cum a câştigat PSD în 2016.

Ion Cristoiu: Încă o dată mă întorc la Waterloo, istoria este făcută din domnul  numit Iulius Cezar ştiţi ce planuri uriaşe avea? Au venit ăia şi l-au împuns cu pumnalul. Sigur că sun sceptic, eu nu cred, asta este istoria. Ceauşescu avea de gând să schimbe guvernul în martie 1990, ştiţi că era vorba de alegeri, avea de gând, hotărâri mari, nu a mai schimbat. Nu ştii, încă o dată evenimentele din decembrie care (...) pentru noi amândoi, sau pentru mine e o lecţie, niciodată nu ştii, crezi că le-ai rezolvat.

Marius Tucă: E adevărat. Îi rog pe colegii noştri în momentul în care vorbeşte Klaus Iohannis noi să tăcem şi atunci o să vedem dacă tot ceea ce aţi spus dumneavoastră se confirmă. Uite e prima dată când suntem puşi în faţa faptului, live, în direct să vedem dacă v-a spune tot ceea ce aţi anunţat dumneavoastră.

Ion Cristoiu: Constituţional nu poate să spună, îmi pare bine că a căzut Guvernul.

Marius Tucă: NU, dar staţi că o luăm de la capăt, recapitulăm acum, îmi pun ochelarii: PSD ciuma roşie, teatrul crizei reale...

Ion Cristoiu: S-a dovedit încă o dată că PSD...

Marius Tucă: Mă lăsaţi, că eu sunt chiar moderatorul, chiar dacă nu par, păi aţi zis aşa: 1. Va juca seriozitatea şi teatral va spune că e o criză reală... cel mai bun Guvern din istoria post-revoluţionară...

Ion Cristoiu: Din nenorocire este un partid numit PSD.

Marius Tucă: Din nenorocire e un partid retrograd, ciuma roşie care nu ştiu ce.

Ion Cristoiu: A dat lovitura  celui ai bun partid din istoria României. 

Marius Tucă: Din istoria post revoluţionară şi acestui cel mai bun Guvern, da? Şi eu propun pentru că a fost cel mai bun Guvern...

Ion Cristoiu: Nu acuma, nu, trebuie să veniţi mâine la consultare.

Marius Tucă: Mâine trebuie să veniţi la consultări.

Ion Cristoiu: Acuma el face elogiu  PNL.

Marius Tucă: Îi pune piatră funerară PNL.

Ion Cristoiu: L-am auzit pe domnul Rareş la toate televiziunile a intervenit, unde interveneam eu, intervenea şi el.

Marius Tucă: Ce a zis? Zicea că ce?

Ion Cristoiu: A zis că este cel mai bun Guvern din toată lumea...

Marius Tucă: Domnul Cristoiu ştim, să nu ne spună banalităţi, să ne spună ceva nou.

Ion Cristoiu: Şi că acest Guvern nu a fost lăsat să lucreze de PSD.

Marius Tucă: PSD care sunt oamenii lui Dragnea în Parlament puşi pe listă de Dragnea, ciuma roşie.

Ion Cristoiu: Şi ciuma roşie, s-a dovedit încă o dată, el o să spună, că partidul acesta nu se poate face nimic cu el cu majoritate în Parlament, cum vine cineva care vrea să facă ceva, nu îl lasă.

Marius Tucă: Şi atunci trebuie să mergem la urnă...

Ion Cristoiu: Nu acuma, nu cred...

Marius Tucă: Nu, nu a zis ăsta Rareş Bogdan, ce a mai zis...

Ion Cristoiu: A zis că mergem la urne şi că ... nu, Rareş a fost genial, la Antena 3, m-a întrebat moderatoarea „domnule, dar o să mai fie Orban premier?” ascultaţi-mă că e foarte frumos, „după anticipate?” şi am zis domnule nici Dumnezeu nu poate să garanteze că nu ştiu ce iese din anticipate. Domnul Rareş care era la telefon a zis: nu, noi tot pe Orban în punem, este un mare premier.

Marius Tucă: A zis că e pompierul atomic.

Ion Cristoiu: Acuma ce să facă şi el săracul?

Marius Tucă: Şi pe aia, Violeta Alexandru, vreau să o văd la Primăria Capitalei.

Ion Cristoiu: Ajungem la Rareş Bogdan, aţi înţeles de ce nu intrăm noi în politică?

Marius Tucă: Dar nici nu a fost vorba vreodată.

Ion Cristoiu: Adică să fiu atât de penibil şi să spun că Ludovic Orban e mare?

Marius Tucă: Ludovic cel Mare pute să spunem.

Ion Cristoiu: Păi dacă el era încă jurnalist îşi mai permitea nişte lucruri, dar a zis aşa, citat, acum jocurile sunt făcute de Klaus Iohannis şi are încredere în Klaus Iohannis, vreţi să vă spun cine e Klaus Iohannis în viziunea lui Rareş? Mare, genial, înţelept, deci preşedintele îl vom auzi în înţelepciunea lui.

Marius Tucă: Deci nu credeţi în numirile astea , că s-a vorbit şi de Dâncu, s-a vorbit şi de Pricopie, s-a vorbit şi de Predoiu că ar putea fi nişte prim miniştri intermediari.

Ion Cristoiu: Eu nu cred, păi atunci de ce ne-am ostenit atât?

Marius Tucă: Păi ce, poate să cadă Guvernul şi cu ăştia la fel de bine.

Ion Cristoiu: Domnu Marius, Guvernul  a căzut că a vrut Klaus Iohannis, hai să fim serioşi.

Marius Tucă: Nu, dar totuşi Orban rămâne în istoria României că a fost trântit de trei ori ca prim ministru.

Ion Cristoiu: Acuma cum să spun, important e că rămâne premier interimar.

Marius Tucă:  Nu se poate, un prim ministru care... păi ştiţi ce va zice dacă o câştige PNL alegerile, eu cred că după ce v-a fi trântit de trei ori Orban ca prim ministru, adică caz unic în istoria de 150 de ani a României, când va veni momentul şi să spunem că va câştiga PNL, nu îl mai pune, a obosit şi el, a căzut de trei ori, săracul e obosit, e ponosit, e jerpelit, nu îl mai pune.

Ion Cristoiu: El era un neamţ, era om serios, nu-i aşa?

Marius Tucă: Cine, Klaus Iohannis? Vă rog să vorbiţi cu respect faţă de preşedinte.

Ion Cristoiu: Nu mai ţin minte, în perioada interbelică venise Carol al -II- lea, Argetoianu îi spunea, mai ţineţi minte? Şi avea o întâlnire cu Carol şi a întârziat şi a zis: bă, păi ăsta bunicul său, Carol I era la fix, adică era şi se uita la ceas.

Marius Tucă: Sunt de citit memoriile lui Argetoianu şi dacă sunteţi cuminte şi  se adeveresc toate profeţiile vă dau manuscrisele lui Argetoianu din memoriile şi jurnale că sunt spectaculoase. Până intră în direct şi ne scoate din emisie, domnul Klaus Iohannis, preşedintele României.

Ion Cristoiu: Ţine conferinţă de presă?

Marius Tucă: Nu cred că ţine conferinţă de presă, ţine conferinţă de presă, păi să îl întreb chiar pe el?  Îl sunăm la Cotroceni dar nu cred că ne răspunde.

Ion Cristoiu: Foarte important, dacă ţine numai declaraţia sau şi întrebări?

Marius Tucă: Păi conform dumneavoastră ar trebui să ţină doar declaraţia, grav, distant, calm...

Ion Cristoiu: Că altfel i s-ar pune întrebări.

Marius Tucă: Întrebări şi îl încurcă băieţii. Deci serviciile sunt interesate să fie aşa cum e că e bine şi să nu iasă PNL cu foarte mult, ca să...( BETA, declaraţii Klaus Iohannis) Da, nici o întrebare, ce să mai gata, vă fac statuie. Păi la milimetru totul s-a întâmplat.

Ion Cristoiu: A zis ceva în plus, face parte tot din campania electorală, care e o prostie, să ştiţi că chiar dacă a căzut Guvernul, instituţia... staţi puţin că a mai căzut guverne...

Marius Tucă: Dar a căzut şi Guvernul Dăncilă...

Ion Cristoiu: Deci v-am zis că nu zâmbeşte, va spune cu PNL care...

Marius Tucă: Păi vă fac statuie, până aici perfect.

Ion Cristoiu: Şi a anunţat că e primul pas azi.

Marius Tucă: Tot, că PSD nu, că nu ştiu ce. Şi a mai zis o chestie care e foarte importantă, am pus un pas mai departe şi anume că atunci când o să aibă loc alegerile parlamentare anticipate se va implica, a spus de acum, că se va implica în desemnarea partidelor care vor forma Guvernul

Ion Cristoiu: A mai făcut o chestie anticonstituţională, el a spus de pe acum că consultările de mâine sunt inutile.

Marius Tucă: Da, a spus că mergem un pas spre alegerile anticipate.

Ion Cristoiu: Aici nu s-a putut stăpâni, aici s-a demascat, cum zicea Petre Roman de ţărănişti, pentru că normal nu mă aşteptam la asta, dar se vede că şi el e om să spună, domnule veniţi mâine la consultări, nu va fi PSD nici într-un caz şi dacă vor avea majoritate va fi tot PNL.

Marius Tucă: Şi cumva confirmă ce spuneaţi că o să îl pună pe Orban pentru că PSD a spus foarte clar că nu o să îl voteze pe Orban.

Ion Cristoiu: Care Orban este democrat aţi văzut, bla, bla.

Marius Tucă: Şi că au făcut reforme, dar nu i-a lăsat ciuma roşie, ce să mai, aţi fost magistral. Deci a fost prima dată, o demonstraţie pe direct că ceea ce spuneţi se întâmplă. Bine nu mă întorc la cazul Caracal că nu vreau să vă stric ziua. Dar mai departe domnul Cristoiu...

Ion Cristoiu: Nu vreţi să mă ascultaţi, eu de 30 de ani mă întreb ce a fost în capul lui Ceauşescu când a făcut 21 decembrie, e o minciună, nu l-a sfătuit nimeni, el chiar credea aşa ca şi ăsta.

Marius Tucă: Păi vă mai dau un argument pe care nu l-aţi luat în calcul...

Ion Cristoiu: Că a făcut în toate judeţele.

Marius Tucă: Nu, în momentul în care a fugit cu elicopterul şi era să fie linşat s-a blocat în lift, s-a dus la Snagov, a oprit acolo, ştiţi ce a vrut să facă acolo? Vă dau mărturia celui  care a fost cu el la Snagov inclusiv pentru că e prieten cu mine şi era garda familiei Ceauşescu, a început să sune, că vrea să sune la uzinele 23  August şi la Republica şi aşa mai departe să vorbească cu muncitorii să îl salveze.

Ion Cristoiu: Da. El a făcut mitingul din 21 convins că... ca şi dincoace.

Dacă Ludovic Orban e votat în formula asta, la primul sau al doilea, el se înlocuieşte pe el însuşi. În momentul în care el va fi votat, Ludovic Orban votatul vine şi îl dă afară ...

Marius Tucă: Exact.

Ion Cristoiu: Şi uite ce a ieşit.

Marius Tucă: mai avem 3 minute, nu, mie mi se pare chestia asta e o nadă şi o promisiune, veniţi votaţi PNL şi aşa mai departe pentru că mă voi implica şi în momentul în care vor fi alegeri parlamentare pentru formarea Guvernului, a spus asta foarte clar.

Ion Cristoiu: Că se va implica în victoria ălora sau în formare?

Marius Tucă: În victoria şi formarea. În victorie se va implica, nu s-a implicat şi până acum? Se implică cine trebuie.

Ion Cristoiu: Nu ştii ce iese...

Marius Tucă: Asta vom vedea, sunt vremuri interesante? Avem ce să discutăm până pe 21 iunie? Apropo cine va fi prim ministru interimar până în 21 iunie după ce cad cele două guverne?

Ion Cristoiu: Domnul Orban, asta e şmecheria.

Marius Tucă: A va fi şi atunci?

Ion Cristoiu: Păi dacă demisiona nu mai era, deci până pe 21 iunie...

Marius Tucă:  Păi a căzut de trei ori.

Ion Cristoiu: Nu contează, îl pune interimar.

Marius Tucă: A, şi îl pune interimar după ce cade de trei ori? 

Ion Cristoiu: Da, el în continuare e interimar, păi nu staţi, constituţional: constituţional există doi Ludovic Orban da? Ăla care este interimar şi ăla care e propus.

Marius Tucă: Nu îmi daţi pe masă cu pixul că nu suport.

Ion Cristoiu: Deci aţi înţeles?

Marius Tucă: Da, am înţeles, da.

Ion Cristoiu: Nu, că am vrut să scriu.

Marius Tucă: Glumeam domnul Cristoiu.

Ion Cristoiu: Deci domnul Orban este pus desemnat în locul lui puteaţi să fiţi dumneavoastră.

Marius Tucă: Deci în primul rând e holograma lui.

Ion Cristoiu: Da, care e desemnată mereu şi cad.

Marius Tucă: Şi care este partea  bună că e desemnată mereu şi partea proastă e aia care cade şi partea bună şi aia că va fi interimar şi aia care va candida la alegeri.

Ion Cristoiu: Ştiţi care va fi paradoxul? Dacă el e votat în formula asta, la primul sau al doilea, el se înlocuieşte pe el însuşi, deci el este interimar da? în momentul în care el va fi votat, Ludovic Orban votatul vine şi îl dă afară ...

Marius Tucă: Deci eu nu cred că după ce va fi căzut de trei ori Ludovic Orban şi Guvernul său, va fi pus interimar, îmi pare rău.

Ion Cristoiu: Nu are cum, că nu îl pune...

Marius Tucă: Rămâne din...

Ion Cristoiu: El rămâne interimar până când e votat un Guvern, chiar dacă e al lui.

Marius Tucă: Asta spune Constituţia practic.

Ion Cristoiu: Nu aţi înţeles că sunt doi Ludovic Orban? Unu care e interimar şi unu care candidează.

Marius Tucă: Da, am înţeles că rămâne interimar după ce cade, cum a rămas Dăncilă, interimar după ce a căzut, numai că între timp s-a format un nou guvern şi a fost votat.

Ion Cristoiu: Deci nu contează căderea lui la propriu, el cade în calitate de desemnat, domnul Tucă, cade în calitate de desemnat.

Marius Tucă: Acum am realizat, am înţeles şi exemplul Dăncilă, a rămas prim ministru interimar până când a fost numit un nou Guvern. Cazul ăsta nu va mai fi numit un guvern până când vor avea din nou alegeri parlamentare anticipate.

Ion Cristoiu: Putea să fie chiar Dăncilă numită desemnată, ea cădea, dar era în continuare interimar.

Marius Tucă: E adevărat, dar ea a căzut şi a rămas interimar, nu contează până când a fost numit un alt...

Ion Cristoiu: El rămâne chiar dacă va pica de două ori, nu înţelegeţi?

Marius Tucă: Săracul, am înţeles, de trei ori, nu de două ori. A căzut o dată şi mai cade încă de două ori, fiţi atent număraţi unul la primărie şi două... bine, oricum ne vedem zilele următoare să vedem dacă scenariul dumneavoastră...

Ion Cristoiu: Zilele următoare trebuie să discutăm comedia de mâine, unde se duc ei şi se fac...

Marius Tucă: Vom discuta comedia de mâine şi o să vedem dacă scenariul dumneavoastră se verifică punct cu punct.

Ion Cristoiu: Păi nu aţi zis că s-a verificat acum?

Marius Tucă: Până acum da, lăsaţi-mă şi pe mine să sper că nu că să ne putem confrunta, să avem opinii divergente. Oricum vom trăi şi vom vota până la urmă şi asta este interesant, care era participarea la vot la alegerile locale? Era mai mare decât la parlamentare?

Ion Cristoiu: Era mai mare întotdeauna.

Marius Tucă: Cred că era mai mare, încă un lucru extraordinar, dar care e împotriva PSD-ului, că va fi un număr mare de alegători...

Ion Cristoiu: Nu înţelegeţi că PSD nu are nici un interes să fie la putere, are nevoie de un scor şi îl va obţine.

Marius Tucă: Am înţeles, să obţină undeva la 30% pe acolo.

Ion Cristoiu: Poate să iasă şi 25% e bine.

Marius Tucă: Obţine mai mult până atunci că va rămâne totuşi tot Orban prim ministru interimar. Vă daţi seama totuşi cum va fi aceste luni, februarie, martie, aprilie, mai...

Ion Cristoiu: Şi se amână congresul PSD...

Marius Tucă: Ascultaţi-mă, iunie, par 5 luni de zile va fi Orban prim ministru interimar dar de fapt cu puteri foarte puţine...

Ion Cristoiu: Care cade de două ori...

Marius Tucă: De trei ori ( dacă ştiam nu îl mai invitam).

Ion Cristoiu: Domnul Tucă el este interimar la Victoria şi din când în când cade, aţi înţeles?

Marius Tucă: Hai că ne dă afară din studio. Şi în continuare el e premier. Şi nu va mai fi desemnat în iunie dacă o să câştige, ce naiba? Şi l-a rezolvat exact cum vă spuneam înainte de emisiune, că dacă era să urască pe cineva Iohannis era Orban şi i-a făcut-o punându-l prim ministru pentru lunile astea.

Ion Cristoiu: Ştiţi de ce nu va fi? Pentru că aliatul va spune nu Orban...

Marius Tucă: USR sau cine va fi, nu are ce să facă, „Ludovic eşti ochii mei dar nu am ce să fac” şi fără ei nu avem majoritate.

Ion Cristoiu: Aşa e, corect.

Marius Tucă: Va fi soluţia morală sau imorală la guvernare, vom vedea, vom trăi şi vom vota. Mulţumesc mult, ne vedem zilele următoare să vedem dacă scenariul oferit de dumneavoastră se respectă.

Ion Cristoiu: Oricum acum trebuie să recunosc că  a fost scenariul perfect.

Marius Tucă: Scenariul, trebuie să recunosc cu greu, îmi e foarte greu, perfect e puţin spus...

Ion Cristoiu: E prima dată când se face un experiment pe viu...

Marius Tucă: Pe viu, live, mai mult ca perfect, române în antologia Mediafax, Smart şi aşa mai departe. Ţineţi aproape.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici