Video Prof. Dr. Adrian Marinescu, la ”Marius Tucă Show”: Vârful epidemiologic va fi atins după Sărbătorile Pascale, iar în mai vor scădea cazurile / Virusul e parşiv, are o evoluţie deosebită

Ediţie specială ”Marius Tucă Show”, joi, 2 aprilie, de la ora 19.00. Invitat este dr. Adrian Marinescu, medic primar în cadrul Institutului National de Boli Infectioase “Matei Balş”.

2148 afișări

T: Premierul Franţei propune ieşirea din izolare pe baza unui certificat care sa ateste faptul că persoana respectivă a avut virusul şi că este creată imunitatea. A mai propus şi ieşirea din carantină după criterii de vârstă. Este importantă testarea şi după carantină pentru că vom putea determina imunitatea.

Dialog Prof. Dr. Adrian Marinescu - Marius Tucă:

T: Sunteţi un medic tânăr şi asta ne bucură, că în prima linie sunt medici tineri. Cum credeţi că se va întampla în România ieşirea din carantină?

M: După Sărbătorile Pascale o să se atingă vârful epidemiologic şi după 1 mai vor scădea cazurile. E posibil sa avem un nou varf. Ar fi o greseala sa avem o iesire din izolare brusca. Aceasta monitorizare ar trebui facuta si cand vom avea mai putine imbolnaviri. Intr-un spital care este in prima linie exista si acest risc de imbolnavire al personalului medical. Chiar daca la Bals avem toate echipamentele, tot poate sa apara o mica eroare. Dar la Bals s-au luat masuri imediat.

Medicii au devenit pacienti. Sunt 6 cadre medicale, 5 dintre ei sunt asimptomatici si unul are slabe simptome. Ce mi se pare mie important este ca acesti pacienti au fost cazuri izolate, ei nu pot transmite mai departe, sunt monitorizati si tratati. Noi promitem ca ne facem treaba asa cum ne-am facut-o si pana acum. E important ca masurile sa fie luate foarte rapid, sa opresti lucrurile acolo si sa mergi mai departe. Este important sa se ia masuri rapid sa opresti epidemia, apropo de situatia de la Suceava.

Simptomatologia Covid are o plaja foarte larga de exprimare. O infectie virala inseamna o simpomatologie care de multe ori e foarte vasta. Intotdeauna cand se vorbeste de pandemie, de obicei simptomatologia e variata.

T: Va gandeati acum o luna ca se va amplifica aceasta stare atat de rapid?

M: Era clar ca daca se intampla international va ajunge si la noi. Totusi, as vedea si partea plina a paharului. Chiar daca suntem in curba ascendenta, chiar daca suntem inca departe de rezolvare, totusi lucrurile au ramas intr-o limita rezonabila. Facem in momentul acesta 2000 de teste, ceea ce este un lucru foarte important la capacitatile Romaniei.

In Italia au fost si chinezi, cu intazierea luarii masurilor s-a intamplat ce s-a intamplat. Spania se considera ca e varianta 2 a Italiei. In Marea Britanie si Olanda, spuneam in urma cu doua saptamani ca ei nu au nevoie de masuri si ca tinerii trebuie sa rezolve prin imunizare. Dupa parerea mea, modelul Suediei, unde nu exista izolare, este gresit. Inchiderea fenomenului Covid-19 ar trebui sa se intample simultan. Ceea ce nu se ia in calcul este ca tinerii, care au afectiuni cronice, au risc foarte mare de a face o forma severa cu complicatii respiratorii.
 
T: Chiar daca 85% sunt asimptomatici, primejdia este sa da dea mai departe virusul.
 
M: Cand vorbim de persoane cu afectiuni  severe, ei vor face forme severe. Din toate lucrurile rele tragem si avantaje. Aceasta criza ne va invata ca pe viitor trebuie sa fim mai pregatiti.
 
T: Ce parere aveti despre Germania, multe infectari si putini morti.
 
M: Au fost doua teorii, prima ca a fost o forma mai putin agresiva, si a doua ca a fost o sponsorizare enorma a statului pemntru echipament medical. La ei monitorizare in terapie intensiva s-a facut mult mai rapid. Sunt oameni care trebuie sa ajunga la ventilatie in 2 ore. La ei au avut unde sa ajunga.
 
Americanii sunt mult inferiori Germaniei. In America nu e nici pe departe rezolvata problema. Problema in America este obezitatea mai ales cea infantila.
 
T: Profesorul Cercel spunea ca pana a ajunge la ventilare este nevoie de oxigen, spunand ca virusului nu ii place deloc oxigenul.
 
M: La Matei Bals, ventilarea este parte din tratament. Oxigenul trebuie folosit de la inceput. Pacientii, chiar daca sunt intr-o forma usoara, au si saturatie in oxigen. Cum apare o mica modificare se actioneaza rapid cu partea de oxigen. Sunt pacienti care au o forma medie si pot sa ajunga in 2-3 ore in terapie intensiva.. Oxigenul trebuie folosit de la inceput.
 
În aceste săptămâni, probabilitatea ca o persoană să aibă o viroză e mai mare. Dacă ne doare puţin în gât nu trebuie să ne gândim la coronavirus. 
 
T: Au fost multe discutii contra vaccinarii. Cu totii asteptam un vaccin care sa fie eficient. Credeti ca o sa mai fie oameni care se vor opune vaccinarii?
 
M: Noi, medicii, nu am reusit sa informam suficient de mult astfel incat sa se inteleaga ce presupune vaccinarea. O imunitate buna e un lucru bun in raport cu orice infectie. Dacă stăm fără vaccin, e o loterie. Ca si la gripa, la externare ii intrebam pe oameni daca se vor vaccina si majoritatea imi raspundeau afirmativ.
 
T: Am inteles ca sunt pacienti cu imunitate buna, dar organismul raspunde disproportionat si face mai mult rau raspunsul sistemului imunitar.
 
M: Sunt niste exceptii. Majoritatea bolnavilor au afectiuni cronice si cad ca popicele din pacate. In Italia, un sistem muzical bine pus la punct a reusit sa creasca speranta de viata foarte mult pentru cetatenii din nordul Italiei, dar au fost loviti foarte mult batranii.
 
T: Cum sunt pacientii din punctul de vedere al moralului?
 
M: Există trei crize legate de COVID-19: partea medicală, economică şi psihologică. Serviciile telefonice de psihologie au un rol foarte important acum. Începem sa mai vedem luminitele de la capatul tunelului. Pacientii sunt foarte multi, apasati si au o presiune psihologica. Serviciile de psihologie au o mare importanta. Cei mai multi au forme usoare. Dar si acestia au o psihologie - a testului. Cum mi-a iesit testul? Mai raman cateva zile in spital? E si o situatie total diferita fata de ce am avut inainte. Medicii arata precum niste cosmonauti cu echipamentele astea. Nu mai e acea relatie interumana, cu zambete.
 
Virusul e destul de parşiv şi are o evoluţie deosebită. Nu există un tratament miraculos deocamdată. Schemele ajută în ideea de a avea o vindecare mai rapidă. Exista medicamentul folosit in malarie, pentru a impiedica pacientii cu penumonie sa ajunga la o forma medie. Clorochina se numeste. Aceste medicamente nu garanteaza vreun fel.
 
T: Cum e cu pacientii care sunt tratati la domiciliu?
 
M: Un pacient care are forme medii nu va ramane acasa niciodata. Hotararea de a lasa pacientii acasa se ia greu. In scenariul 4, cei care sunt asimptomatici pot ramane acasa.
 
T: Cum se va desfasura viata noastra, economic, dupa pandemie?
 
M: Din pacate, au fost cetateni care nu au respecat nimic si care la randul lor au declansat adevarate focare. As incheia intr-o nota optimista. In urmatarele saptamani ar trebui sa ajungem la un maxim si in mai-iunie sa relaxam masurile.Cred ca toti ar trebui sa inteleaga ca acea relaxare trebuie sa se faca treptat. La inceputul lui iunie ar trebui sa incepem sa revenim la o normalizare a vietii. Mai avem de tras cateva saptamani.
 

Medicul Adrian Marinescu va vorbi la ”Marius Tucă Show” despre ultimele informaţii privind criza coronavirusului în România, despre situaţia din spitale şi despre noile măsuri luate de autorităţi pentru a limita răspândirea bolii.  Vei afla detalii despre cum se vede lupta de pe prima linie a fronului, dar şi despre ce trebuie să faci pentru a te feri de infecţie.

Acestea sunt doar câteva dintre subiectele dezbătute cu medicul Adrian Marinescu,  începând cu ora 19.00, într-o emisiune LIVE "Marius Tucă Show", pe mediafax.ro.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici