Al 10-lea record lunar consecutiv de căldură: "Lumea pe un teritoriu necunoscut"

Temperaturile globale au atins un nou maxim istoric în martie 2024, marcând al zecelea record lunar consecutiv. Creşterea alarmantă a temperaturilor a stârnit îngrijorarea experţilor climatici, care se tem că încălzirea globală ar putea accelera.

563 afișări
Imaginea articolului Al 10-lea record lunar consecutiv de căldură: "Lumea pe un teritoriu necunoscut"

Al 10-lea record lunar consecutiv de căldură: "Lumea pe un teritoriu necunoscut"

Datele publicate de Copernicus Climate Change Service arată că temperaturile de la suprafaţa globului în martie au fost cu 0,1°C mai mari decât recordul anterior stabilit în 2016 şi cu 1,68°C mai mari decât media preindustrială, notează The Guardian.

Tendinţa de încălzire este deosebit de îngrijorătoare, deoarece depăşeşte temporar ţinta de 1,5°C stabilită ca obiectiv în Acordul de la Paris. Deşi încălcarea acordului nu va fi considerată oficială decât dacă tendinţa persistă la scară decenală, creşterea bruscă a temperaturilor din ultimul an a surprins mulţi oameni de ştiinţă.

Diana Ürge-Vorsatz, vicepreşedintă a Grupului interguvernamental de experţi privind schimbările climatice (IPCC), a declarat că planeta s-a încălzit cu 0,3 grade Celsius pe deceniu în ultimii 15 ani, aproape dublu faţă de tendinţa din anii 1970. "Este acest lucru în limitele variabilităţii climatice sau un semnal de încălzire accelerată? Preocuparea mea este că ar putea fi prea târziu dacă aşteptăm să vedem", a scris ea pe Twitter.

Gavin Schmidt, directorul Institutului Goddard pentru Studii Spaţiale al Nasa, a remarcat că recordurile de temperatură sunt depăşite în fiecare lună cu până la 0,2C.

"Este umilitor şi puţin îngrijorător să recunoaştem că niciun an nu a încurcat capacităţile de predicţie ale oamenilor de ştiinţă în domeniul climei mai mult decât 2023", a scris succesorul lui Jim Hansen într-un articol recent pentru Nature.

El a enumerat mai multe cauze posibile ale acestei anomalii, inclusiv El Niño, reducerea emisiilor de dioxid de sulf, precipitaţiile vulcanice şi intensificarea activităţii solare.

Totuşi, Schmidt avertizează că aceşti factori nu sunt suficienţi pentru a explica creşterea de 0,2°C. "Dacă anomalia persistă până în august, lumea va intra pe un teritoriu necunoscut. Acest lucru ar putea indica o modificare fundamentală a modului în care funcţionează sistemul climatic, mult mai devreme decât se aştepta", a declarat el.

Schmidt a enumerat mai multe cauze plauzibile ale acestei anomalii - efectul El Niño, reducerea particulelor de dioxid de sulf care răcesc datorită controalelor de poluare, precipitaţiile produse de erupţia vulcanică Hunga Tonga-Hunga Ha'apai din Tonga din ianuarie 2022 şi intensificarea activităţii solare în perioada premergătoare unui maxim solar prezis.Dar, pe baza analizelor preliminare, el a spus că aceşti factori nu sunt suficienţi pentru a explica creşterea de 0,2C: "Dacă anomalia nu se stabilizează până în august - o aşteptare rezonabilă bazată pe evenimentele El Niño anterioare - atunci lumea va fi pe un teritoriu necunoscut. Aceasta ar putea implica faptul că o planetă în încălzire modifică deja în mod fundamental modul în care funcţionează sistemul climatic, mult mai devreme decât anticipau oamenii de ştiinţă."

Cauza principală a încălzirii globale - emisiile de combustibili fosili - este bine cunoscută şi acceptată de comunitatea ştiinţifică. Un sondaj al a 90.000 de studii climatice a identificat un consens de 99,9% că activitatea umană este responsabilă pentru schimbările climatice.

Samantha Burgess, director adjunct al Copernicus Climate Change Service, a subliniat că oprirea încălzirii globale necesită reduceri rapide ale emisiilor de gaze cu efect de seră.

Michael E. Mann, omul de ştiinţă cunoscut pentru graficul "hockey-stick", a declarat că tendinţele actuale sunt de aşteptat, având în vedere creşterea continuă a emisiilor. El a avertizat că încălzirea rapidă a planetei este o realitate gravă, contrar opiniilor industriei combustibililor fosili.

Industria combustibililor fosili, cu interese financiare majore în joc, continuă să se opună eforturilor de combatere a schimbărilor climatice. Directorul general al Saudi Aramco, Amin Nasser, a declarat recent că renunţarea la petrol şi gaze este o "fantezie", ignorând consensul ştiinţific şi angajamentele luate la summitul Cop28 privind clima.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici