21 noiembrie 2002, invitarea României să adere la NATO

  • Astăzi se împlinesc 18 ani de când, pe 21 noiembrie 2002, în cadrul Summit-ului NATO de la Praga, România era invitată să înceapă convorbirile de aderare.
  • NATO cuprinde, în prezent, 30 de state din Europa şi America de Nord.
  • România a aderat la NATO la 29 martie 2004, moment de cotitură în evoluţia sa atât externă, cât şi internă.
294 afișări
Imaginea articolului 21 noiembrie 2002, invitarea României să adere la NATO

21 noiembrie 2002, invitarea României să adere la NATO

Astăzi se împlinesc 18 ani de când, pe 21 noiembrie 2002, în cadrul Summit-ului NATO de la Praga, România era invitată să înceapă convorbirile de aderare.

Generalul-maior Cătălin Tomescu, numit în această vară primul comandant al celei mai noi structuri NATO de pe teritoriul României, Corpul Multinaţional Sud-Est, ne spune ce a reprezentat acest moment.
 
”A reprezentat în primul rând un succes politic. Noi toată istoria am încercat cumva să ne asigurăm independenţa, securitatea. De multe ori nu am reuşit, deoarece am fost mici faţă de interesele altora.
Nefiind Elveţia sau Austria nu puteai să devii independent. În partea asta a Europei este aproape imposibil. Suntem situaţi exact la răscrucea intereselor, culturilor, mentalităţilor, liniilor de comerţ.
Am avut şi responsabilităţi. Să nu uităm participarea Armatei României din 1994 pe frontul Balcanilor de Est, terminând cu misiunile din Afganistan şi Irak pe care am încheiat-o în 2009, iar Afganistanul continuă participarea”, a spus Tomescu.
 
Vorbind de structura pe care o comandă şi provocările actuale de securitate, generalul Tomescu ne-a explicat rolul Comandamentului Corpului Multinaţional.
 
O capabilitate de luptă şi control în conducerea acţiunilor de luptă, dacă este cazul bineînţeles, pe teritoriul Românie şi în zona Mării Negre.
 
NATO, cea mai puternică alianţă politico-militară, creată în 1949, prin Tratatul Atlanticului de Nord, cuprinde în prezent 30 de state din Europa şi America de Nord.
România a aderat la NATO la 29 martie 2004, moment de cotitură în evoluţia sa atât externă, cât şi internă.
Militarii români participă, sub mandat NATO, la două dintre cele mai lungi misiuni externe, cele din Kosovo şi Afganistan.
În ultimele decenii, aproape 50.000 de militari au fost rotiţi în războaiele lumii unde au contribuit la menţinerea păcii şi şi-au îmbunătăţit abilităţile de luptători.
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici