ACL strânge semnături pentru convocarea unei sesiuni extraordinare pentru reexaminarea legii CAS

ACL a decis să declanşeze procedura de strângerea de semnături pentru convocarea unei sesiuni extraordinare a Camerei Deputaţilor şi a Senatului în 19 şi 20 august, pentru reexaminarea legii CAS, a declarat, joi, vicepreşedintele PNL Ludovic Orban.

217 afișări
Imaginea articolului ACL strânge semnături pentru convocarea unei sesiuni extraordinare pentru reexaminarea legii CAS

ACL strânge semnături pentru convocarea unei sesiuni extraordinare pentru reexaminarea legii CAS (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"ACL a hotărât să iniţieze procedura de convocare a sesiunii extraordinare, prin intermediul Regulamentului celor două Camere. La solicitarea unei treimi dintre deputaţi şi a unei treimi dintre senatori, am hotărât să declanşăm strângerea de semnături şi până la începutul săptămânii viitoare să obţinem toate semnăturile necesare pentru a demara convocarea unei sesiuni extraordinare a Camerei Deputaţilor şi a Senatului pentru reexaminarea legii CAS", a precizat Ludovic Orban, într-o conferinţă de presă.

El a arătat că, în cazul în care nu ar fi convocată o sesiune extraordinară, legea CAS nu va putea intra în vigoare la 1 octombrie.

Ludovic Orban a mai spus că nici Victor Ponta, nici Traian Băsescu nu vor reducerea CAS şi între aceştia ar fi "un blat".

"M-am convins că nici Victor Ponta, nici Traian Băsescu nu vor reducerea CAS şi, de fapt, între ei e un blat pentru a amâna la calendele greceşti introducerea acestei măsuri absolut necesare pentru dezvoltarea companiilor româneşti. La solicitarea noastră de convocare a unei sesiuni extraordinare, PSD a considerat de cuviinţă să nu o susţină, spunând că deja se poate reexamina pe 1 septembrie", a arătat Orban.

El a mai spus că, după reexaminarea legii de Parlament, Traian Băsescu "mai are la dispoziţie ca pârghie procedurală atacarea legii la Curtea Constituţională" şi reprezentanţii ACL consideră că şeful statului va face acest lucru, iar legea nu va putea intra în vigoare la 1 octombrie.

De asemenea, Orban a susţinut că, dacă premierul ar fi dorit ca această lege să intre în vigoare de la 1 octombrie, ar fi introdus la rectificarea bugetară efectele reducerii CAS.

Preşedintele Traian Băsescu a cerut Parlamentului reexaminarea legii pentru reducerea CAS, "din punct de vedere al oportunităţii". Potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului a semnat, în 23 iulie, cererea de reexaminare asupra Legii pentru modificarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, ulterior, referitor la decizia preşedintelui de a retrimite în Parlament legea privind reducerea CAS, că Legislativul este obligat să “reacţioneze cu rapiditate”, adică “la începerea sesiunii”. “Parlamentul este obligat, în situaţia actuală, să reacţioneze cu rapiditate, deci la începerea sesiunii. Nu este discutată, încă, posibilitatea unei sesiuni extraordinare, dar este un subiect care, fără îndoială, va fi un subiect în discuţiile pe care le voi avea cu prim-ministrul despre oportunitatea unei sesiuni extraordinare, în aşa fel încât să putem accelera acest proces şi să nu lăsăm ca prin toate pârghiile pe care le are la dispoziţie preşedintele să îngreuneze, să decaleze adoptarea acestor măsuri până la începutul anului 2015”, a spus Tăriceanu, în 24 iulie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici