Adrian Sârbu: Niciun ales sau numit pe funcţie publică în România nu dă un raport anual asupra executării mandatului. Parlamentul nu controlează Executivul şi serviciile, el se subordonează lor. Votul electronic şi uninominal este o premisă pentru exercitarea controlului fiecărui cetăţean asupra puterii politice

  • Un sondaj Mediafax-ZF-Aleph News arată că 90% din cei 10.000 de respondenţi sunt de acord ca, pentru accederea în orice funcţie publică, fiecare candidat să se înscrie cu un proiect-contract în baza căruia să fie evaluat anual de către cei care l-au votat, iar 10% împotrivă.
  • Proiectul-contract este specific corporaţiilor, unde managerul este ales dintre cei mai buni, primeşte un mandat cu criterii de performanţă şi dă un raport pe baza căruia este evaluat.
  • Cultura politică din România respinge modelul corporatist, de la cel mai înalt nivel, dar prin dezbaterile noastre vrem să te convingem că putem schimba ceva în ţara asta, iar votul tău să fie respectat, afirmă Adrian Sârbu.
177 afișări

Nemo: Prima întrebare. În România, Executivul e reprezentat de două instituţii: instituţia preşedintelui şi instituţia prim-ministrului. Eşti de acord să fuzioneze într-o singură autoritate executivă, preşedinte/premier, pe care să o votezi direct şi uninominal? A doua întrebare. Ai fost de acord să votezi electronic şi uninominal. Eşti de acord ca fiecare funcţie publică să aibă doar două mandate, fiecare mandat să fie de maximum 5 ani? Iar a treia întrebare: Eşti de acord ca pentru accederea în orice funcţie publică fiecare candidat să se înscrie cu un proiect-contract în baza căruia să fie evaluat anual de către cei care l-au votat?

Hofi: Să vedem contractul, cum spunea dl. Adrian Sârbu, orice CEO de la o companie listată la bursă... 90% dintre români vor să existe acest proiect-contract, 10% nu.

Adrian Sârbu: Ce facem, Hofi, că 90% dintre români vor, ceea ce în lumea largă, şi în România, se numeşte accountability, să dai seama, să dai raportul, să spui ce ai făcut. În România, 5 milioane sunt împărţiţi. Cred că 40% îi angajează multinaţionalele şi 60% îi angajează companiile româneşti. 5 milioane. Aceşti 5 milioane generează această valoare, acest PIB de 370 miliarde de euro anul acesta. Acum 20 de ani aveam un PIB sub 100 de miliarde. Aceşti oameni sunt administraţi, conduşi de manageri. Aceşti manageri, conform unei culturi, pe care noi o dispreţuim puţin, cultura corporaţiei, cum spui tu, plină de birocraţi.

Ce e o corporaţie? E un proiect mare în care investeşti public. Ce investeşti? Banii tăi de pensie, economiile tale le investeşti. Cineva trebuie să facă mai mulţi bani. E un om capabil, foarte bine plătit. Un manager, un CEO. Ai nişte criterii de performanţă incredibile, depinzi de evoluţia pieţelor şi tu îţi asumi asta şi raportezi lunar board-ului şi trimestrial investitorului. Acest model al corporaţiei americane este aproape în oglindă modelul executivului şi democraţiei americane. Adică eu, că sunt ales sau nu, am un mandat, dau un raport. Iacă-tă că românii, tu, care te uiţi la noi, dacă mai eşti unul sau una, îţi mulţumesc încă o dată, votează 90% accountability. Eşti mandatat să trăieşti pe banii mei, să-mi foloseşti banii şi să-i înmulţeşti trebuie să-mi dai raportul.

Se dă raport în România? Nicăieri. Sunt unele făcute la mişto în Parlament. Când vine şeful FBI în Congresul american, în comisie, evident că e o comisie închisă pentru că sunt chestiuni de siguranţă naţională, îl prăjesc, că e şi expresia to grill, îl prăjesc deputaţii, senatorii de nu mai ştie de el. La noi şeful SRI, când are chef să vină, acum nu mai avem nici şef al SRI că e Klaus Iohannis. Încalcă Constituţia. Când vine şeful SRI în Parlamentul României, Comisia SRI se duce la frizer, la baie, la baia comunală şi când vine SRI se ridică în picioare şi îl aşteaptă de pe scări. Comisia SRI. Comisia SIE, Comisia de Apărare.

Hofi, asta e cultura noastră politică. Noi suntem aici, le-am spus spus spectatorilor, 1. să-i bucurăm, că poate vorbim cu vorbele lor. 2. Să enervăm şi să încercăm să te conving că putem schimba ceva din ţara asta, că trebuie să corectezi anomaliile din România în câmpul politic. Şi azi democraţia, care spune foarte clar: „eu am votat, eu vreau ca votul meu să fie respectat şi ăla care mi-a luat votul, poate m-a păcălit, dar poate se ţine de cuvânt să raporteze”.

Rezultatele sondajului Mediafax-ZF-Aleph News:

  1. În România, Executivul e reprezentat de două instituţii: instituţia preşedintelui şi instituţia prim-ministrului. Eşti de acord să fuzioneze într-o singură autoritate executivă, preşedinte/premier, pe care să o votezi direct şi uninominal?

DA -44%

NU-56%

 

  1. Ai fost de acord să votezi electronic şi uninominal. Eşti de acord ca fiecare funcţie publică să aibă doar două mandate, fiecare mandat să fie de maximum 5 ani?

DA-77%

NU-23%

 

  1. Eşti de acord ca pentru accederea în orice funcţie publică fiecare candidat să se înscrie cu un proiect-contract în baza căruia să fie evaluat anual de către cei care l-au votat?

DA-90%

NU-10%

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici