AEP va cere dotarea secţiilor de vot cu calculatoare conectate la internet

Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a declarat, vineri, că Autoritatea Electorală Permanentă va propune Parlamentului, luni, introducerea unui sistem prin care secţiile de votare din ţară să fie dotate cu computere conectate la Internet, permiţând identificarea turismului electoral.

21 afișări
Imaginea articolului AEP va cere dotarea secţiilor de vot cu calculatoare conectate la internet

AEP va cere dotarea secţiilor de vot cu calculatoare conectate la internet (Imagine: Mediafax Foto)

Propunerea aparţine Autorităţii Electorale Permanente (AEP), iar sistemul ar putea fi pus în aplicare pentru prima dată chiar la alegerile prezidenţiale din toamnă, a declarat, la Galaţi, Toader.

"Luni, Autoritatea Electorală Permanentă ne va propune (n.r. în Parlament) o formă finală a acestui sistem, care presupune accesarea unui registru electronic pentru alegători, astfel încât se se poată verifica dacă un alegător a mai votat şi într-o altă secţie. A intervenit în acest proiect şi instituţia STS, care are sistemul de comunicaţii bine pus la punct şi vom putea astfel să eliminăm votul multiplu ca una din modalităţile de fraudă des folosite", a spus Toader.

Potrivit acestuia, proiectul ar putea deveni operaţional la alegerile prezidenţiale din toamnă, după ce ar putea fi inclus în noua lege pentru alegerea preşedintelui, iar sistemul presupune existenţa unui calculator conectat la Internet prin intermediul căruia să se poată verifica o bază de date.

În plus, Toader a spus că formula propusă de AEP va fi pusă la dispoziţia partidelor, care pot aduce amendamente.

Preşedintele Traian Băsescu cerea Guvernului, în şedinţa din 14 iunie, să analizeze posibilitatea ca la alegerile prezidenţiale, fiecare secţie de votare să fie dotată cu un calculator conectat la internet, pentru a se putea evita turismul electoral.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici