ALEGERI LOCALE PARŢIALE. Ingineri, profesori, mecanici şi un agent de pază - între candidaţii la alegerile de duminică

Primarii a 49 de localităţi din România urmează să fie aleşi duminică, după ce funcţiile au rămas vacante ca urmare a demisiilor unor titulari, situaţiilor de incompatibilitate, invalidării mandatelor sau a decesului. Printre aspianţi se află ingineri, profesori, mecanici, dar şi un agent de pază.

2742 afișări
Imaginea articolului ALEGERI LOCALE PARŢIALE. Ingineri, profesori, mecanici şi un agent de pază - între candidaţii la alegerile de duminică

ALEGERI LOCALE PARŢIALE. Ingineri, profesori, mecanici şi un agent de pază - între candidaţii la alegerile de duminică

Craiova - judeţul Dolj

Craiovenii vor decide, pe 11 iunie, cine va fi noul primar al oraşului, funcţia rămânând liberă după ce primarul ales în 2016, Lia Olguţa Vasilescu, a demisionat când a fost numită ministru al Muncii şi Justiţiei Sociale.

Opt candidaţi s-au înscris în competiţia electorală, printre ei fiind o singură femeie.

Partidul Social Democrat (PSD) mizează pe Mihail Genoiu, fost viceprimar şi primar interimar al oraşului până la depunerea candidaturii pentru alegerile din 11 iunie. La scrutinul din iunie 2016, Genoiu a fost ales în consiliul local de pe listele alianţei PSD+UNPR, iar după ce Olguţa Vasilescu a plecat în Guvern el a ocupat funcţia de primar interimar.

Partidul Naţional Liberal (PNL) îl are drept candidat la funcţia de primar al municipiului Craiova, pe senatorul Mario Ovidiu Oprea, liderul liberalilor din această cameră a Parlamentului. Mario Ovidiu Oprea este membru PNL din 1990 şi senator din anul 2004.

Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE) trimite în competiţia electorală pentru Primăria Craiova o femeie. Este vorba despre Anişoara Stănculescu, preşedinte ALDE Craiova, şi director al Cancelariei Prefectului până la depunerea candidaturii la Primărie.

USR îl are drept candidat pe deputatul de Dolj Adrian Prisnel, iar Partidul Noua Românie pe Sorin Preda Nica, care în 2016 a candidat pentru un post de senator în Gorj, în timp ce candidatul PMP este Dumitru Călina, de profesie inginer.

Pentru funcţia de primar al Craiovei s-au înscris şi doi independenţi, respecctiv un fost consilier ALDE şi decanul Baroului Dolj.

Emil Iulian Mladin este fost consilier local ALDE şi, deşi va candida independent, este de notorietate în oraş că este susţinut în această campanie electorală de PNŢCD şi Uniunea Populară Social Creştină.

Fără susţinerea vreunui partid politic candidează la alegerile locale pentru funcţia de primar al Craiovei, decanul Baroului Dolj, avocatul Lucian Bernd Săuleanu. Decanul Baroului Dolj a fost vicepreşedinte al PNL Craiova şi a intenţionat să se înscrie în cursa internă a partidului pentru alegerea candidatului la primăria municipiului, însă a demisionat din partid, în urma desemnării directe a senatorului Mario Ovidiu Oprea.

Lucian Bernd Săuleanu, în vârstă de 42 ani, este profesor la Facultatea de Drept a Universităţii din Craiova, dar şi preşedinte al Curţii de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie Dolj.

Numărul de alegători este de 256.233.

Tot pe 11 iunie, în judeţul Dolj vor fi organizate alegeri locale parţiale şi în comuna Işalniţa, unul dintre candidaţii înscrişi în competiţia locală fiind chiar primarul ales în 2016, Ovidiu Flori, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor.

Târgu- Jiu - judeţul Gorj

La Târgu- Jiu, fostul primar Florin Cârciumaru, aflat la al cincilea mandat de primar, a obţinut, în decembrie anul trecut, un mandat de senator.

În cele 56 de secţii amenajate sunt aşteptaţi, duminică, 80.150 de votanţi, care trebuie să aleagă între şapte candidaţi pentru funcţia de primar: Aurel Popescu (PSD), Marcel Romanescu (PNL), Radu Miruţă
(USR), Ion-Eduard Lădaru (ALDE), Daniela Grădinaru (PMP) şi candidaţii independenţi Viorel Salvador Caragea şi Gheorghe Caralicea.

Râşnov - judeţul Braşov

Reprezentanţi ai Biroului Electoral de Circumscripţie Orăşenească Râşnov au declarat, corespondentului MEDIAFAX, că la alegerile locale parţiale din 11 iunie candidează Liviu Călin Butnariu, viceprimar cu atribuţii de primar, dar şi doi consilieri locali Daniel Nicolae Diaconu şi Marius Cristinel Lungu.

Liviu Călin Butnariu candidează din partea PNL, Daniel Nicolae Diaconu este membru PER şi este susţinut de o alianţă electorală constituită la nivel local - Alianţa Râşnovul Tău (ART) - formată din PSD, ALDE şi MSL (Mişcarea Social Liberală), în vreme ce Marius Cristinel Lungu candidează independent.

Astfel, în cursa pentru Primăria Râşnov intră doi ingineri, Liviu Călin Butnariu şi Daniel Nicolae Diaconu, respectiv un profesor, Marius Cristinel Lungu, care este, de altfel, consilier local ales pe listele PSD. Acesta candidează independent, fiind nemulţumit că nu a fost susţinut de partid.

În Râşnov au fost amenajate zece secţii de votare, iar duminică sunt aşteptaţi la urne circa 14.600 de alegători.

La Râşnov se organizează alegeri locale parţiale după ce, primarul ales în iunie 2016, Adrian Veştea, a fost ales de consilierii judeţeni pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov, iar astfel oraşul a rămas fără primar.

Moineşti- judeţul Bacău

Fost viceprimar al municipiului Moineşti, din ianuarie 2017 Valentin Vieru îndeplineşte atribuţiile de primar interimar, post rămas vacant după demisia lui Ilie Viorel din funcţie, după ce a obţinut un mandat de senator ALDE.

La urne sunt aşteptaţi 20.340 de votanţi, care au de ales între juristul Valentin Vieru (ALDE), managerul Ştefan Cezar Vascan (PNL), istoricul Paul-Claudiu Cotîrleţ (PSD), maistrul mecanic, acum prensionar, Pavel Căpraru (PNŢCD) şi agentul de pază Mircea-Ionel Găburici (PMP).

Municipiul Roman - judeţul Neamţ

Pentru Primăria municipiului Roman candidează patru persoane: Lucian Ovidiu Micu (PNL), Marius Neculai (PSD), Radu Samson (USR) şi Elena Chelmuş (PMP). Municipiul Roman a rămas fără primarul ales în iunie 2016 după ce Laurenţiu Dan Leoreanu (PNL) a ajuns deputat.

În Roman sunt înregistraţi 59.118 cetăţeni cu drept de vot.

În judeţul Neamţ mai au aloc alegeri locale parţiale în comunele Pipirig şi Bălţăteşti.

Buşteni - judeţul Prahova

Alegeri parţiale vor fi organizate, duminică, şi în oraşul Buşteni, judeţul Prahova, după ce primarul Emanoil Savin a renunţat la funcţie, fiind ales senator.

Potrivit registrului electoral, 8.421 de persoane au drept de vot în această localitate.

Un independent şi şapte reprezentanţi de partide au intrat în cursa electorală: Anghel Dan, independent, Dan Irinel Ghiţă (Partidul Social Democrat), Cristian Virgiliu Achim (Partidul Naţional Liberal), Mihai Mircea Totpal (Partidul Ecologist Român), Gheorghe Haiduc (Uniunea Salvaţi România), Valentin Codescu (Partidul Mişcarea Populară), Andronel Toma (Partidul România Mare) şi Mircea Laurenţiu Corbu (Alianţa Liberalilor şi Democraţilor).

Alegeri locale parţiale vor fi organizate, duminică, în Prahova, şi în alte trei localităţi: Băicoi, Călugăreni şi Dumbrava.

Baia Sprie- judeţul Maramureş

Nouă candidaţi se vor înfrunta duminică în cadrul alegerilor locale parţiale pentru ocuparea funcţiei de primar al oraşului Baia Sprie, judeţul Maramureş, cinci dintre aceştia fiind independenţi.

Potrivit Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Maramureş, candidaţii pentru Primăria Baia Sprie sunt Sebastian Alin Birda (PNL), Claudia Cetăţeanu (PMP), Tamas Etelka (PSD), Gheorghe Aurel Breban (ALDE), Dorin Simion Sabo (independent), Ioan Corodan (independent), Luca Ştefănoiu (independent), Gheorghe Cherecheş (independent) şi Olimpiu Alexandru Pop (independent).

Pentru ocuparea funcţiei de primar în Ulmeni s-au înscris doar doi candidaţi, Cornelia Luca (PSD) şi Lucian Ioan Titus Morar (PMP).

La Baia Sprie au loc alegeri locale parţiale după ce fostul primar Dorin Paşca a demisionat, fiind găsit incompatibil de către Agenţia Naţională de Integritate (ANI), care i-a imputat faptul că şi-a angajat fratele în Primărie, iar la Ulmeni deoarece Lucian Ioan Titus Morar, ales edil în 2016 a renunţat la funcţie după ce a fost ales vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Maramureş. Acum el candidează din nou pentru această funcţie.

Numărul alegătorilor înscrişi pe listele electorale de la Baia Sprie este 13.860, iar la Ulmeni de 5.735.

Siminicea şi Iacobe­ni - judeţul Suceava

În judeţul Suceava duminică vor avea loc alegeri în două lo­calităţi, Siminicea şi Iacobe­ni.

Localnicii din Simi­nicea nu mai au prim­ar de la începutul acestui an, de când social -democra­tul Sergiu Paşniciuc, aflat la primul ma­ndat, şi-a dat demisia din mot­ive personale. La al­egerile de duminică pe buletinele de vot din comuna Siminicea vor fi tipărite două nume: Maria Murariu (PSD), profesor la şcoala din localiate, şi Va­sile Clim (PNL), actualul primar interimar al comunei.

Primarul comunei Ia­cobeni din judeţul Suceava, Angelica Fod­or a renunţat la mandat după ce a câştigat un post de parlamentar în Came­ra Deputaţilor la aleg­erile de toamna trec­ută. În cursa pentru funcţia de
primar al comunei s-au înscris Viorel Maxim din partea PSD şi Vasile Groza, PNL.

În ambele localităţi duminică vor fi câ­te trei secţii de votar­e.

Fr­untişeni - judeţul Vaslui

Primarul comunei Fr­untişeni, judeţul Va­slui, Neculai Lupu, a fost demis vara trecută, la sc­urt timp după câştig­area alegerilor, în urma deciziei Curţii Con­stituţionale prin ca­re aleşii locali care sunt condamnaţi cu suspe­ndare nu îşi pot păs­tra funcţiile. Nicol­ae Lupu a fost condamnat la închisoare cu suspend­are în iunie 2013, după ce procurorii DNA l-au trimis în judecată pentru abuz în servi­ciu contra intereselor publice si conflict de inte­rese.

Potrivit anchetator­ilor, Nicolae Lupu, la acea vreme primar al comunei Fruntişeni, ajutat de un angajat al Primă­riei, a dat în arendă mai multe te­renuri de păşune fără a avea acordul Con­siliului Local. Astfel, buge­tul comunei pe care o conducea a fost pr­ejudiciat cu suma de 43.569 de euro.

Pentru alegerile de la sfârşitul ac­estei săptămâni s-a înscr­is din nou în cursă Ionel Onel, cel ca­re a pierdut în 2016 fotoliul de primar la doar patru voturi diferenţă faţă de social -democratul Nicolae Lupu.

În cursă s-au mai înscris şi Dumit­ru Mocanu - PNL şi Gheorghe Ant­on - PMP.

Şipote - judeţul Iaşi

Localitatea Şipote din judeţul Iaşi este condusă de către un primar interimar de la sfâ­rşitul anului trecut, de când Dorin Malii a pierdut procesul cu Prefect­ura Iaşi. Primarul din Şipote a contestat în instanţă
ordinul de prefect prin care fusese dem­is, în baza deciziei Curţii Constituţionale care prevede ca aleşii condamnaţi să nu îşi mai poată exercita funcţia. Dorin Malii fusese co­ndamnat în luna augu­st a anului
trecut de către mag­istraţii ieşeni la un an şi cinci luni de închisoare cu suspendare pentru fals intelectual, pentru o faptă din 2008. Pe atunci Malii era vi­ceprimar şi l-a ajut­at pe edilul din acea vreme să
falsifice doc­umente pentru a obţi­ne ilegal fonduri eu­ropene.

La alegerile de la Şipote de duminică s-au înscris actualul viceprimar, social - democratul Constantin Puiu, libe­ralul Ionel Nicurici­uc, fost primar în mandatul 2012-2016, şi Petru Corlat din partea PMP.

Denta - judeţul Timiş

În judeţul Timiş au loc alegeri locale parţiale în comuna Denta. Fostul primar, Iacob Slavoliub (PSD), şi-a început în iunie 2016 al patrulea mandat, dar a murit în martie 2017, din cauza unei boli grave. Atribuţiile lui Slavoliub au fost preluate de viceprimarul Petru Tapanov (PSD-ALDE), care candidează la alegerile locale parţiale de duminică pentru funcţia de primar.

De asemenea, în cursă s-au mai înscris şi consilierul local Pasici Vlastimir (PMP). Din partea PNL candidează Laurenţiu Giorici, de meserie economist şi preşedintele organizaţiei locale a partidului, iar din partea PP-USL candidează Jean Petricaş.

Lăpuşnicu Mare - judeţul Caraş-Severin

Comuna Lăpuşnicu Mare este singura din judeţul Caraş-Severin în care au loc alegeri locale parţiale, după ce Ion Lala (PSD) şi-a dat demisia din funcţia de primar, în februarie 2017, invocând motive de sănătate. Ion Lala se afla la cel de-al cincilea mandat de primar.

Pentru Primăria Lăpuşnicu Mare candidează Mihaela Drăgilă (PNL), Nicolae Popistaş (PSD) şi Andrei Deleanu (PMP).

1.410 alegători sunt aşteptaţi la urne duminică, fiind înfiinţate două secţii de vot, la Lăpuşnicu Mare şi la Moceriş.

Guvernul a stabilit în data de 11 iunie 2017 organizarea scrutinului local parţial pentru alegerea primarului în 49 de localităţi în care această funcţie a rămas vacantă ca urmare a demisiilor unor titulari, situaţiilor de incompatibilitate, invalidării mandatelor, decesului etc.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici