Alegeri parlamentare în Serbia. Partidul preşedintelui Aleksandar Vucic e favorit să rămână la putere

Sârbii votează duminică în cadrul unor alegeri anticipate considerate un efort al preşedintelui Aleksandar Vucic şi al Partidului său, Partidul Progresist Sârb (SNS), de a-şi asigura un nou mandat de patru ani, după ce două împuşcături în masă la începutul acestui an le-au afectat popularitatea.

415 afișări
Imaginea articolului Alegeri parlamentare în Serbia. Partidul preşedintelui Aleksandar Vucic e favorit să rămână la putere

Sursa foto: Hepta/Mediafax Foto

Un total de 18 partide şi alianţe îşi dispută sprijinul electoratului de 6,5 milioane de locuitori pentru 250 de locuri în parlament. Pragul pentru a intra în parlament este de 3% din voturi. Secţiile de votare s-au deschis la ora locală 7.00 şi se vor închide la ora 20.00.

Primele rezultate neoficiale, bazate pe monitorizarea numărătorii la un eşantion naţional de secţii de votare, sunt aşteptate după ora 21.00, conform Reuters.

Comisia electorală de stat este aşteptată să anunţe rezultatele complete în zilele următoare.

Două împuşcături în masă în luna mai, soldate cu 18 morţi, dintre care nouă elevi de şcoală primară, au declanşat proteste care au zguduit controlul de zece ani al lui Vucic şi al SNS asupra puterii. Disensiunile au fost exacerbate de creşterea inflaţiei, care a ajuns la 8% în noiembrie.

Partidele de opoziţie îl acuză pe Vucic şi pe SNS de mituirea alegătorilor, de înăbuşirea libertăţilor presei, de violenţă împotriva oponenţilor, de corupţie şi de legături cu crima organizată. Vucic şi aliaţii săi neagă aceste acuzaţii.

După ce a votat într-o şcoală din centrul Belgradului, Dragan Djilas, un lider al alianţei de opoziţie de centru-stânga "Serbia împotriva violenţei", a declarat că "au început schimbările în Serbia".

"Oamenii sunt hotărâţi să trăiască... normal, fără criminalitate şi corupţie, fără ca preţurile să se dezlănţuie", a spus el.

Un sondaj de opinie preelectoral realizat de site-ul Nova Srpska Politicka Misao a plasat SNS şi alianţa sa "Serbia nu trebuie să se oprească" în frunte cu 39,8% din voturi, urmată de alianţa "Serbia împotriva violenţei" cu 25,6% şi de Partidul Socialist (SPS), un partener de coaliţie de lungă durată al SNS, cu 8,9%.

După ce a votat în municipalitatea Novi Beograd din Belgrad, Vucic a declarat că este încrezător în victorie.

"Aceasta este o precondiţie majoră pentru ca Serbia să continue pe calea prosperităţii şi a succesului", a spus el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici