ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 - Meleşcanu, întrebat despre prelungirea votului: Am trimis propunerea la BEC, care a respins-o / Muhuleţ: BEC nu a înregistrat nicio solicitare de la MAE

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, duminică, după vot, că nu a votat în Paris pentru că a considerat decent să nu ia locul unui român din diaspora şi, răspunzând unei întrebări despre prelungirea votului, a spus că a trimis la BEC propunerea, dar aceasta a fost respinsă.

1073 afișări
Imaginea articolului ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 - Meleşcanu, întrebat despre prelungirea votului: Am trimis propunerea la BEC, care a respins-o / Muhuleţ: BEC nu a înregistrat nicio solicitare de la MAE

Teodor Meleşcanu (Imagine: Marius Dumbraveanu/ Mediafax Foto)

UPDATE 19:19 - Muhuleţ: La BEC nu a fost înregistrată nicio solicitare de la MAE legată de prelungirea votului

Purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ, a precizat, duminică, pentru MEDIAFAX, că la Biroul Electoral Central nu a fost înregistrată până la această oră niciun fel de solicitare din partea Ministerului Afacerilor Externe legată de prelungirea programului votării după ora 21.00.

Întrebat despre afirmaţiile ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, care a susţinut că a solicitat BEC prelungrea votului, Muhuleţ a răspuns că o astfel de cerere nu a fost înregistrată la Biroul Electoral Central.

Marian Muhuleţ a mai spus că MAE nu a făcut o astfel de propunere nici anterior zilei de duminică.

Ministrul de Externe a votat la Liceul Tonitza din Bucureşti şi-a justificat decizia de a nu vota în străinătate prin faptul că a considerat decent să voteze în ţară şi să nu ia locul unui român din diaspora. "Am considerat că este indecent ca eu, din România să vin să iau locul unui român care îşi putea exercita dreptul de vot, acolo. Şi toţi cei care se duc în străinătate să voteze şi nu înţeleg că puteau vota foarte bine în România, şi în această situaţie să îi lase pe românii din străinătate să poate să îşi fructifice votul", a explicat Meleşcanu.

Întrebat dacă consideră că sunt români care s-au dus special în străinătate pentru a vota, ministrul de externe a răspuns: "Am văzut declaraţii şi am văzut multă lume care s-a dus în excursie ca să voteze".

Solicitat să dea mai multe informaţii despre aceste persoane care s-au dus special să voteze în străinătate, Meleşcanu a spus: "Păi sunt publice, doamna Udrea anunţat că se duce la Paris să voteze, doamna Macovei, că se duce la Londra. Credeţi că îi ştiu chiar pe toţi cei care au plecat?".

El a continuat: 'Am spus că este de bun simţ, când ai alegeri şi poţi să votezi acasă şi eşti în România, să votezi în România şi eu am făcut asta. Nu m-am referit la nicio persoană".

Întrebat dacă este mulţumit de organizarea acestor alegeri în străinătate, Meleşcanu a spus: "În condiţiile legii, sunt extraordinare, pentru că s-a sporit de trei ori şi jumătate numărul celor care şi-au putut exprima votul şi eu spera ca până diseară să poată vota cât mai mulţi dacă nu toată lumea, cu o singură condiţie, ca lucrurile să funcţioneze în continuare foarte bine, cu respectarea regulilor pe care le-am stabilit şi oamenii să se ocupe de problema votului".

Meleşcanu a fost solicitat să transmită un mesaj către românii care încă se află la coadă pentru a vota, în străinătate.

"Mesajul meu este că am promis şi primul lucru pe care îl voi face este modificarea prevederilor legale, care într-adevăr nu mai răspund situaţiei actuale, unde sunt extrem de mulţi români care vin, fie temporar, se poate circula în toată Uniunea Europeană, deci există o imposibilitate practică de a estima numărul de români", a spus Meleşcanu.

În plus, Meleşcanu a spus, întrebat cum se simte în condiţiile în care aceşti români nu îşi pot exercita dreptul de vot, că îi pare rău şi speră că vor vota toţi.

Întrebat dacă cei care se află încă la coadă, la ora 21.00, vor putea să voteze, Teodor Meleşcanu a spus: "Cei care vor fi în secţie, vor putea să voteze cu toţii, sperăm să ajungă cu toţii să voteze".

Despre posibilitatea prelungirii programului de votare, Meleşcanu a spus că "a vorbit cu cine trebuie". "Respectiv am trimis propunerea la Biroul Electoral Central, care a respins această propunere", a spus ministrul.

Întrebat dacă îşi va da demisia în cazul în care nu toţi românii vor putea să voteze, Meleşcanu a spus: "De ce, că am făcut să voteze mult mai mulţi decât în primul tur?".

Teodor Meleşcanu a vorbit şi despre numărul românilor aflaţi în afara graniţelor ţării. "Dacă cineva poate să îmi spună care este numărul real de români din străinătate, atunci ne asumăm toate responsabilităţile, dacă ştie cineva. Eu nu ştiu", a spus ministrul de Externe.

Despre afirmaţia că i-a invitat pe românii din Paris să meargă la Nancy, să voteze, Meleşcanu a spus că ştie câţi kilometri sunt între cele două oraşe dar că s-a referit la toţi cei care a considerat că stau în împrejurimile Parisului şi sunt mai aproape de Nancy.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici