Aleşii locali îşi pierd mandatele dacă sunt condamnaţi definitiv la o pedeapsă cu executare

Senatul a adoptat, luni, o iniţiativă legislativă potrivit căreia consilierii judeţeni, primarii sau preşedinţii de Consilii Judeţene îşi pierd mandatele dacă sunt condamnaţi „prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă la o pedeapsă privativă de libertate cu executare".

300 afișări
Imaginea articolului Aleşii locali îşi pierd mandatele dacă sunt condamnaţi definitiv la o pedeapsă cu executare

Aleşii locali îşi pierd mandatele dacă sunt condamnaţi definitiv la o pedeapsă cu executare (Imagine: Andreea Alexandru / Mediafax Foto)

Iniţiativa legislativă a fost adoptată, în forma iniţială, deşi exista un raport suplimentar în care erau incluse amendamente, formulate de CSM, cu 85 de voturi „pentru”,5 abţineri şi 4 voturi „împotrivă”.

Iniţiativa legislativă adoptată de Senat modifică articolele 9, alineatul 2, litera f) din Legea 393/2004, şi articolul 15, alineatul 3, litera e) potrivit cărora, în forma actuală, pentru funcţiile amintite, mandatul încetează de drept, înainte de expirare, "în cazul unei condamnări, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate", dar şi completarea articolului 15, alineatului 2, astfel încât încetarea mandatului de primar să se producă şi în cazul condamnării, "prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru infracţiuni de corupţie prevăzute la art. 289-290 din Codul penal".

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea alin. (2) al art. 15 din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali a fost respinsă de Camera Deputaţilor. În urma adoptării proiectului de lege de către Senat, for decizional, legea va ajunge la promulgare.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici