Cererea de reexaminare a lui Iohannis privind legea dării în plată a ajuns la Senat

Conducerea Senatului a fost sesizată, luni, cu privire la solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis de reexaminare a legii privind stingerea creditelor prin darea în plată a imobilului ipotecat, aceasta urmând să fie discutată de Comisiile de specialitate.

1932 afișări
Imaginea articolului Cererea de reexaminare a lui Iohannis privind legea dării în plată a ajuns la Senat

Cererea de reexaminare a lui Iohannis privind legea dării în plată a ajuns la Senat

Cererea a ajuns la Senat şi va fi repartizată Comisiilor, a anunţat, luni, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Senatul este prima Cameră sesizată în acest caz.

Având în vedere că Parlamentul va intra în vacanţa de iarnă începând de miercuri, această solicitare va fi discutată abia în luna februarie, odată cu reluarea activităţii senatorilor şi deputaţilor.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, Parlamentului, cererea de reexaminare asupra legii privind stingerea creditelor prin darea în plată a imobilelor ipotecate, anunţă Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele Klaus Iohannis a explicat, vineri, pe Facebook, decizia de a transmite Parlamentului legea privind darea în plată, afirmând că acest proiect este "bine-venit", dar forma adoptată de Parlament, în loc să-i ajute pe cei cu credite, riscă să creeze "dificultăţi".

"Legea privind darea în plată este bine-venită, dar forma adoptată de Parlament, în loc să-i ajute pe cei care au credite imobiliare, riscă să creeze noi dificultăţi, mergând chiar până la imposibilitatea aplicării ei. Terminologia neclară, necorelarea cu legislaţia în vigoare şi crearea unor situaţii de inechitate între beneficiarii legii sunt câteva dintre problemele actului normativ. De aceea, am retrimis astăzi legea spre reexaminare Parlamentului. Este atributul Legislativului să definească mai riguros termenii folosiţi, astfel încât să fie eliminate neclarităţile şi evitate confuziile", a scris, pe Facebook, Klaus Iohannis.

Potrivit proiectului de lege, debitorul va ceda toate bunurile ipotecate în favoarea creditorului, în situaţia în care executarea obligaţiilor asumate prin contractul de credit a fost garantată cu două sau mai multe bunuri.

Debitorul trebuie să transmită creditorului prin intermediul unui executor judecătoresc, al unui notar public sau al unui avocat o notificare creditorului în care anunţă decizia de transmitere a dreptului de proprietate asupra bunului sau bunurilor ipotecate. Toate costurile notariale şi ale executorului judecătoresc sau avocatului, după caz, vor fi suportate de debitor.

După comunicare deciziei de către debitor, creditorul nu mai poate urmări codebitori sau garanţii personali sau ipotecari pentru stingerea creditului.

Proiectul de lege prevede că la momentul încheierii contractului pentru transferul de proprietate, respectiv la data pronunţării hotărârii judecătoreşti definitive, va fi stinsă orice datorie a debitorului faţă de creditor, acesta din urmă neputând solicita sume de bani suplimentare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici