Alina Bica: Regret că mi-am retras demisia. Există printre procurori o aripă talibană. Nu li se întâmplă nimic

Alina Bica, fostul procuror şef al DIICOT, a declarat că după numirea în funcţie, când a fost informată că "i se vor întâmpla lucruri rele" a intenţionat să demisioneze, prezentându-şi demisia unui "înalt oficial" care i-ar fi spus că ar "genera o stare de instabilitate".

7587 afișări
Imaginea articolului Alina Bica: Regret că mi-am retras demisia. Există printre procurori o aripă talibană. Nu li se întâmplă nimic

Alina Bica: Regret că mi-am retras demisia. Există printre procurori o aripă talibană. Nu li se întâmplă nimic

"Am avut multe nopţi în arest şi în penitenciar în care mi-am analizat ce se întâmpla şi de ce. Mi-am reproşat că mi-am retras demisia când am auzit că mi se vor întâmpla lucruri rele. La o lună după ce am fost numită a venit primul binevoitor care mi-a spus o poveste. La vremea respectivă aveam 41 de ani şi m-am gândit că viaţa mea trebuia să fie altfel. Am mers la un înalt oficial să îmi prezint demisia. Mi s-a explicat că demisia ar genera o stare de instabiitate şi că mă obligă funcţia la maturitate şi atâta timp cât nu fac lucruri, nu are ce să mi se întample", a declarat fostul procuror şef al DIICOT, Alina Bica, la Antena 3.

Astfel, în urma discuţiei cu înaltul oficial al cărui nume nu l-a precizat, Alina Bica şi-a retras demisia, susţine aceasta.

Fostul şef al DIICOT a declarat că a avut o relaţie tensionată cu procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, precizând că "era mai mult decât o tensiune evidentă".

"Am avut o diferenţă de abordare cu privire la o chestiune de politică publică, am reacţionat public, am contrazis-o public, s-a acutizat în timp", a spus Alina Bica.

De asemenea, aceasta a precizat că în perioada în care a activat la DIICOT i-a fost repartizat dosarul "Transgaz" în care ar apărea numele fratelui Laurei Codruţa Kovesi.

Fosta şefă a DIICOT Alina Bica a fost arestată preventiv în perioada 22 noiembrie 2014 - 21 aprilie 2015 şi în intervalul 02 septembrie - 22 octombrie, în două dosare diferite, fiind cercetată în mai multe cauze de corupţie instrumentate de procurorii DNA.

Alina Bica: Există printre procurori o aripă talibană. Nu li se întâmplă nimic

Fostul procuror şef al DIICOT; Alina Bica, a declarat că există printre procurori o aripă talibană care îşi permite să nu facă expertize în dosare, deşi acestea se impun, dând exemplu dosarele ANRP.

"Îmi place să cred că făceam parte din aripa procurorilor liberali. Există si o aripă talibană. Aripa talibană este de exemplu cea a procurorilor care, deşi scrie norma de drept să facă o expertiză financiar-contabilă, refuză acest lucru. Şi cărora nu li se întâmplă nimic", a declarat Alina Bica, la Antena 3.

Aceasta a dat exemplu dosarele ANRP, în care spune că procurorii erau obligaţi să facă aceste rapoarte. Alina Bica a mai spus că nici Elena Udrea şi nici Dorin Cocoş nu i-au cerut vreodată să intervină.

"La vremea când am votat în comisie nu am apucat să relaţionez în privat cu doamna Udrea. În dosarul de la ANRP nu l-am cunoscut pe Dorin Cocoş când am votat. Nu am primit vreo solicitare. Eram în comisie nouă persoane care nu se cunoşteau. E o situaţie mai complicată. Nu e ciudat că din 2005 şi până în 2012 când s-a modificat legea toate comisiile au fost arestate, oameni care nu se cunoşteau, fără excepţie toţi erau infractori? Oameni care s-au văzut o dată pe lună? Nu ridică nimănui un semn de întrebare acest lucru?", a spus Bica.

În dosarul "Bica 1" sunt judecaţi, pentru abuz în serviciu, opt foşti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor - fosta şefă a DIICOT Alina Bica, în calitate de fost reprezentant al Ministerului Justiţiei în comisia ANRP, Crinuţa Dumitrean, Sergiu Ionuţ Diacomatu, Cătălin Florin Teodorescu, Remus Virgil Baciu, Lăcrămioara Alexandru, Oana Vasilescu şi Dragoş George Bogdan. Evaluatorul Emil Nuţiu şi omul de afaceri Gheorghe Stelian sunt acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

Cei opt foşti membri ai Comisiei din ANRP sunt acuzaţi că i-au aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, în 2011, despăgubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

Alina Bica mai este judecată, în acelaşi dosar, şi pentru luare de mită şi abuz în serviciu, fapte de care a fost acuzată iniţial în dosarul "Bica 2". În urma unei decizii a instanţei supreme, dosarul "Bica 1" include toate acuzaţiile aduse fostului şef DIICOT pentru fapte pe care le-ar fi săvârşit ca membru în comisia ANRP, precum şi acuzaţiile faţă de Dorin şi Alin Cocoş şi Ionuţ Mihăilescu.

Omul de afaceri Dorin Cocoş este judecat pentru două fapte de trafic de influenţă şi dare de mită, iar fiul acestuia Alin Cocoş, pentru complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la dare de mită. Procurorii DNA i-au trimis în judecată şi pe Ionuţ Florentin Mihăilescu, fost consilier al lui Alinei Bica, persoană apropiată lui Alin Cocoş, pentru complicitate la luare de mită (două fapte).

Dorin Cocoş este acuzat că, în schimbul influenţei exercitate asupra Alinei Bica şi a altui membru al Comisiei Centrale a ANRP, ar fi pretins şi primit, în perioada de după 17 ianuarie 2011, de la Gheorghe Stelian, beneficiarul drepturilor litigioase, denunţător în cauză, suma de 10 milioane de euro, cu condiţia să-i asigure rezolvarea dosarului de despăgubire.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici