Ambasadorul iranian: România poate fi un mediator foarte bun între Iran şi UE

România a fost întotdeauna un pod între Occident şi Orient şi poate fi un mediator foarte bun între Iran şi Uniunea Europeană, a declarat, luni, ambasadorul iranian la Bucureşti, Bahador Amimian Jazi.

579 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul iranian: România poate fi un mediator foarte bun între Iran şi UE

Ambasadorul iranian la Bucureşti, Bahador Amimian Jazi (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"România a fost întotdeauna un pod între cele două civilizaţii, pentru că România este o ţară occidentală, dar din punct de vedere istoric şi cultural a avut legături şi cu Orientul şi are o înţelegere bună a acestei părţi de lume. Credem că ceea ce România cunoaşte despre situaţia din Orientul Mijlociu este mult mai aproape de adevăr. România poate juca foarte bine un rol de pod şi de mediator" între Iran şi UE, a precizat diplomatul iranian, în cadrul unei conferinţă de presă.

Declaraţia a fost făcută în contextul organizării unei conferinţe la Bucureşti, în perioada 23-24 octombrie, având ca scop prezentarea "imaginii adevărate" a Iranului şi relansarea dialogului Teheranului cu UE.

Ambasadorul Bahador Amimian Jazi a evocat întâlnirea dintre ministrul de Externe, Titus Colăţean, şi omologul iranian, Mohammad Javad Zarif, în marja Adunării Generale a ONU, la New York, din luna septembrie, în cadrul căreia a fost confirmată "dorinţa celor două state de a-şi îmbunătăţi relaţiile". "Urmează să facem demersuri în acest sens. Această îmbunătăţire a relaţiilor va avea loc atât în plan pol, cât şi economic, cultural şi parlamentar", a precizat diplomatul.

Întrebat dacă la viitoarea rundă de negocieri dintre Iran şi grupul 5+1 (cele cinci ţări membre ale Consiliului de Securitate ONU, plus Germania), de la Geneva (7-8 noiembrie) se vor obţine rezultate, Bahador Amimian Jazi a subliniat că primele două runde de negocieri au mers "foarte bine", iar cea de-a treia va decurge la fel. "Au avut loc deja două rânduri de negocieri şi până acum negocierile au mers foarte bine. Sperăm ca şi la cea de-a treia întâlnire să se avanseze în acelaşi mod", a spus Jazi.

În opinia sa, dosarul nuclear iranian a reprezentat "un obstacol" pe cale de a fi ridicat.

"Chestiunea discutată este una destul de complicată, este nevoie de timp pentru a se ajunge la rezultate, însă paşii făcuţi până acum au fost foarte importanţi şi sperăm ca, şi de acum înainte, să fie la fel. Credem că această chestiune a dosarului nuclear reprezenta un obstacol în calea înţelegerii şi valorificării oportunităţilor pe care Iranul le-ar putea oferi şi, dat fiind că această chestiune este pe cale de a fi rezolvată, credem că acest obstacol va fi înlăturat şi totul va merge mult mai bine", a subliniat ambasadorul Iranului la Bucureşti.

Conferinţa "EU and Middle East - Iranian viewpoints" va fi organizată la Bucureşti, de către Ambasada Iranului şi MEPEI (Middle East Political and Economic Institute), în perioada 23-24 octombrie.

Organizat în contextul unor "întâmplări pozitive" din Iran, evenimentul va avea pe agendă analizarea politicii Uniunii Europene în Orientul Mijlociu, "a oportunităţilor şi ameninţărilor care ţin de relaţia UE cu Iranul", situaţia din Afganistan, problema energiei nucleare, chestiunea palestiniană şi criza din Siria.

De asemenea, ambasadorul iranian a precizat că va fi abordată şi chestiunea securităţii energetice în UE, "domeniu în care Iranul poate avea un cuvânt de spus". "Din păcate, UE nu a putut folosi oportunităţile oferite de Iran în acest domeniu", a punctat Bahador Amimian Jazi.

Potrivit diplomatului iranian, imaginea ţării sale prezentată în UE nu este "cea corectă", fapt ce "dă naştere unor concepţii şi păreri greşite". Astfel, unul dintre scopurile conferinţe este acela "de a arăta opiniile adevărate ale Iranului" faţă de Orientul Mijlociu. "Credem că, dacă opiniile Iranului în această privinţă sunt prezentate în mod corespunzător se va schimba şi imaginea pe care lumea o are despre Iran", "singura ţară despre care se poate spune că e o ţară democratică în această regiune", a mai spus ambasadorul iranian.

În marja conferinţei, vor avea loc şi o serie de evenimente culturale.

Iranul a dat, în ultimul timp, semne de deschidere şi de negociere cu comunitatea internaţională pe tema dosarului iranian.

Iranul vrea "să îndepărteze îngrijorările" internaţionale privind programul său nuclear, a asigurat, la 6 septembrie, ministrul iranian de Externe după o discuţie prin telefon cu şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton.

După începerea negocierilor de la Geneva, la 15 octombrie, Statele Unite au salutat abordarea mai serioasă de care Iranul a dat dovadă. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, a catalogat drept "utilă" abordarea Teheranului în negocierile pe tema programului nuclear.

Totodată, la 27 septembrie, preşedinţii american Barack Obama şi iranian Hassan Rohani au discutat la telefon, un contact fără precedent la acest nivel între Statele Unite şi Iran de la Revoluţia islamică din 1979.

Potrivit AFP, convorbirea a fost un eveniment "pe cât de neaşteptat, pe atât de spectaculos", în contextul în care Statele Unite şi Iranul şi-au întrerupt relaţiile diplomatice în 1980, în urma Revoluţiei islamice, şi au poziţii opuse cu privire la un program nuclear ridicat de Teheran la statutul de simbol al suveranităţii sale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici