Ambasadorul la Tunis neagă că ar fi colaborat cu Securitatea şi spune că nu ştie de demersul CNSAS

Ambasadorul României în Tunisia, Sorin Mihai Tănăsescu, a declarat pentru MEDIAFAX că nu a primit nicio informare oficială despre faptul că CNSAS a cerut Curţii de Apel Bucureşti să constate că a fost colaborator al fostei Securităţi, el negând că ar fi fost implicat în astfel de acţiuni.

200 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul la Tunis neagă că ar fi colaborat cu Securitatea şi spune că nu ştie de demersul CNSAS

Ambasadorul la Tunis neagă că ar fi colaborat cu Securitatea şi spune că nu ştie de demersul CNSAS (Imagine: Mediafax Foto)

"Nu am primit nimic aici, la Tunis. Nu am nimic oficial pe această temă", a spus ambasadorul.

"Nu am colaborat cu fosta Securitate. Eu pe vremea aceea (înainte de 1989, n.red.) eram cercetător la Institutul de Economie Socialistă, aşa se numea atunci.Şi mă ocupam strict cu activitatea de cercetare în domeniul economic", a adăugat el.

El a spus că aşteaptă informaţii pentru clarificarea situaţiei.

CNSAS a cerut, în urmă cu două săptămâni, Curţii de Apel Bucureşti să constate că ambasadorul României în Tunisia, Sorin Mihai Tănăsescu, a fost colaborator al fostei Securităţi, dosarul acestuia relevând că şi-a pus la dispoziţie locuinţa pentru întâlniri conspirative.

"Şi-a pus la dispoziţie locuinţa, care a fost transformată în ceea ce se numea casă gazdă de întâlnire. Există şi un angajament în sensul ăsta", au declarat agenţiei MEDIAFAX surse din Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS).

Cererea CNSAS a fost transmisă Curţii de Apel Bucureşti în prima jumătate a lunii februarie, dosarul urmând să fie luat în discuţie în 11 mai.

Dosarul conţine, pe lângă angajamentul lui Tănăsescu, şi o listă cu "sursele" aduse de el în casă, datele la care acestea erau primite şi alte informaţii pe care ofiţerii de Securitate le colectau în acea perioadă.

Născut în 1955, Tănăsescu a lucrat înainte de 1989 la fostul Institut de Economie Socialistă al Academiei Române (Institutul de Economie Naţională, în prezent). Începând din 1990, s-a angajat la MAE.

MAE va decide în cazul ambasadorului român la Tunis în funcţie de hotărârea definitivă a instanţei

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a comunicat, joi, la solicitarea MEDIAFAX, că va lua o decizie în privinţa ambasadorului român la Tunis după ce instanţa va da o hotărâre definitivă şi irevocabilă în urma sesizării CNSAS.

Potrivit MAE, decizia va ţine cont de conţinutul hotărârii definitive şi irevocabile a instanţei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici