AMERICA ALEGE | Cursa de la jumătatea mandatului pentru Congresul SUA este strânsă. Joe Biden vorbeşte despre rezultatele alegerilor. Georgia se îndreaptă spre un tur de scrutin

  • Cele mai importante teme electorale sunt dreptul la avort, schimbările climatice, refacerea economiei americane, gestionarea pandemiei de COVID-19, imigraţia, dreptul la armă, sănătatea şi educaţia.
  • Sunt în joc 435 de locuri din Camera Reprezentanţilor şi 35 de locuri în Camera Senatului.
  • Sunt primele alegeri electorale din SUA ce sunt afectate de redistribuirea circumscripţiei care a urmat recensământului din anul 2020.
  • Sunt şase state ce ar putea decide viitorul democraţiei americane.
3906 afișări
Imaginea articolului AMERICA ALEGE | Cursa de la jumătatea mandatului pentru Congresul SUA este strânsă. Joe Biden vorbeşte despre rezultatele alegerilor. Georgia se îndreaptă spre un tur de scrutin

AMERICA ALEGE | Cursa de la jumătatea mandatului pentru Congresul SUA este strânsă. Sunt şase state ce ar putea decide viitorul democraţiei americane

UPDATE 00:00 Deznodământul scrutinului legislativ din SUA, amânat până în decembrie

Controlul Senatului american ar putea să se reducă din nou la statul Georgia, unde o cursă strânsă a forţat organizarea unui al doilea tur de scrutin.

Nici democratul în exerciţiu, Raphael Warnock, nici contracandidatul său republican, Herschel Walker, nu au obţinut marţi o majoritate absolută de voturi, notează BBC.

În Georgia, acest lucru le impune candidaţilor să treacă în turul doi pentru a decide învingătorul.

Turul doi va avea loc pe 6 decembrie.

UPDATE 23:15 Joe Biden şi-a început discursul despre rezultatele alegerilor de marţi

În 2020, când a devenit preşedinte, Biden a promis că va încerca să aducă America laolaltă după câţiva ani de divizare sub conducerea lui Donald Trump.

Făcând referire la acest lucru, Biden spune că va face "tot ce-mi stă în putere pentru a vedea prin încercarea de a uni ţara ".

Cursa pentru Camera Reprezentanţilor "va fi strânsă", spune Biden.

Întrebat dacă este de părere că republicanii vor prelua controlul Camerei Reprezentanţilor, Joe Biden pare prudent de optimist.

„Am pierdut cu siguranţă foarte puţine locuri", spune el. Biden spune că există încă o "posibilitate" de a păstra Camera, dar "va fi strâns".

El spune că "democraţia a fost pusă la încercare în ultimii ani", dar "poporul american a vorbit", cu foarte puţine interferenţe în vot, potrivit SkyNews.

Într-un mesaj adresat organizaţiilor de presă şi experţilor, el spune că valul roşu prezis "nu s-a întâmplat".

„Ştiu că sunteţi oarecum supăraţi de optimismul meu obsesiv... dar m-am simţit bine pe parcursul întregului proces", spune el.

Democraţii au avut o "noapte puternică", spune el - dar recunoaşte că mai sunt încă multe de lucrat.

Biden recunoaşte că oamenii vor ca el să se ocupe de creşterea costurilor, de reducerea inflaţiei, de criminalitate şi de siguranţa publică.

„Am înţeles", spune el, adăugând că ştie că alegătorii sunt "încă frustraţi".

El adaugă că, indiferent de rezultatele de la jumătatea mandatului, care sunt încă neclare, este "pregătit" să lucreze cu republicanii.

Biden spune că acest vot a arătat că americanii "nu vor ca fiecare zi de acum înainte să fie o luptă politică constantă" sau ca ţara să fie "prinsă într-un război politic fără sfârşit".

Mai mulţi aliaţi ai preşedintelui din Camera Reprezentanţilor şi Senat au reuşit să fie realeşi, în timp ce democraţii au obţinut şi un mandat de senator în Pennsylvania. Cu toate acestea, mai multe curse cruciale nu au fost încă stabilite, iar republicanii ar putea încă să câştige o majoritate într-una sau ambele camere ale Congresului.

UPDATE 23:00 Nevada este celălalt stat în care actualii democraţi încearcă să păstreze atât un loc în Senat, cât şi fotoliul de guvernator, dar comentariile unui oficial de top din cel mai populat comitat al acestui stat indică faptul că aşteptarea rezultatelor ar putea fi de lungă durată.

UPDATE 22:30 Steve Scalise va candida pentru postul de lider al majorităţii Camerei Reprezentanţilor

Steve Scalise, lider al grupului Partidului Republican, a anunţat miercuri intenţia de a candida pentru postul de lider al grupului majoritar din Camera Reprezentanţilor, în contextul în care formaţiunea din care face parte probabil va obţine majoritatea în această cameră a Congresului SUA.

UPDATE 22:00 New York Times scrie că fostul preşedinte este furios din cauza pierderii lui Mehmet Oz în cursa pentru Senat din Pennsylvania.

De asemenea, Trump primeşte veşti de la unele partide care vor ca el să amâne anunţul său, aşteptat pe scară largă săptămâna viitoare, privind o nouă candidatură la Casa Albă.

UPDATE 21:00 Cursa crucială pentru Senat din Georgia se îndreaptă spre un tur de scrutin

Georgia va organiza un al doilea tur de scrutin pentru a decide cursa strânsă dintre actualul senator democrat Raphael Warnock şi contracandidatul său republican Herschel Walker, confirmă Associated Press.
 
Nici Raphael Warnock, nici Herschel Walker nu au obţinut sprijinul de 50% necesar pentru a decide cursa pentru un loc în Senatul Georgiei, ceea ce a necesitat o a doua rundă de alegeri în conformitate cu legea electorală a statului. 
 
Cursa pentru Senat din Georgia dintre senatorul democrat Raphael Warnock şi republicanul Herschel Walker se îndrepta spre un tur de scrutin pe 6 decembrie.

UPDATE 20:40 Democrata Laura Kelly a fost realeasă în funcţia de guvernator al statului Kansas, într-o cursă prognozată cu puţin timp înainte de diverse instituţii, dar care tocmai a fost anunţată de The Associated Press.

UPDATE 20:30 Cursele cheie nu au fost încă anunţate

Se pare că democraţii au reuşit să oprească pierderile pe care se aşteptau să le înregistreze în alegerile de la mijlocul mandatului de marţi, din cauza alegătorilor care, potrivit sondajelor, s-au săturat de inflaţia ridicată şi de creşterea criminalităţii.
 
În timp ce rezultatele mai multor curse cheie rămân de stabilit, aliaţii lui Joe Biden din Camera Reprezentanţilor şi Senat se bucură de forţa neaşteptată de care au dat dovadă candidaţii lor. Cu toate acestea, republicanii au încă o cale de a prelua controlul atât în Camera Reprezentanţilor, cât şi în Senat, dar s-ar putea să aşteptăm câteva zile, dacă nu chiar săptămâni, pentru ca întregul echilibru al puterii să fie determinat.

UPDATE 20:00 Senatorul republican Johnson câştigă realegerea în Wisconsin

Alegătorii din Wisconsin l-au reales în Senat pe republicanul Ron Johnson, relatează Associated Press, învingând o provocare a democratului Mandela Barnes.
 
Johnson a fost considerat cel mai vulnerabil candidat republican în funcţie în Senat care s-a confruntat cu alegătorii în acest an. Victoria sa îngustează calea democraţilor de a-şi păstra majoritatea redusă în camera superioară a Congresului.

UPDATE Două reţele importante cred că strânsa cursă pentru Senat din Georgia va ajunge la un al doilea tur de scrutin.

Câştigarea acestui stat s-ar putea dovedi crucială pentru a determina ce partid controlează camera. Actualul preşedinte democrat Raphael Warnock pare să îl devanseze pe contracandidatul său republican Herschel Walker, dar niciunul dintre cei doi nu a depăşit încă pragul de 50% necesar pentru a evita un tur de scrutin. Associated Press nu a anunţat cursa.

UPDATE 19:30 Joe Biden se va adresa naţiunii în această seară

Joe Biden va ţine un discurs şi va răspunde la întrebări astăzi la ora 16.00, ora estului, a anunţat Casa Albă.
 
Se aşteaptă ca preşedintele democrat să sărbătorească performanţa peste aşteptări a aliaţilor săi din Camera Reprezentanţilor şi Senat în alegerile de la mijlocul mandatului de aseară, unde rezultatele parţiale indică faptul că alegătorii le-au acordat republicanilor doar un sprijin călduţ şi au respins mai mulţi dintre cei mai extremişti candidaţi ai acestora.

UPDATE 19:00 Democraţii câştigă în Pennsylvania

John Fetterman a obţinut un loc în Senatul american deţinut de republicani în Pennsylvania, învingându-l pe celebrul chirurg pensionar Mehmet Oz şi sporind şansele partidului său de a deţine camera.

UPDATE 18:30 Preşedintele Comitetului de campanie al Congresului Democrat, Sean Patrick Maloney, confirmă că a renunţat la cursa pentru un nou mandat în Congres.

UPDATE 18:00 Milwaukee Journal Sentinel relatează că senatorul republican Ron Johnson şi-a declarat victoria în cursa sa împotriva contracandidatului democrat Mandela Barnes.

UPDATE 17:00 Mick Mulvaney, fost şef al cancelariei de la Casa Albă, a afirmat miercuri că fostul preşedinte Donald Trump nu are o situaţie foarte bună în urma scrutinului parlamentar din SUA şi ar putea fi învins de guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, în cursa pentru a fi candidat la preşedinţie în 2024.

„Între a fi Donald Trump sau Ron DeSantis acum, oricine ar vrea să fie Ron DeSantis. DeSantis a câştigat, iar Trump nu este într-o situaţie foarte bună", a declarat Mick Mulvaney, pentru CBS News.

UPDATE 16:00 Alegătorii din Kentucky resping o măsură electorală anti-avort

AP numeşte o măsură electorală din Kentucky care ar fi refuzat protecţia constituţională a avortului în acest stat. Aproximativ 53% dintre alegători au respins măsura, care ar fi schimbat constituţia statului pentru a spune că nu protejează dreptul la avort sau finanţarea pentru îngrijirea avorturilor.
 
Kentucky, care are o adunare generală controlată de republicani, are în vigoare o interdicţie aproape totală a avortului. Interdicţia va fi în continuare în vigoare chiar şi în cazul respingerii măsurii de vot, dar eşecul acesteia de a modifica constituţia statului înseamnă că instanţa supremă a statului poate decide dacă constituţia statului include dreptul la avort. Se aşteaptă ca instanţa să audieze argumentele pentru un proces împotriva interdicţiei avortului în stat la sfârşitul acestei luni.

UPDATE 14:53 Fox News: Trump este “bubuit” în tot spectrul media, fiind ţinta criticilor privind performanţa republicanilor la alegerile curente: „Cel mai mare perdant”… 

 

UPDATE 14:00 Peste 8,6 miliarde de dolari au fost cheltuite pentru publicitate, până la jumătatea zilei de luni, pentru alegerile curente din SUA, potrivit companiei de monitorizare a publicităţii AdImpact

 
Această cifră este aproape de cele 9 miliarde de dolari cheltuite în alegerile prezidenţiale din 2020 şi mai mult de dublu faţă de cele 4 miliarde de dolari cheltuite la alegerile mid-terms din 2018. 
 

UPDATE 13:00 La Senat lupta este una strânsă, ambele partide având câte 46 de locuri asigurate

 
Rezultatele din Nevada se lasă aşteptate mai mult decât era anticipat.
 
Oficiali ai comisei electorale locale estimează că înregistrarea tuturor buletinelor de vot ar putea dura până joi sau mai mult, pe fondul problemelor organizatorice cauzate - printre altele - de ploile torenţiale din Las Vegas. 
 
 

UPDATE 11:55 Georgia şi Nevada sunt cele două state unde cursa pentru controlul Senatului continuă

 

UPDATE 10:43 Republicanii menţin avansul pentru controlul Camerei Reprezentanţilor 

 
Partidul Republican menţine avansul în cursa pentru controlul asupra Camerei Reprezentanţilor, potrivit proiecţiilor electorale actuale, în timp ce cursa pentru controlul Senatului Statelor Unite rămâne foarte strânsă. 
 

UPDATE 9:00 Principalele posturi de ştiri din SUA îndeamnă la precauţie în interpretarea estimărilor comunicate până în prezent

 
Certificarea rezultatelor oficiale va dura, în unele state chiar timp de 14 zile după închiderea votului de azi.
 
Alegerile de la jumătatea mandatului ar putea împărţi puterea la Washington. Republicanii sunt favorizaţi să ia Camera Reprezentanţilor. California, Maine, Pennsylvania şi Colorado vor da mărimea diferenţei între mandatele de deputaţi republicani şi democraţi.
 
Republicanii au nevoie de cinci locuri pentru a recâştiga majoritatea în Camera Reprezentanţilor. Analişti independenţi cred că republicanii ar putea obţine până la 30 de locuri suplimentare în Cameră.
 
Cursa strânsă din Georgia, Arizona şi Nevada ţine controlul asupra Senatului în joc. Biden este încrezător că democraţii vor câştiga Senatul, dar le va fi foarte greu să păstreze majoritatea la Cameră. Trump spune că un succes al republicanilor în mid-terms i se trece în cont, în timp ce o performanţă slabă nu ar trebui să îi fie imputată. 
 

UPDATE 8:30 (ora României): Atacuri cibernetice de joasă intensitate au fost consemnate totuşi asupra unor website-uri aparţinând echipelor de campanie, unor structuri de partid sau unor comisii electorale locale.

 

UPDATE 00:00 ET (07:00 după ora României) Luptă strânsă pentru Senat

Conform proiecţiilor CNN, Democraţii deţin 147 de locuri în Camera Reprezentanţilor, în timp ce Republicanii deţin 184. 
 
La Senat lupta este una strânsă, ambele partide având câte 46 de locuri asigurate.  
 
 

UPDATE 23:00 ET (06:00 după ora României) 

Până la acestă oră, conform primelor rezultate parţiale, democraţii au 98 de locuri asigurate în Cameră, iar republicanii 158, pentru o majoritate este nevoie de 218. La Senat, în prezent, democraţii au 42 de locuri, iar republicanii 44, pentru o majoritate este nevoie de 51.

S-au închis urnele şi în California, Idaho, Oregon şi Washington.

Sondaj în Florida: 33% dintre locuitorii statului vor ca Trump să candideze în 2024, 45% îl vor pe DeSantis

În comitatul Miami-Dade, puternic hispanic, senatorul Marco Rubio a obţinut 53% din voturi, faţă de 46% pentru reprezentantul Val Demings. Guvernatorul Ron DeSantis a obţinut 54 la sută, faţă de 46 la sută pentru reprezentantul Charlie Crist. 

Trump: "Au reuşit să facă maşinile să funcţioneze în Arizona?"

Fostul preşedinte Donald Trump a vorbit pentru scurt timp cu Fox News la proprietatea sa Mar-a-Lago din Florida, marţi seară, la închiderea urnelor din întreaga ţară în ziua alegerilor.Trump şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la neajunsurile legate de votul din Arizona şi a prezis o "majoritate" republicană în ambele' camere după alegerile de la jumătatea mandatului.

"Au reuşit să facă maşinile să funcţioneze în Arizona?", i-a întrebat Trump pe membrii presei. După ce a auzit că echipa electorală "lucrează la asta", Trump a răspuns: "Asta nu este bine"."Cred că se vor descurca bine în seara asta", a spus Trump. "Sunt doar îngrijorat în legătură cu Arizona cu maşinile".

"Vom vedea ce se va întâmpla, dar vom avea o noapte foarte mare", a adăugat Trump.Trump a fost întrebat, de asemenea, cum arată victoria pentru el în alegeri.

"Ei bine, aş spune cu siguranţă o majoritate în ambele. Cred că ne vom descurca foarte bine în Cameră şi sper că ne vom descurca foarte bine cu Senatul". 

UPDATE 21:00 ET (04:00 după ora României) - Urnele s-au închis în Arizona, Texas, New York şi în alte 12 state:

S-au închis urnele în 15 state:

  • Arizona 
  • Colorado 
  • Iowa 
  • Kansas
  • Louisiana 
  • Michigan 
  • Minnesota 
  • Nebraska 
  • New Mexico 
  • New York 
  • North Dakota 
  • Dakota de Sud 
  • Texas 
  • Wisconsin 
  • Wyoming 

UPDATE 20:00 ET (03:00 după ora României) - S-au închis urnele în alte 16 state

Este ora 20:00 ET (03:00 după ora România), iar urnele s-au închis în următoarele state: 

  • Alabama 
  • Connecticut 
  • Delaware 
  • Florida 
  • Illinois 
  • Maine 
  • Maryland 
  • Massachusetts 
  • Mississippi 
  • Missouri 
  • New Hampshire 
  • New Jersey 
  • Oklahoma 
  • Pennsylvania 
  • Rhode Island 
  • Tennessee  

UPDATE 19:50 ET (02:50 după ora României) - Sondajele arată o victorie a Republicanilor în Camera Reprezentanţilor

Sondajele şi primele rezultate sugerează o victorie a Republicanilor în Camera Reprezentanţilor.

O schimbare a puterii în Congres ar putea însemna şi o modificare a politicii americane faţă de războiul din Ucraina.

"Cred că oamenii ce vor fi prinşi în recesiune: nu vor scrie un cec în alb Ucrainei ," a declarat liderul republican al Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, într-un interviu pentru Punchbowl News.

În luna mai, când Congresul a votat cel mai mare pachet de ajutor de la începutul conflictului - 40 de miliarde de dolari - 57 de reprezentanţi republicani au votat împotriva acestuia. Acest lucru este suficient pentru a-i îngrijora pe ucraineni, a căror armată este foarte dependentă de Washington.

UPDATE 19:30 ET (02:30 după ora României) - S-au închis urnele în Carolina de Nord, Ohio şi Virginia de Vest

UPDATE 19:30 ET (02:20 după ora României) - FOX NEWS: Senatorii republicani Tim Scott şi Rand Paul vor fi realeşi

CAROLINA DE SUD: Tim Scott va câştiga un al doilea mandat, învingând-o pe democrata Krystle Matthews.

KENTUCKY: Senatorul republican Rand Paul va obţine un al treilea mandat, învingându-l pe democratul Charles Booker.

INDIANA: Senatorul republican Todd Young va câştiga al doilea mandat. El îl va învinge pe democratul Tom McDermott, primarul oraşului Hammond.

VERMONT: Democratul Peter Welch îl va înlocui pe senatorul Patrick Leahy, care se retrage, ca viitor senator al statului.

GEORGIA: Cursa pentru poziţia de senator foarte stânsă.

UPDATE 19:00 ET (02:00 după ora României) - S-au închis urnele în şase state

Este ora 19:00 ET(02:00 după ora României), iar urnele s-au închis în aceste şase state: 

  • Georgia
  • Indiana 
  • Kentucky 
  • Carolina de Sud 
  • Vermont 
  • Virginia

UPDATE 18:20 ET (01:20 după ora României) - Inflaţia ridicată, principala îngrijorare

Încă nu a fost anunţat niciun rezultat, dar Associated Press tocmai a publicat rezultatele unui sondaj de opinie care relevă îngrijorări mari în rândul electoratului, cu alegători iritaţi de inflaţia ridicată şi îngrijoraţi de starea economiei şi a democraţiei americane.

Sondajul realizat pentru AP de către NORC de la Universitatea din Chicago pe un eşantion de 90.000 de alegători arată că jumătate dintre alegători spun că inflaţia a fost un factor semnificativ în votul lor, în timp ce 8 din 10 au declarat că sunt de părere că economia este într-o stare proastă. Alţi 44% dintre alegători au declarat că viitorul democraţiei americane a fost principala lor preocupare.

UPDATE 17:30 ET (00:30 după ora României) - Sondaj: 7 din 10 alegători, nemulţumiţi de starea naţiunii americane

Alegătorii care au participat la scrutinul parlamentar din acest an sunt în general nemulţumiţi de starea naţiunii şi au o părere în mare parte negativă despre preşedintele Joe Biden, potrivit rezultatelor preliminare la nivel naţional ale sondajului la ieşirea de la urne realizat pentru CNN şi alte reţele de ştiri de Edison Research.

Mai mult de 7 din 10 s-au declarat mai puţin mulţumiţi de felul în care merg lucrurile în ţară, iar aproximativ o treime au declarat că nu sunt doar nemulţumiţi, ci şi furioşi pe starea naţiunii.

Rata de aprobare a lui Biden se situează la aproximativ 45% în rândul alegătorilor din acest an - aproape identică cu rata de aprobare de 45% a lui Donald Trump de atunci, în urmă cu patru ani, în rândul alegătorilor de la jumătatea mandatului din 2018. Iar alegătorii din aceste alegeri au fost de peste două ori mai predispuşi să îl dezaprobe puternic pe Biden decât să îl aprobe puternic

Rezumat alegeri SUA 8 noiembrie:

  • Sondajele şi primele rezultate sugerează o victorie a Republicanilor în Camera Reprezentanţilor.
  • Joseph Halm Arcidiacono, în vârstă de 33 de ani, a fost acuzat de  infracţiune după ce a aruncat două cutii spre senator, iar poliţia le-a identificat iniţial ca doze cu beri, potrivit Houston Chronicle. Cruz a fost lovit în piept şi gât, dar nu a suferit răni majore.
  • Trump confirmă că a votat pentru Ron DeSantis şi spune că alegerile vor fi „interesante” pentru republicani.
  • Oficialii din Philadelphia au votat marţi dimineaţă pentru a impune o modificare de ultim moment a regulilor care va prelungi procesul de numărare a voturilor.
  • Statele Unite ţin alegerile intermediare pe 8 noiembrie 2022. Rezultatul va avea un impact major asupra celor doi ani rămaşi ai preşedinţiei lui Joe Biden şi nu numai, transmite BBC.
  • Aceste alegeri sunt pentru Congres, care este alcătuit din două părţi - Camera Reprezentanţilor şi Senatul.
  • Statele Unite ţin alegerile intermediare pe 8 noiembrie 2022. Rezultatul va avea un impact major asupra celor doi ani rămaşi ai preşedinţiei lui Joe Biden şi nu numai, transmite BBC.
  • Aceste alegeri sunt pentru Congres, care este alcătuit din două părţi - Camera Reprezentanţilor şi Senatul.
  • Fiecare stat are doi senatori care au mandate de şase ani. Reprezentanţii servesc timp de doi ani şi reprezintă districtele mai mici.
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici