ANALIZĂ: Ruperea USL, anticipată de declaraţii belicoase. Părţile amână un anunţ tranşant

USL contabilizează, joi, două zile de criză guvernamentală, după ce discuţiile privind restructurarea Executivului au fost sistate brusc şi pe termen nedeterminat, din cauza poziţiilor de negociere incompatibile expuse de PSD şi de PNL.

1069 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Ruperea USL, anticipată de declaraţii belicoase. Părţile amână un anunţ tranşant

ANALIZĂ: Ruperea USL, anticipată de declaraţii belicoase. Părţile amână un anunţ tranşant (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Între timp, ideea unei eventuale ruperi a USL a fost expusă public şi alimentată de declaraţii publice belicoase, în condiţiile în care poziţiile de negociere ale PSD şi PNL au rămas, practic, aceleaşi.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a intrat, într-o primă fază, în silentio stampa, declaraţiile sale lipsind pentru circa două zile din puzzle-ul politic al momentului, el fiind şi plecat din ţară.

Dragnea şi Iohannis, războiul secunzilor

Războiul mediatic a fost purtat, într-o primă fază, la nivelul eşaloanelor secunde ale PSD şi PNL, Liviu Dragnea şi Klaus Iohannis, în condiţiile în care unul la Bucureşti, iar celălalt la Sibiu au expus, în declaraţii belicoase, puncte de vedere categorice.

Astfel, Dragnea le-a solicitat liberalilor ca, dacă vor să rupă USL, să o facă mai repede, întrucât Guvernul trebuie să reînceapă să funcţioneze şi să ia decizii importante. Tot Dragnea a spus că PSD poate asigura, din punct de vedere aritmetic, guvernarea alături de UNPR şi PC, fără PNL.

La rândul său, Iohannis a arătat că PNL nu acceptă să fie pus pe picior de egalitate cu PC şi a cerut PSD să aleagă între liberali şi conservatori. Iohannis i-a dat, totodată, replica lui Dragnea privind o guvernare fără PNL, arătând că aceasta ar fi "chinuită", pentru că e "greu la deal cu boii mici".

PSD şi PNL se bat şi în purtători de cuvânt

Lupta declaraţiilor s-a intensificat, ulterior, la nivelul purtătorilor de cuvânt ai PSD şi PNL.

Cristina Pocora a solicitat, în numele PNL, ca social-democraţii să spună clar dacă nu mai doresc existenţa USL şi dacă pentru PSD sunt mai importante în actul de guvernare pretenţiile emise de PC şi Dan Voiculescu.

Pe de altă parte, Cătălin Ivan a replicat, în numele PSD, arătând că social-democraţii nu trebuie să aleagă între PNL şi PC.

Ponta şi Antonescu intră în război deschis

Liderul PSD, Victor Ponta, a intervenit şi el în acest moment al războiului declaraţiilor, însă într-o altă manieră, mesajul său fiind unul pro-USL.

Într-o intervenţie telefonică la o televiziune, Ponta a spus că îşi doreşte continuarea guvernării în forma USL şi că doreşte să aibă o nouă întrevedere cu liderul PNL Crin Antonescu la revenirea acestuia în ţară.

Ponta a spus că va face toate eforturile care ţin de el şi de PSD pentru ca USL să treacă şi de această criză.

Cu toate acestea, liderul PSD a reluat criticile aduse PNL în zilele trecute, arătând că îşi doreşte ca toţi să fie la guvernare, nu doar dimineaţa şi după-amiaza, iar seara "unii" să fie în opoziţie.

Antonescu, primul care dezgroapă securea războiului

Antonescu nu a rămas indiferent, însă, la mesajul dat de Ponta. Liderul liberal a decis să iasă din silentio stampa şi, deşi plecat din ţară, a intervenit telefonic la două televiziuni.

Antonescu a replicat pe un ton agresiv, spunând răspicat că PNL nu va accepta ca USL să se tranforme în "moşia" lui Victor Ponta.

Liderul PNL a vorbit explicit despre ruperea USL, arătând că impunerea altor raporturi politice în interiorul USL decât cele iniţiale poate conduce la rupere.

În concluzie, după două zile, criza din USL pare că se adânceşte, având în vedere şi faptul că discuţiile privind restructurarea Executivului, sistate brusc, nu au fost încă reluate.

În condiţiile în care poziţiile de negociere ale PSD şi PNL au rămas identice, iar o reuniune a conducerii USL nu a fost convocată şi nici nu se întrevede, se poate anticipa o eventuală rupere, chiar dacă cele două părţi, în acest moment, doar vorbesc despre aceasta şi amână deocamdată anunţul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici