Anastase: După doi ani de concediu maternal, există riscul deprofesionalizării femeilor

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat, marţi, că, după doi ani de concediu maternal, există riscul de profesionalizării femeilor, ea precizând că statisticile relevă dorinţa mamelor de a reveni la serviciu în general după şase luni de la naştere.

155 afișări
Imaginea articolului Anastase: După doi ani de concediu maternal, există riscul deprofesionalizării femeilor

Anastase: După doi ani de concediu maternal, există riscul deprofesionalizării femeilor (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Anastase a mai spus că nu este un lucru "deloc condamnabil" faptul că, în acest moment, Guvernul se gândeşte la o "formulă de bonus" pentru părinţii, în special mamele, care optează să se întoarcă la locul de muncă după doar un an de concediu pentru creşterea copilului.

Menţionând că răspunde în primul rând ca sociolog, Anastase a afirmat că există multe statistici care relevă dorinţa femeilor de a reveni la locul de muncă după o anumită perioadă de timp, în general după şase luni de la naştere.

Ea a susţinut că părinţii care doresc să revină la locul de muncă trebuie să fie încurajaţi şi trebuie să aibă, pe de altă parte, posibilitatea de a beneficia de o îngrijire adecvată pentru copiii lor.

"Obiectiv vorbind, ca femeie, fiecare trebuie să găsim un echilibru între viaţa personală şi viaţa profesională şi, după doi ani, unei femei îi este foarte greu să se întoarcă la locul de muncă, existând un risc al deprofesionalizării", a apreciat Roberta Anastase.

Ea a mai spus că ar fi utilă, în acest sens, realizarea unei statistici care să releve câte femei îşi păstrează locul de muncă pentru o lungă perioadă de timp în condiţiile în care revin la serviciu după doi ani de concediu maternal.

Vicepreşedintele executiv al UDMR, Laszlo Borbely, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că Uniunea nu este de acord cu reducerea la jumătate a duratei concediului maternal şi va solicita, joi, în coaliţie, într-o reuniune programată înaintea şedinţei de guvern, identificarea unor variante alternative.

BPN al PDL a decis, luni, să susţină propunerea ministrului Muncii, Ioan Botiş, ca mamele aflate în concediu de creştere a copilului să primească timp de un an 85% din salariu, apoi acestea să fie încurajate să se întoarcă la serviciu, primind 500 de lei lunar, timp de încă 12 luni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici