Anastase: Nu sunt împotriva exploatării de la Roşia Montană, dar nu cu orice preţ

Vicepreşedintele PDL Roberta Anastase spune că nu este împotriva exploatării miniere de la Roşia Montană, "dar nu cu orice preţ", precizând că proiectul de lege trebuie retras din Parlament, iar Guvernul să îşi asume responsabilitatea "fie într-o direcţie, fie în alta".

124 afișări
Imaginea articolului Anastase: Nu sunt împotriva exploatării de la Roşia Montană, dar nu cu orice preţ

Anastase: Nu sunt împotriva exploatării de la Roşia Montană, dar nu cu orice preţ (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Nu sunt împotriva exploatării din localitatea Roşia Montană, dar nu cu orice preţ. Nu sunt în momentul acesta în situaţia să vă spun că merg într-o parte sau în cealaltă, atât timp cât eu nu am văzut avizul de mediu. Deci, eu nu ştiu ce implică asta pentru cetăţenii României pe termen mediu şi lung, ce înseamnă poluare, ce înseamnă… Ştiu în schimb că în comunitatea din Roşia Montană şi în general ce înseamnă judeţul Alba avem de-a face cu foarte mulţi oameni care nu au locuri de muncă. Sigur în decizie va cântări greu acest lucru", a afirmat RoRoberta Anastasearţi, într-o conferinţă de presă la Ploieşti.

Ea a adăugat că susţine crearea de locuri de muncă, "dar nu cu orice preţ", iar în acest caz vrea să vadă "preţul".

Anastase a mai spus că susţine "în primul rând" retragerea proiectului de lege privind Roşia Montana din Parlament, după care Guvernul să-şi asume responsabilitatea în ceea ce priveşte acest proiect "fie într-o direcţie, fie în alta".

"Cred că premierul trebuie să-şi asume responsabilitatea promovării unui proiect care să fie în primul rând constituţional. În al doilea rând pe care dacă se poate să-l şi susţină", a afirmat vicepreşedintele PDL.

În plus, Roberta Anastase a mai spus că afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu cu privire la neconstituţionalitatea proiectului de lege privind Roşia Montana "nu sunt lucruri noi".

"Eu am documentul înaintat de la cabinetul actualului ministru al Justiţiei către domnul Şova în care relevă toate aspectele de neconstituţionale, şapte la număr, pornind de la faptul că este un contract de drept privat şi nu are ce căuta în Parlament. Trăim într-o minciună colectivă în care de fapt aceşti oameni nu încearcă nimic altceva decât să se spele pe mâini", a spus Anastase.

Întrebată cât de mult s-a discutat şi ce anume s-a discutat pe tema proiectului de la Roşia Montană în perioada în care PDL s-a aflat la guvernare, Anastase a spus că, pe vremea când Emil Boc era prim-ministru, acesta a negociat creşterea redevenţei la şase la sută şi a contribuţiei statului la societatea care urma să facă exploatarea la 25 la sută, iar după ce negocierile s-au încheiat proiectul nu a primit autorizaţia de mediu din partea ministerului de resort.

"Domnul Boc a reuşit să obţină cu ce se laudă azi domnul Ponta. Şase la sută redevenţă şi contribuţie 25 la sută, nu Ponta a negociat, Boc a făcut-o, dar s-a oprit în avizul de mediu. Acolo s-au încheiat negocierile, asta a fost decizia prim-ministrului", a mai afirmat Roberta Anastase.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că a trata subiectul Roşia Montană în paradigma "locuri de muncă vs.cianuri" este greşit, menţionând că discuţia ar trebui purtată din punct de vedere al respectării legilor în vigoare şi că el nu şi-a schimbat punctul de vedere pe acest subiect.

Băsescu a mai spus că cea mai bună soluţie este ca Guvernul să retragă proiectul Roşia Montană din Parlament, menţionând că premierul Victor Ponta trebuie să renunţe la "şmecherie" şi precizând că liderul PNL Crin Antonescu ştie că legea este neconstituţională.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici