Anastase vrea să facă publică săptămânal lista parlamentarilor chiulangii

Preşedintele Camerei Deputaţilor Roberta Anastase a depus, miercuri, o iniţiativă legislativă potrivit căreia listele parlamentarilor absenţi şi prezenţi la lucrările comisiilor şi de plen se vor publica săptămânal, pe pagina de internet a Camerei Deputaţilor şi Senatului.

17 afișări
Imaginea articolului Anastase vrea să facă publică săptămânal lista parlamentarilor chiulangii

Anastase vrea să facă publică săptămânal lista parlamentarilor chiulangii

Iniţiativa legislativă modifică Statutul deputaţilor şi senatorilor şi prevede că vor publicate pe internet lista parlamentarilor prezenţi la lucrările Camerelor şi comisiilor, lista cu deputaţii şi senatorii ale căror absenţe au fost motivate, potrivit regulamentului, dar şi lista parlamentarilor absenţi nemotivat.

Roberta Anastase a precizat, în expunerea de motive, că legea statului senatorilor şi deputaţilor stabileşte că participarea la lucrările Camerei reprezintă o obligaţie legală, morală şi regulamentară pentru parlamentari, iar regulamentele Camerelor prevăd, de asemenea, obligativitatea prezenţei deputaţilor şi senatorilor.

"Cu toate acestea, aşa cum a rezultat din nenumărate şedinţe ale Camerei Deputaţilor, precum şi din unele şedinţe comune ale celor două Camere Legislative, lucrările acestora s-au desfăşurat cu dificultate, datorită neîntrunirii cvorumului legal de lucru şi a absenţelor nemotivate ale unor deputaţi şi senatori", a arătat Anasatse.

Ea a apreciat că, în consecinţă, se impune iniţiativa legislativă deoarece, prin publicarea săptămânală a listei parlamentarilor absenţi şi prezenţi, cetăţenii, societatea civilă vor deţine un instrument legal prin care se pot informa oricând cu privire la prezenţa celor pe care i-au ales.

Proiectul urmează să fie prezentat în şedinţa comună a Birourilor Permanent ale celor două Camere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici