Anca Boagiu dă în judecată Guvernul

Deputatul PDL Anca Boagiu a dat în judecată Guvernul Tăriceanu pentru nerespectarea Tratatului de aderare la UE şi a Constituţiei, solicitând revocarea Hotărârii de Guvern care reglementează mecanismul de stabilire a poziţiilor României în UE.

13 afișări
Imaginea articolului Anca Boagiu dă în judecată Guvernul

Anca Boagiu dă în judecată Guvernul (Imagine: Mediafax Foto)

Conform unui comunicat al PDL remis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, Anca Boagiu, vicepreşedinte al Comisiei de Afaceri Europene din Parlament, reclamă faptul că respectiva hotărâre încalcă atât Constituţia, cât şi mai multe prevederi ale legii pentru ratificarea Tratatului de aderare la UE, ale hotărârii Parlamentului pentru înfiinţarea Comisiei de Afaceri Europene şi ordonanţei pentru înfiinţarea Departamentului pentru Afaceri Europene.

Procesul se va judeca la Curtea de Apel Bucureşti, Secţia a VIII-a Contencios Administrativ şi Fiscal.

"Hotărârea de Guvern numărul 115 din 30 ianuarie 2008 reprezintă o nouă dovadă a dispreţului Guvernului Tăriceanu faţă de respectarea angajamentelor României în interiorul Uniunii Europene, prin faptul că încalcă flagrant Tratatul de Aderare al României la Uniunea Europeană", a declarat Anca Boagiu, conform sursei citate.

"Rolul Parlamentului în general şi al Comisiei pentru afaceri europene în special este în mod ilegal diminuat", susţine Boagiu, în opinia căreia "Parlamentul devine un simplu spectator care este informat ulterior luării tuturor deciziilor relevante pe plan european, deşi, prin ratificarea noului Tratat de Reformă al Uniunii Europene, România se angajează şi să sporească rolul Parlamentului naţional în luarea deciziilor".

Anca Boagiu susţine de asemenea că, potrivit acestei hotărâri de Guvern, preşedintele României este practic singurul şef de stat din Uniunea Europeană care la Consiliul European nu cunoaşte în prealabil poziţiile oficiale ale ţării.

"Nu este doar ilegal acest lucru, ci şi imoral, încălcând grav litera şi spiritul Constituţiei României, care aşează instituţia prezidenţială pe treapta superioară a mecanismului de reprezentare a poziţiei României pe plan internaţional. Dacă această hotărâre va rămâne în vigoare, România îşi va consolida statutul de oaie neagră a Uniunii Europene", a mai declarat Anca Boagiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici