Andronescu: Cei care ar intra în anul pregătitor nu devin studenţi, dar primesc ajutor de şomaj

Senatorul PSD Ecaterina Andronescu a declarat, luni, că proiectul de lege pe care l-a propus dă posibilitatea doar liceenilor care au media de absolvire peste 7 dar nu au promovat bacalaureatul să intre la universităţi într-un an pregătitor, fără să devină studenţi.

596 afișări
Imaginea articolului Andronescu: Cei care ar intra în anul pregătitor nu devin studenţi, dar primesc ajutor de şomaj

Senatorul PSD Ecaterina Andronescu (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Andronescu a afirmat că a propus iniţiativa legislativă pentru a le da o şansă de integrare celor aproape 100.000 de liceeni care nu au promovat examenul de bacalaureat.

Senatorul PSD a precizat că o parte dintre aceştia, anume cei care au media de absolvire a liceului de cel puţin 7, pot intra la facultate într-un an pregătitor, acolo unde conducerile universitare decid acest lucru.

Potrivit lui Andronescu, în aceste condiţii s-ar afla aproape 2.000 de absolvenţi de liceu.

Aceştia ar putea urma, în timpul anului pregătitor, seminarii şi cursuri la disciplinele pentru bacalaureat, existând fie varianta ca liceenii să plătească pentru aceste cursuri, fie ca universităţile în cauză să aloce bani întrucât, a menţionat Andronescu, au interes ca potenţialii studenţi să aibă o pregătire cât mai bună.

Potrivit senatorului PSD, cei înscrişi în acest an pregătitor ar urma să dea, anul următor, examenul de bacalaureat. Dacă îl promovează şi dacă îndeplinesc şi condiţiile stabilite de universităţi pentru admitere, pot fi admişi ca studenţi.

Avantajul lor ar fi, în propunerea senatorului PSD, că în timpul anului pregătitor pot urma una sau două cursuri specifice facultăţii, care să le fie echivalate dacă vor fi declaraţi admişi.

"Poate nu am reuşit eu să comunic foarte bine, s-a înţeles greşit, dar ei nu devin studenţi. Întră într-un an pregătitor, aşa cum se întâmplă în multe ţări", a declarat Andronescu.

Ea a mai spus că iniţiativa care va fi supusă dezbaterii Parlamentului oferă alternative şi de integrare în câmpul muncii sau de calificare a celor aproape 100.000 de liceeni care nu au promovat examenul de bacalaureat anul acesta.

Astfel, o variantă este admiterea la şcolile postliceale fără prezentarea diplomei de bacalaureat, o alta ar fi ca Ministerul Educaţiei şi inspectoratele şcolare să realizeze o evaluare a competenţelor formale, iar liceenii fără bacalaureat să poată obţine un certificat de calificare. O altă soluţie este calificarea la locul muncii, prin ucenicie.

O altă propunere a iniţiativei este ca liceenii care nu au promovat bacalaureatul să beneficieze de ajutor de şomaj.

Andronescu a precizat că ei nu pot primi acest ajutor întrucât între data absolvirii liceului şi data celei de-a doua sesiuni de bacalaureat sunt mai mult de 60 de zile, termenul în care se poate solicita ajutorul.

"Această iniţiativă, care poate fi amendată de Parlament, doreşte să ofere o şansă de integrare, într-o formă de pregătire sau de calificare pe piaţa muncii, celor 100.000 de liceeni care nu au promovat examenul de bacalaureat, pentru că altfel ar putea să derapeze către etnobotanice", a mai afirmat Andronescu.

Parlamentarii PSD Ecaterina Andronescu, Titus Corlăţean şi Cristian Dumitrescu au depus o iniţiativă legislativă privind posibilitatea înscrierii la facultate pentru o parte dintre elevii care nu au promovat examenul de bacalaureat.

Coiniţiatori ai proiectului legislativ apar peste 30 de senatori PSD. Unul dintre aceştia, senatorul Olguţa Vasilescu, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX că nu susţine legea promovată de Ecaterina Andronescu şi a precizat că ea apare dintr-o eroare la coiniţiatori şi deja a făcut cerere pentru a-şi retrage semnătura.

Proiectul acordă dreptul tuturor absolvenţilor care nu au obţinut notă de trecere la toate probele, dar au înregistrat o medie de minimum şapte să se înscrie la facultate.

Controversatul proiect de lege mai creează un avantaj elevilor care sunt primiţi la facultate deşi nu au promovat examenul de bacalaureat, obligând statul să îi finanţeze pe aceştia "cel puţin la nivelul ajutorului de şomaj".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici