ANI a sesizat Parchetul ICCJ în cazul lui Eugen Nicolăescu

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat, marţi, Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să facă cercetări în cazul deputatului PNL Eugen Nicolăescu, pentru fals în declaraţiile de avere.

27 afișări
Imaginea articolului ANI a sesizat Parchetul ICCJ în cazul lui Eugen Nicolăescu

ANI a sesizat Parchetul ICCJ în cazul lui Eugen Nicolăescu (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Eugen Nicolăescu se află la al treilea mandat succesiv de deputat, iar în perioada 2005 - 2008 a deţinut şi şi funcţia de ministru al Sănătăţii.

ANI precizează că s-a sesizat din oficiu, în urma publicării, pe 15 aprilie 2009, de către Academia Caţavencu a articolului "Eugen Nicolăescu (deputat PNL): «Eu, personal, nu am luat nimic acasă»", cu privire la posibila nerespectare de către deputatul PNL a dispoziţiilor legale referitoare la completarea şi depunerea declaraţiilor de avere.

"Procedura de înştiinţare a fost îndeplinită în conformitate cu prevederile Legii nr. 144/2007, republicată, domnul Nicolăescu Gheorghe Eugen fiind informat, la data de 16.07.2009, despre declanşarea procedurii de verificare a respectării dispoziţiilor legale referitoare la completarea şi depunerea declaraţiilor de avere, precum şi cu privire la drepturile sale de a lua cunoştinţă de actele şi lucrările dosarului, de a fi asistat sau reprezentat de avocat şi de a prezenta orice elemente justificative pe care le consideră necesare", scriu reprezentanţii ANI în documentul citat.

În urma verificărilor efectuate de inspectori ANI şi a analizării informaţiilor şi documentelor primite de la instituţiile competente, pentru anii fiscali 2005 - 2008, a rezultat că Eugen Nicolăescu a deţinut, "în perioada de referinţă", conturi bancare la BCR, Raiffeisen Bank şi Bancpost.

De asemenea, s-a constatat că, în urma rulajelor debitoare şi creditoare, în perioada 30 octombrie - 15 decembrie 2008, în contul deschis la BCR pe numele lui Eugen Nicolăescu a fost depusă suma totală de 174.200 de lei.

Conform extraselor de cont, s-a constatat faptul suma de 174.200 de lei a fost integral utilizată pentru "plata de bunuri promoţionale (pelerine, saci de rafie, pungi, servicii de publicitate în ziar, cărţi vizită, cărţi poştale, căciuli, fulare etc.)", mai arată ANI.

Potrivit ANI, în declaraţia de avere din 3 iunie 2009, Eugen Nicolăescu nu a menţionat sumele rulate prin contul bancar deschis pe numele său la BCR.

"Făcând uz de dreptul prevăzut de lege de a prezenta orice elemente justificative pe care le consideră necesare, faţă de cele de mai sus, domnul Nicolăescu Gheorghe Eugen a declarat că sumele rulate prin contul bancar provin de la diverse persoane fizice şi constituie cotizaţii aferente campaniei electorale", precizează surssa citată.

Potrivit articolului 3 din Legea 344/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, sursele de finanţare ale unui partid politic sunt "cotizaţii ale membrilor de partid, donaţii, legate şi alte liberalităţi, venituri provenite din activităţi proprii, subvenţii de la bugetul de stat", iar "donaţiile şi legatele primite după deschiderea campaniilor electorale pot fi folosite pentru campania electorală numai după declararea lor la Autoritatea Electorală Permanentă", conform articolului 23, alineatul 1. Acelaşi act normativ prevede, la articolul 8, alineatul 2 faptul că "donaţiile de bunuri şi servicii prestate cu titlu gratuit vor fi reflectate în contabilitate ...", a menţionat ANI.

Conform prevederilor Legii 144/2007, republicată, declaraţiile de avere şi de interese trebuie completate la toate rubricile prevăzute de formular, inclusiv rubrica "Cadouri, servicii sau avantaje primite gratuit sau subvenţionate faţă de valoarea de piaţă, din partea unor persoane, organizaţii, societăţi comerciale ... inclusiv burse, credite, garanţii, decontări de cheltuieli sau alte asemenea, a căror valoare individuală depăşeşte 300 euro".

"Prin «bunuri» se înţelege obiecte sau sume de bani, iar, prin «donaţie», actul prin care o persoană transmite cu titlu gratuit un bun unei alte persoane. Pe cale de consecinţă, depunerile efectuate în timpul campaniei electorale în contul bancar al domnului Nicolăescu Gheorghe Eugen reprezintă donaţii a căror valoare individuală depăşeşte suma de 300 euro", se mai arată în comunicat.

Astfel, în urma verificărilor efectuate de inspectorii ANI, s-a constatat că situaţia patrimonială reală a lui Eugen Nicolăescu "nu este corect reflectată în declaraţia de avere depusă la data de 03.06.2009, deoarece domnul deputat a omis să înscrie donaţiile efectuate în perioada 30.10.2008 - 15.12.2008 în contul bancar deschis pe numele său la B.C.R. S.A".

"Având în vedere că aspectele menţionate anterior constituie indicii temeinice privind săvârşirea de către domnul deputat Nicolăescu Gheorghe Eugen a infracţiunii de fals în declaraţii, prevăzută şi pedepsită de art. 292, Cod Penal, asupra căreia doar organele judiciare au competenţa de a se pronunţa, s-a dispus sesizarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie", a precizat ANI.

Activitatea de verificare a averii dobândite în perioada exercitării mandatelor sau a îndeplinirii funcţiilor ori demnităţilor publice, după caz, a conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor este supusă controlului judecătoresc.

"Agenţia îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalităţii, imparţialităţii, independenţei, celerităţii, dreptului la apărare şi bunei administrări", menţionează ANI.

Verificările ANI în cazul lui Eugen Nicolăescu au fost suspendate până la soluţionarea cauzei de către organul judiciar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici