Antal: "Secuii care nu există" vor o Românie modernă prin demolarea unor ziduri şi prejudecăţi

Primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a spus, la Balvanyos, că secuii, care în opinia unora "nu există", vor să trăiască într-o Românie modernă, care poate fi realizată dacă se demolează ziduri construite artificial şi prejudecăţi, adăugând că UDMR vrea regiuni mai mici şi o descentralizare.

322 afișări
Imaginea articolului Antal: "Secuii care nu există" vor o Românie modernă prin demolarea unor ziduri şi prejudecăţi

Primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad (Imagine: Vargyasi Levente/Mediafax Foto)

La dezbaterea pe tema regionalizării care are loc vineri la Balvanyos şi la care participă vicepremierul Liviu Dragnea şi autorităţi din Covasna, Harghita şi Mureş, primarul Antal Arpad, lider al UDMR Sfântu Gheorghe, şi-a exprimat convingerea că România poate fi modernizată doar "dacă se demolează nişte ziduri construite artificial şi nişte prejudecăţi care există".

"Trebuie să avem încredere unul în celălalt. Suntem la Balvanyos, în judeţul Covasna, în Ţinutul Secuiesc care nu există, între secui care nu există, care nu au existat, de exemplu, nici în 1918, când la Alba Iulia le-au promis că fiecare popor se va instrui, administra şi judeca în limba sa proprie, prin indivizi din sânul său şi fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare şi la guvernarea ţării în proporţie cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc", a spus primarul.

Antal a subliniat că secuii şi maghiarii din România nu au emigrat aici dintr-o ţară săracă cu speranţa de a trăi mai bine, ci ei trăiesc în ţara lor, România fiind şi ţara lor, iubesc acest pământ şi vor să trăiască aici, într-o Românie modernă.

Primarul din Sfântu Gheorghe a mai spus că în 1968, când s-au format judeţele actuale, regimul comunist a încercat să desfiinţeze judeţul "Trei Scaune" (vechea denumire a judeţului Covasna - n.r.) şi nu a vrut să înfiinţeze judeţul Covasna, însă nu a reuşit pentru că atunci oamenii au ieşit în stradă.

Antal a mai subliniat că principul regionalizării este reducerea discrepanţelor dintre regiuni şi judeţe, iar până acum acest lucru nu s-a întâmplat, ci s-a ajuns la o dezvoltare de tipul Americii Latine - câteva oraşe mari s-au dezvoltat, iar restul nu.

Primarul a spus că cele opt regiuni de dezvoltare din România şi-au dovedit ineficienţa, iar în ultimii 15 ani s-au accentuat major discrepanţele dintre regiuni, dar şi între judeţe din interiorul acestora, soluţia UDMR pentru regionalizare fiind cunoscută: regiuni mai mici.

El a explicat că în viziunea UDMR trebuie parcurşi câţiva paşi, primul fiind o descentralizare reală, al doilea înfiinţarea unor regiuni mai mici, iar al treilea, acordarea de atribuţii administrative acestor regiuni.

"Nu putem vorbi de regionalizare fără descentralizare, iar cadru legislativ pentru descentralizare există de şapte ani, dar, din păcate, nu a existat voinţă politică de a se face descentralizare. (...) În final, vreau să vă atrag atenţia că există sentinţe judecătoreşti prin care s-au interzis steagurile judeţelor Covasna şi Harghita, doar acestor judeţe, şi eu cred că trebuie să reglementăm această problemă, pentru că noi niciodată nu am pus steagul secuiesc în locul steagului României, ci alături, şi noi dorim să rămână aşa şi să mergem împreună", a adăugat primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad.

Vineri, la Băile Balvanyos, are loc o dezbatere publică privind procesul de regionalizare la care participă şi vicepremierul Liviu Dragnea, alături de oficialităţi locale din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş.

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, joi, la Sibiu, că, în condiţiile în care nu există un proiect oficial care să spună "aşa arată România regionalizată", maghiarii nu au motive de protest, afirmând că se aşteaptă ca vineri, la dezbaterea de la Băile Balvanyos, să aibă "o discuţie aşezată".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici