Antonescu: BPC a adoptat pachetul de modificări la Statut-vot echipe, fără prim-vicepreşedinte

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, la finalul BPC, că liderii liberali au discutat pachetul său de propuneri de modificare a Statutului care propune vot pe liste şi desfiinţarea prim-vicepreşedintelui, urmând ca proiectul său să fie supus dezbaterii şi aprobării în Delegaţie.

18 afișări
Imaginea articolului Antonescu: BPC a adoptat pachetul de modificări la Statut-vot echipe, fără prim-vicepreşedinte

Antonescu: BPC a adoptat pachetul de modificări la Statut-vot echipe, fără prim-vicepreşedinte (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

"BPC a discutat pachetul de modificări de Statut pe care le-am propus, le-a discutat, le-a dezbătut, le-a adoptat cu un vot împotrivă, a lui Ludovic Orban, cu o abţinere şi îl va propune mâine Delegaţiei Permanente, care până la urmă se va pronunţa mâine (joi-nr) şi va înainta Congresului proiectul de statut", a susţinut Crin Antonescu.

Întrebat ce conţine proiectul său, Antonescu a precizat că propunerea sa conţine alegerea conducerii pe moţiuni, echipe de 32 de oameni, dintre care 15 vicepreşedinţi şi 17 membri titulari.

"Sunt multe articole modificate, e vorba de un pachet. Pe de-o parte e un grup de articole care vizează modalitatea de alegere a conducerii PNL, şi aici cunoaşteţi varianta pe care eu am propus-o, şi anume alegerea pe moţiuni şi, în consecinţă, pe echipe, pe care candidaţii la preşedinţie le propun, echipe de 32 de oameni, 15 vicepreşedinţi, 17 membrii, la care se adaugă doi membri de drept ai orcărei conduceri indiferent de modul în care se alege aceasta, care sunt cei doi preşedinţi seniori ai partidului, preşedintele refondator Radu Câmpeanu şi preşedintele de onoare Mircea Ionescu Quintus", a spus Antonescu.

El a mai spus să funcţia de prim-vicepreşedinte nu se mai menţine. "Funcţia de prim-vicepreşedinte nu se mai menţine. După cum v-am spus sunt 15 vicepreşedinţi şi 17 membri", a explicat Antonescu.

În privinţa lui Călin Popescu Tăriceanu, liderul PNL a spus că în proiectul său "există un articol care vizează foştii preşedinţi ai partidului, în general, şi care prevede în legătură cu aceştia faptul că sunt invitaţi permanenţi, nu membri, la şedinţele tuturor forurilor de conducere ale PNL".

În plus, Crin Antonescu a precizat că un alt capitol al proiectului vizează articole care privesc aparatul organizatoric, şi care în esenţă subordonează o serie de acţiuni organizatorice pe filiera "preşedinte-secretar general".

"Numirea de pildă a secretarilor generali adjuncţi, a secretarilor regionali, a secretarilor executivi se face de către preşdintele PNL la propunerea secretarului general. Secretarul general e numit şi revocat de către preşedintele partidului cu acordul BPC. Toate celelete decizii se păstrează la fel. Numirea prim-ministrului, a miniştrilor, a celorlaţi demnitari se face de către CNEx, sau după caz DP, la propunerea BPC. Asta este în esenţă...", a informat Crin Antonescu.

La întrebarea privind procedura de depunere a candidaturilor, actualul preşedinte al liberalilor a informat că se va stabili în funcţie de ceea ce adoptă Congresul extraordinar ca formă de Statut.

"Dacă adoptă această formă de Statut pe care am propus-o, se depun candidaturile însoţite de moţiuni şi candidaturile în echipă. Bineînţeles, toţi oamenii care sunt propuşi într-o echipă trebuie să dea o declaraţie că acceptă să fie membri pe formula respectivă şi se prezintă moţiunile cu echipele respective şi se procedează la vot între aceste moţiuni. Dacă se va respinge acest proiect se procedează ca până acum după cum bine ştiţi", a spus liberalul, precizând că o persoană nu poate apărea pe două liste.

Întrebat dacă la Delegaţie vor fi propuse două variante, proiectul său şi alt proiect care propune candidaturi individuale şi vot uninominal, Antonescu a replicat: "La Delegaţie eu voi propune acest pachet de modificări, dacă el este acceptat, merge în Congres, dacă nu este acceptat, rămânem pe vechiul statut".

Întrebat când îşi depune candidatura, Crin Antonescu a precizat că va face acest lucru în momentul în care va vedea că are rost.

"Dacă Delegaţia Permanentă de mâine (joi-nr) aprobă acest proiect al meu, atunci, împreună cu echipa pe care o propun, îmi voi depune candidatura. Dacă nu, nu voi candida la preşedinţia partidului", a conchis Crin Antonescu.

Anterior, surse liberale declaraseră că liderii PNL au adoptat, miercuri, în BPC, proiectul propus de Crin Antonescu pentru modificarea Statutului, care presupune alegerea noii conduceri a partidului prin vot pe liste şi renunţarea la funcţia de prim-vicepreşedinte.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici