Antonescu, despre OUG care restrânge atribuţiile Curţii Constituţionale: Guvernul a luat act, Parlamentul o va anula

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat, vineri, că Guvernul a luat act de decizia Curţii Constituţionale de a declara neconstituţională ordonanţa care restrângea atribuţiile Curţii, precizând că Parlamentul, în sesiune extraordinară, va anula acest act normativ.

539 afișări
Imaginea articolului Antonescu, despre OUG care restrânge atribuţiile Curţii Constituţionale: Guvernul a luat act, Parlamentul o va anula

Antonescu, despre OUG care restrânge atribuţiile Curţii Constituţionale: Guvernul a luat act, Parlamentul o va anula (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Potrivit lui Antonescu, Ordonanţa de Urgenţă care restrângea o serie de atribuţii ale Curţii Constituţionale a fost prezentată ca "o drastică amputare a drepturilor acestei instituţii foarte importante".

"Nu este adevărat, era vorba doar de hotărârile celor două Camere. Curtea a socotit neconstituţională această restrângere, iar Guvernul este gata să ia act şi a luat act de acest lucru şi într-o sesiune extraordinară, despre care văd că se vorbeşte la Parlament, această Ordonanţă poate fi imediat şi va fi, după cât ne asigură toţi liderii grupurilor parlamentare, anulată", a spus Crin Antonescu.

Preşedintele interimar a arătat, de asemenea, că în materia referendumului se face o confuzie, pentru că legiuitorul nu este Curtea Constituţională.

"Legiuitorul şi în această materie este Parlamentul, bineînţeles sub condiţia de constituţionalitate, condiţie pe care o verifică şi o exprimă hotărârile Curţii Constituţionale, care trebuie întocmai şi întotdeauna respectate şi vor fi întocmai şi întotdeauna respectate", a spus preşedintele interimar.

Antonescu a mai arătat că "Parlamentul şi Guvernul României nu au fost suspendate, pentru că asta ar fi însemnat o lovitură de stat".

"Ele nu au fost substituite în calitatea lor de legiuitor sau de putere executivă în cazul Guvernului cu Curtea Constituţională a României şi acesta este un lucru care trebuie să fie foarte clar pentru noi toţi cei din România şi pentru cei din afara României, care, dacă doresc, şi este foarte bine să o facă, să examineze, să discute, să se îngrijoreze în legătură cu situaţia statului de drept din România, trebuie să facă efortul de a studia şi de a cunoaşte exact Constituţia acestei ţări", a mai spus Antonescu, menţionând că "foarte multe confuzii circulă şi sunt alimentate şi este de datoria sa, pentru mass-media şi mai ales pentru cetăţenii României, să le risipească".

Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a admis, în 9 iulie, sesizarea de neconstituţionalitate formulată de 67 deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al PDL şi a constatat că soluţia legislativă care exclude de la controlul de constituţionalitate hotărârile Parlamentului care afectează valori şi principii constituţionale este neconstituţională. Decizia este definitivă şi general obligatorie, ea fiind publicată joi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici